kayhan.ir

کد خبر: ۲۸۵۴۵۴
تاریخ انتشار : ۱۳ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۳
فرصت فدراسیون فوتبال برای ارائه گزارش تا بیست فروردین 

مشکل «مالکیت مشترک» همچنان پابرجا ست چرا برای استقلال و پرسپولیس خریدار پیدا نمی شود؟!

با پیدا نشدن مشتری برای واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس، مشکل مالکیت مشترک سرخابی‌ها همچنان به قوت خود باقی است.

 

سرویس ورزشی-

بیست و سومین دوره رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران با تعطیلی دو هفته‌ای به دلیل برگزاری بازی‌های تیم ملی ایران مقابل ترکمنستان در دور انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ رو‌به‌رو شد اما همچنان بحث درخصوص یکی از تاثیرگذارترین اتفاق برای تعیین تکلیف واقعی مالکیت باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال ادامه دارد.
کنفدراسیون فوتبال آسیا اوایل اسفند ماه سال گذشته با ارسال نامه‌ای فوری خواستار شفاف‌سازی فدراسیون فوتبال درباره مالکیت دو باشگاه استقلال و پرسپولیس شد. نامه‌ای که مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال با توجه به کارشکنی‌های برخی عوامل سودجوی بیگانه پیش‌بینی آن را می‌کرد و منجر به برگزاری جلسه‌های متعدد با مسئولان وزارت ورزش و مقام‌های عالی‌رتبه کشور شد.
کیومرث‌ هاشمی وزیر ورزش نیز با آگاهی از حساسیت این موضوع و احتمال بهانه‌جویی‌های AFC برای عدم صدور مجوز حرفه‌ای برای این دو باشگاه که حذف آنها از حضور در نخستین دوره لیگ حرفه‌ای آسیا را به همراه دارد پیگیر ماجرا شد تا تکلیف مالکیت سرخابی‌های پایتخت هرچه زودتر مشخص شود. موضوعی که مصوبه هیئت وزیران را نیز به همراه داشت اما پیچ و تاب واگذاری این باشگاه‌ها باعث شده تا پر استرس‌ترین وضعیت برای این دو باشگاه در نوروز ۱۴۰۳ رقم بخورد. 
طبق تصمیم وزارت ورزش مقرر شد استقلال همچنان زیر نظر وزارت ورزش باشد و بلوک باشگاه پرسپولیس در بورس عرضه شود. باشگاه پرسپولیس قرار بود مالک جدید خود را در یازدهم فروردین ماه بشناسد اما هیچ‌کس حاضر به خرید آن نشد تا سرخ‌ها همچنان بلاتکلیف در این زمینه باقی بمانند و زنگ خطر حذف از آسیا بیش از پیش بیخ گوش این باشگاه و هوادارانش به صدا در آید. 
البته درخصوص باشگاه پرسپولیس خبرهایی مبنی بر واگذاری این باشگاه به بانک ملت منتشر شد اما در عمل اتفاق تازه‌ای رخ نداد. سازمان بورس با شنیدن زمزمه‌هایی مبنی بر خرید بلوک سهام باشگاه پرسپولیس توسط بانک ملت خواستار شفاف‌سازی هلدینگ ملت در این خصوص شد که با واکنش مسئولان بانک ملت مبنی بر عدم تمایل خرید ۵۱ درصد از سهام باشگاه پرسپولیس رو‌به‌رو شد.
با این حال حساسیت حضور پرسپولیس در لیگ حرفه‌ای آسیا باعث فشار هواداران این باشگاه روی مدیران بانک ملت شد تا آنها در تاریخ یازدهم فروردین نامه‌ای را عطف به نامه‌های قبلی خود کرده و عنوان کنند: با توجه به درج آگهی واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس با چند بانک از جمله بانک ملت مذاکراتی انجام شده است اما با توجه به چارچوب‌های قانونی و مقرراتی هرگونه رخداد بااهمیت متعاقباً اطلاع‌رسانی می‌شود.
 تیم‌هایی که مشتری ندارند
