چشمانداز نزولی تورم مصرفکننده با کاهش شاخص بهای تولیدکننده در دیماه
تورم دوازده ماهه شاخص بهای تولیدکننده در دیماه سال جاری به 34 و 9 دهم درصد و تورم نقطه به نقطه به 31 و دو دهم درصد کاهش یافت. این شاخص پیشنگر نشاندهنده روند کاهشی تورم مصرفکننده در ماههای آتی است.
به گزارش بانک مرکزی، بررسی تحولات شاخص بهای تولیدکننده در ماههای گذشته حاکی از بهبود در روند تورم این شاخص است، به طوری که تورم دوازده ماهه شاخص بهای تولیدکننده از 82 و شش دهم درصد در شهریورماه سال 1400 به 34 و 9 دهم درصد در دیماه سال جاری کاهش یافته که مؤید کاهش 47 و هفت دهم واحد درصدی در این مقطع است.
لازم به توضیح است میزان تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده نیز در پی استمرار پیگیری سیاست تثبیت اقتصادی و کاهش نوسانات نرخ ارز و همچنین ثبات قیمتی در کالاهای اساسی وارداتی، روند نزولی خود از ابتدای سال جاری را ادامه داده و با کاهش 11 و دو دهم واحد درصدی، از 42 و چهار دهم درصد در اسفندماه 1401 به 31 و دو دهم درصد در دیماه سال جاری رسید.
بررسی تحولات شاخص بهای تولیدکننده به تفکیک گروههای اصلی «کالا» و «خدمت» در سال جاری مبین آن است که روند کاهشی تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولیدکننده عمدتاً متاثر از اقلام کالایی این شاخص بوده است؛ به طوری که تورم نقطه به نقطه گروه اختصاصی «کالا» با کاهش 12 و یک دهم واحد درصدی از 41 درصد در فروردینماه سال جاری به 28 و هشت دهم درصد در دیماه رسیده است.
ثبات در بازار ارز در سال جاری و به تبع آن کاهش نوسانات نرخ ارز نقش بسزایی در کاهش تورم گروه کالایی داشته است. همچنین تورم نقطه به نقطه گروه اختصاصی «خدمت» از 40 درصد در فروردینماه به 36 و چهار دهم درصد در دیماه سال جاری رسیده است.
تورم ماهانه شاخص بهای تولیدکننده در دیماه 1402 با 1.1 واحد درصد کاهش نسبت به ماه گذشته به 6 دهم درصد رسید. بررسی تورم ماهانه به تفکیک گروههای اختصاصی «کالا» و «خدمت» حاکی از تورم نیم درصدی گروه کالا (ضریب اهمیت 65 و هفت دهم درصد) با سهم از تورم چهار دهم واحد درصد و تورم 6 دهم درصدی خدمات (ضریب اهمیت 34 و سه دهم درصد) با سهم از تورم
دو دهم واحد درصد میباشد که نشاندهنده سهم بیشتر اقلام کالایی در شکلدهی تورم ماهانه شاخص بهای تولیدکننده در دیماه است.
در مجموع از آنجا که شاخص بهای تولیدکننده به نوعی شاخص پیش نگر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی میباشد، انتظار میرود ادامهدار شدن روند کاهشی تحولات این شاخص منجر به کاهش تورم نقطه به نقطه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در ماههای آتی شود.
بر اساس این گزارش، بانک مرکزی برنامههای کنترل تورم و اقدامات مرتبط با آن را به طور مستمر بررسی و اجرائی نموده است. این مجموعه اقدامات مشتمل بر جنبههای مختلف کنترل تورم اعم از تقویت بخش تولید و عرضه، کاهش فشارهای هزینه تولید در اقتصاد، کنترل رشد تقاضا از طریق کنترل رشد نقدینگی و مدیریت انتظارات تورمی از طریق پیگیری سیاستهای ارتباطی و تثبیت اقتصادی بوده است. برآیند این سیاستها و اقدامات در بهبود متغیرهای کلان اقتصادی در ماههای اخیر به ویژه در کنترل نرخ تورم و کاهش نوسانات نرخ ارز به صورت آشکاری قابل مشاهده است.
محمد شیریجیان معاون اقتصادی بانک مرکزی هم با اشاره به کاهش بیش از 17 درصدی تورم نقطه به نقطه شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) از ابتدای امسال تا دی ماه و تداوم روند نزولی این شاخص در بازه زمانی مذکور تاکید کرد: بزودی و عنداللزوم پس از اخذ مجوزهای قانونی لازم، اقداماتی جدید در استفاده بیشتر از ابزارهای سیاستهای پولی به منظور اثربخشی هر چه بهتر و استمرار با قوت این روند نزولی تا پایان سال از سوی بانک مرکزی اعلام و اجرائی خواهد شد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی در ادامه تصریح کرد: با اجرای سیاستهای پولی فعلی، نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی از 33 و یک دهم درصد ابتدای امسال به حدود 26 درصد
بر اساس آخرین اطلاعات موجود کاهش یافته است؛ همچنین نرخ تورم تولیدکننده (PPI) نیز با تحقق عدد شش دهم درصدی در دی ماه، میزان نقطه به نقطه این شاخص از 40 و هفت دهم درصد ابتدای امسال با ۹ و نیم درصد کاهش به
31 و دو دهم درصد در دهمین ماه سال رسیده است.