قراردادهای اجاره از ابتدای سال آینده فقط در سامانه خودنویس منعقد میشود
سرویس اقتصادی-
به گزارش کیهان، هادی عباسی، دیروز (سهشنبه) در نشست خبری درباره سامانه خودنویس اظهارداشت: با بهروزرسانی سایت قدیمی «ایراناملاک»، افراد میتوانند به صورت مستقیم یا از طریق مشاوران املاک به نوشتن و نگارش قراردادهای اجاره، فروش و پیش فروش پرداخته و به صورت رایگان کد رهگیری دریافت کنند.
او با بیان اینکه انعقاد قراردادها در مرحله نخست فقط برای قراردادهای اجاره اجرائی میشود، افزود: بنابراین، تا آخرسال همه استانها به سامانه املاک و اسکان خودنویس برای قرارداد اجاره متصل میشوند و برای سال آینده مبایعهنامه هم از طریق این سامانه ثبت خواهد شد؛ یعنی انعقاد قراردادهای اجاره از ابتدای سال آینده فقط از طریق سامانه خودنویس امکانپذیر خواهد بود.
150 هزار مشاور املاک
بدون مجوز!
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: تا امروز ۸۷ هزار و ۶۸ قرارداد اجاره از طریق مردم با مردم یا مردم با مشاوران املاک مجوزدار، در سامانه خودنویس منعقد شده است. در مرحله بعد مشاوران املاک نیز به این سامانه اضافه و متصل شدند اما فقط مشاوران املاک مجوزدار میتوانند قراردادها را منعقد کنند. در حال حاضر 300 هزار مشاور املاک در کشور وجود دارد که فقط نیمی از آنها مجوز دارند.
عباسی ادامه داد: برای نخستینبار در کشور یک قرارداد تمام الکترونیک یکساله داریم که علاوهبر متعاملین اصلی، یک نفر شاهد از طرف موجر، یک شاهد از طرف مستاجر، احراز هویت از طریق sso دولت انجام شده و باید حتماً سیم کارت به نام مالک، مستاجر یا مشاور املاک باشد که رمز یکبار مصرف که به صورت پیامکی ارسال میشود مورد استفاده قرار میگیرد.
او اضافه کرد: اکنون سامانه قدیمی ایران املاک به صورت استان به استان از دسترس خارج شده است؛ بهطوری که تاکنون در ۱۱ استان یزد، سیستان و بلوچستان، کرمان، کرمانشاه، تهران، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، لرستان، فارس و بوشهر از دسترس خارج شده و قراردادهای اجاره صرفاً روی سامانه خودنویس منعقد میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار داشت: خدمات رسانی این سامانه به صورت رایگان، در همه ایام هفته و ۲۴ ساعته ادامه دارد. همچنین پاسخگویی تلفنی و اینترنتی از هشت صبح تا هشت شب در آن دیده شده است. برای مشخص شدن اصالت ملک و مالک، باید قبلاً ملک در سامانه املاک و اسکان ثبت شده باشد و در غیر این صورت امکان استفاده از سامانه خودنویس وجود ندارد. برای سال آینده وارد کردن مبایعهنامهها و پس از آن در مرحله سوم پیشفروشها به این سامانه را در نظر داریم که با مسائل فنیتر و پیچیدهتری مواجه است.
عباسی افزود: کلاس آموزشی درخصوص این سامانه برای استانهای مختلف برگزار شده که در سامانه آپارات نیز موجود است و علاوهبر آن در پیام رسانهای بله و ایتا کانالهای سامانه خودنویس راهاندازی شده.
ارتقای خدمات مشاوران املاک
او درباره تاثیر سامانه خودنویس بر فعالیت مشاوران املاک گفت: با راهاندازی این سامانه بستر فعالیت برای مشاوران املاک وسیعتر میشود و آنان میتوانند در سامانه مجوزها به صورت برخط مجوز دریافت کرده و فعالیت کنند. به این ترتیب مشاوران باید بتوانند خدمات حقوقی بهتری ارائه دهند و فرصتی است تا به سمت قراردادهای هوشمند بروند. مشاوران املاک در این سامانه حذف نمیشوند بلکه باید آنها هم مجوز از سامانه ملی مجوزها داشته باشند.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: با راهاندازی سامانه خودنویس، مشاوران املاک بیکار نمیشوند و امکان فعالیت برایشان فراهم است اما باید به نقطهای برسیم که خدمات مشاوران املاک تخصصی شود و ارتقا یابد. در تمام دنیا مشاوران املاک خدمات حقوقی بالایی به مردم ارائه میکنند. در ایران نیز صنف مشاوران املاک قابل حذف کردن نیست بلکه این سامانه یک محرکی خواهد بود تا مشاوران املاک خدمات صنف خود را مطابق فناوریهای نوین ارتقا دهند.