واقعیت این است که استقلال و پرسپولیس اگر چه از اسمی بزرگ برخوردارند، اما به همان اندازه با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می‌کنند. هر مجموعه‌ای که این دو باشگاه را در اختیار بگیرد صدها میلیارد تومان باید برای یک سال هزینه کند، اما در ازای چنین هزینه‌ای چه آورده‌ای خواهد داشت؟ بلیت‌فروشی؟ تبلیغات محیطی یا حق پخش تلویزیونی؟ پاسخ، «هیچ‌کدام» است.
کدام مجموعه دولتی، شبه‌دولتی یا خصوصی با چنین ارقامی می‌تواند برای خرید سرخابی‌ها پیشقدم شود و سودی هم نبرد؟ پرسپولیس و استقلال را بخرد، زیر ذره‌بین برود و سودی هم نکند و ضرر بدهد؟ باید پذیرفت تا شرایط همین‌گونه است استقلال و پرسپولیس در واگذاری با چالش بسیار جدی روبه‌رو خواهند شد. طبق آگهی منتشر شده، فرآیند واگذاری استقلال قرار است 21 فروردین انجام شود، اما بانک تجارت همانند بانک ملت تاکنون رغبتی برای خرید سهام این باشگاه از خود نشان نداده است.
 سرخابی‌ها باید تعیین تکلیف شوند
مشکل دیگر استقلال و پرسپولیس برای دریافت مجوز حرفه‌ای تعیین تکلیف دیون بود که گویا هر دو باشگاه در تعطیلات نوروز موفق به حل آن شده‌اند. در همین خصوص یازدهم فروردین ماه سرخابی‌ها با پرداخت بدهی‌ها خود مرحله تعیین تکلیف دیون را با موفقیت پشت سر بگذارند. حالا تنها مشکل سرخابی‌ها برای دریافت مجوز حرفه‌ای تعیین تکلیف مالکیت است. طبق اعلام خبرگزاری مهر فدراسیون فوتبال باید تا بیستم فروردین ماه ۱۴۰۳ نامه مرتبط با مالکیت باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال را همراه با اسناد مربوطه به AFC ارسال کند. رئیس فدراسیون فوتبال با آگاهی از این فرصت بسیار اندک و عدم تعیین تکلیف در این باره قصد دارد ضرب‌الاجل مقرر از سوی کنفدراسیون را به تعویق بیندازد اما آنها نیز محدودیت زیادی برای این موضوع دارند. 
در حقیقت اگر AFC با درخواست تاج برای فرصت دوباره به باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس موافقت کند باز هم چند روز بیشتر فرصت نخواهد داد چرا که تا 5 اردیبهشت ماه باید تکلیف تیم‌های معرفی شده از سوی فدراسیون‌های حاضر در لیگ حرفه‌ای ۲۰۲۴ آسیا مشخص شود.
فدراسیون فوتبال ایران برخلاف دو سال گذشته برای اینکه استقلال کمیته صدور مجوز حرفه‌ای خود را نشان دهد هیچ‌گونه سندسازی درخصوص مالکیت استقلال و پرسپولیس نمی‌تواند انجام دهد. در حقیقت اگر فدراسیون فوتبال ناچار به هرگونه تغییر غیر واقع در این خصوص شود احتمال تعلیق کمیته صدور مجوز حرفه‌ای فدراسیون فوتبال و جریمه سنگین برای فدراسیون فوتبال بسیار محتمل است.
همچنین AFC با آگاهی از ساز و کار وزارت ورزش و جوانان و رابطه مستقیم آنها با دولت که حضورشان به عنوان مالکان مشترک دو باشگاه فوتبالی خلاف مقررات بین‌المللی در حوزه فوتبال است اصرار به شفافیت در این زمینه دارد تا مالکان جدیدی برای استقلال و پرسپولیس مشخص شود.
بی‌شک با توجه به حساسیت‌های مضاعف کنفدراسیون فوتبال آسیا هیچ راهی جز تعیین هرچه سریع‌تر مالکان دو باشگاه پرطرفدار فوتبال باشگاهی کشور وجود ندارد. راهی که نه تنها تکلیف سال‌های بلاتکلیفی دو باشگاه را در زمینه تعیین مالکان خصوصی خود مشخص می‌کند بلکه پاسخ محکمی به افرادی می‌دهد که نان خود را در گل‌آلود کردن فوتبال ایران می‌بینند.