عرضه سکه در مرکز مبادله کلید خورد فروش 1100 ربع سکه در نخستین حراج
پس از راهاندازی معاملات شمش طلا، بانک مرکزی با برگزاری نخستین حراج سکه در مرکز مبادله ایران، رسما به بازارسازی برای این کالای پرطرفدار و البته پر از سوداگر هم ورود کرد.
به گزارش کیهان، نخستین حراج عمومی سکه طلای مرکز مبادله ایران با عرضه سکه ربع بهار آزادی دیروز یکشنبه ۱۳ اسفندماه برگزارشد. بر اساس اعلام مرکز مبادله ایران، از تعداد ۱۲هزار و ۸۷۷ قطعه ربع سکه ثبت سفارش شده در سامانه، با توجه به کف قیمت تعیینشده توسط عرضهکننده، یکهزار و ۱۱۸ قطعه سکه با میانگین قیمت ۱۱میلیون و ۵۴۸ هزار تومان به برندگان تخصیص داده شد.
از آنجا که بر اساس اطلاع مرکز مبادله ایران سامانه معاملات سکه طلای این مرکز قیمت پایه از پیش تعیین شده ندارد و قیمت پیشنهادی ثبت شده توسط متقاضی در سامانه، مبنای تخصیص است، بنابراین مشخص میشود که قیمت به دست آمده ناشی از رقابت قیمتی شکل گرفته، حدود 600هزار تومان کمتر از بازار است.
بر اساس بررسیهای میدانی، روز گذشته تا قبل از اعلام نتایج حراج، ربع سکه با کاهش قیمت 100هزار تومانی نسبت به شنبه ۱۲میلیون و ۱۵۰ تومان قیمت خورد و حالا با کشف قیمت جدید به نظر میرسد باید منتظر کاهش بیشتر حباب قیمت سکه در روزهای آینده باشیم. خصوصا اینکه اعلام شده با توجه به استقبال عموم مردم از اولین حراج سکه در مرکز مبادله و کندی روند ثبتنام و احراز هویت، دومین حراج سکه روز چهارشنبه ۱۶ اسفند برگزار میشود.
سیاست جدید بانک مرکزی
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی همانطور که بارها اعلام کرده، اعتقاد دارد بازار طلا در اقتصاد ایران یک جایگزین برای بازار ارز محسوب میشود و بر این اساس بازارساز برای مدیریت ارز باید در بازار طلا هم ورود کند.
نخستین گام برای اجرای این دیدگاه در 27 دیماه سال جاری با برگزاری نخستین حراج شمش طلا در مرکز مبادله ایران و معامله 10 کیلوگرم شمش آغاز شد که در روندی صعودی، تاکنون طی 11 حراج مجموعا 1057 کیلوگرم طلا معامله شده است. عرضهکنندگان این شمش، صادرکنندگان کالا هستند که برای رفع تعهد ارزی خود، طلای وارد شده را در مرکز ارائه میکنند.
حالا به نظر میرسد گام دوم سیاستهای بانک مرکزی برای بازار طلا، با حراج سکه برداشته شده است که در صورت استمرار، میتواند به تخلیه حباب قیمتی این کالا منجر شود.
اگرچه دلالان ارز و طلا و برخی رسانههای همسو با آنان تلاش میکنند روند قیمت ارز و طلا را افزایشی ترسیم کنند، اما بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی درباره نتایج مثبت عرضه سکه امیدوارند.
از جمله حامد امینی مصلحآبادی، عضو کمیسیون تسهیل تجارت اتاق بازرگانی ایران درخصوص حراج سکه در مرکز مبادله ایران نیز اشاره کرد و گفت: «حراجهای قبلی شمش طلا و همچنین سکه که ۱۳ اسفندماه در مرکز مبادله ایران عرضه شد؛ دارای آثار مثبتی است که میتواند به کاهش حباب قیمتی و تعدیل نرخها در بازار کمک کند.»
پاسخ به یک ابهام
یکی از انتقادهایی که در سالهای گذشته نسبت به عرضه سکه از سوی بانک مرکزی وجود داشت، چوب حراج زدن به ذخایر طلای ارزشمند این نهاد بود. اما آنطور که در خبرها آمده سکههای عرضهشده فعلی از شمشهای طلایی است که امسال وارد کشور شده و ربطی به ذخایر استراتژیک بانک مرکزی ندارد.
خبرگزاری فارس با اشاره به این نکته یادآور شد: در ۱۱ ماهه سال جاری ۲۶ تن و ۵۳۸ کیلوگرم شمش طلا به ارزش یکمیلیارد و ۷۰۷میلیون دلار از گمرکات کشور ترخیص شده است. به عبارتی اگر این عرضه ربعسکه از ذخایر طلای بانک مرکزی ضرب شده بود ادعای چوب حراج زدن به ذخایر طلای کشور ادعای درستی بود اما حالا با این عرضه، علاوهبر اینکه ذخایر طلای کشور آسیب نمیبیند، از طریق جمعآوری نقدینگی و کاهش پایه پولی، به کنترل تورم، از طریق افزایش عرضه سکه به کاهش حباب سکه در بازار نیز کمک خواهد کرد.