عباسی افزود: مشاوران املاک با ثبت قرارداد در سامانه خودنویس، حقالعمل بههمرسانی دریافت میکنند که نرخ آن در استانهای مختلف متفاوت است و به عنوان مثال، در استان تهران معادل یک چهارم اجاره ماهانه از طرفین اخذ خواهد شد.
او ادامه داد: امکان فسخ و ویرایش قراردادها با توافق طرفین در این سامانه وجود دارد. همچنین در صورتی که ملک به نام چند نفر باشد نیز پیشبینی لازم برای حضور همه مالکان و امضای قرارداد فراهم شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه انعقاد قراردادها در بستر الکترونیک، امکان جعل و تقلب را کاهش خواهد داد، تاکید کرد: همه انواع قراردادهای اجاره اعم از مسکونی، تجاری، کشاورزی، اداری و غیره در این سامانه قابل ثبت است و افراد میتوانند کد رهگیری رایگان دریافت کنند.
عباسی افزود: سامانه خودنویس بر اساس قانون جهش تولید مسکن و همچنین قانون تجارت الکترونیک ایجاد شده و سامانه رسمی مورد تایید حکومت و دستگاه قضاست. این سامانه هنوز در ابتدای راه است و افزایش تعداد سرورها و ارتقای سامانه ادامه خواهد داشت.
او با اشاره به آغاز همکاریها با سازمان ثبت اسناد درخصوص این سامانه، گفت: همه قراردادهایی که در سامانه خودنویس درج میشوند باید ملک موجود ابتدا در سامانه املاک و اسکان ثبت شده باشد و در غیر این صورت امکان ثبت نخواهد داشت.
حمایت از ساخت تدریجی مسکن توسط مردم
معاون وزیر راه و شهرسازی با استفاده از این سامانه به سرشماری مناسبی به صورت برخط از نفوس و مسکن خواهیم رسید که در برنامهریزی حوزه مسکن، توزیع مستاجرها، اولویت برنامهریزیها و غیره کمک خواهد کرد. ضمن اینکه مردم برای دریافت وام ودیعه مسکن نیاز به قرارداد اجاره رسمی دارند که از طریق سامانه خودنویس میتوانند قرارداد اجاره رسمی دریافت و وام ودیعه دریافت کنند.
عباسی خاطرنشان کرد: پس از حدود ۱۳ سال که سامانه ایران املاک بهروزرسانی نشده بود و ارتقای موضوعات نرمافزاری در سطح جهان، تیم فنی به این جمعبندی رسید که سامانه قدیم ایران املاک با مشکلات عدیده روبهرو خواهد بود. سوم خردادماه امسال با همکاری یک تیم دانشبنیان از دانشگاه تهران نرمافزار جدید ارتقا یافته که مبتنی بر فرآیندهای نرمافزار قدیمی است به صورت آزمایشی رونمایی و در دسترس عموم قرار گرفت.
او در پاسخ به سؤال خبرنگار ما درباره اعطای زمین رایگان به مردم گفت: ساخت تدریجی مسکن به وسیله مردم و با نظارت مهندسان، در زمینهایی که دولت بهصورت رایگان، عرضه میکند از راهبردهای دولت در بخش مسکن است و دولت در بحث دریافت تسهیلات بانکی و تخفیفات در مجوز ساخت، ایجاد زیرساختها و... کمک میکند. دولت یک میلیون قطعه زمین رایگان در روستاها، عرضه میکند که اولویت آن با اهالی روستاها و شهرهای مجاور است.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره آخرین آمار طرح نهضت ملی مسکن گفت: تاکنون دو میلیون و ۲۴۴ هزار واحد به مرحله ساخت رسیده است. این طرح به طور متوسط ۳۰ درصد پیشرفت دارد و بیش از ۴۰۰ هزار واحد ساخته شده در قالب مسکن مهر، روستایی، نوسازی بافت فرسوده و... تکمیل و در این دولت، به مردم تحویل داده شده است.