تکذیبیههای دیرهنگام پس از موج افزایش قیمتها در بازار خودرو
سپهر دادجوی توکلی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، درباره اخبار منتشر شده مجوز فروش 120 هزار خودروی داخلی در بازار آزاد که به تصویب و امضای وزارت صمت، خودروسازان و قطعهسازان رسیده، اظهار داشت: هیچ افزایش قیمت مشروط و غیر مشروطی برای خودروساز به عنوان مشوق در ازای افزایش تولید خودرو در دستورالعمل شورای رقابت عنوان نشده است.
او با تکرار یک تفسیر به رای از قیمتگذاری خودرو گفت: تنظیمگری به سه طریق قیمت، عرضه و شرایط دسترسی انجام میشود که در وهله نخست و در شرایط بحرانی که در بهمن 1401 وجود داشت تنظیم بازار خودرو براساس قیمتگذاری صورت گرفت زیرا در آن زمان میزان عرضه کافی نبود.
سخنگوی شورای رقابت ادامه داد: اما اکنون با افزایش میزان عرضه این ظرفیت برای تنظیم بازار ایجاد شده و به تنظیمگر فنی اختیار داده شده است که پیشنهاداتش را مطرح کند برای اینکه مازاد تولید راحتتر به دست مشتری برسد. این قضیه مسلما افزایش قیمت نیست و مشخصا با افزایش عرضه ما شاهد کاهش قیمت خواهیم بود که البته تمام این فرآیند باید قبل از اجرا به تایید شورای رقابت برسد.
توکلی افزود: لذا برداشت اینکه مجوز مشروطی برای افزایش قیمتها صادر شده است تعبیر ناصحیحی است، شورای رقابت از ابزار تنظیم مقدار برای تعادل عرضه و تقاضا که خروجی آن بدون شک کاهش قیمت است بهره میبرد.
گفتنی است، مازیار بیگلو؛ دبیر انجمن قطعه سازان در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم روز شنبه از مصوبه فروش ۱۲۰ هزار دستگاه خودرو تا پایان سال با قیمت پنج درصد زیر حاشیه بازار خبر داد و گفت: با وجود موافقت معاون اول هنوز این مصوبه اجرا نشده است.
او با اعلام اینکه طرحی به تصویب و امضای وزارت صمت، خودروسازان و قطعهسازان رسیده است که تا پایان سال هر خودروساز (ایران خودرو و سایپا) 60 هزار دستگاه خودرو با قیمت پنج درصد زیر حاشیه بازار به فروش برسانند.
با اینحال، کاوه اشتهاردی؛ دستیار ویژه معاون اول رئیسجمهور، شنبه شب درباره برخی خبرسازیها درباره دستور محمد مخبر درباره قیمت خودرو تاکید کرد: «دکتر مخبر معاون اول رئیسجمهور درخصوص قیمت خودرو و نحوه فروش آن تاکنون هیچ مصوبه، ابلاغیه و دستوری نداشته است.»
تقاضای ایرانخودرو برای فروش به قیمت آزاد
البته ایران خودرو در اطلاعیهای که در کدال منتشر کرد اعلام کرده است: «به استناد ماده 2 مکرر 3 دستورالعمل اجرائی افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان به اطلاع میرساند پیرو شایعه منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر اخذ مجوز فروش خودرو در حاشیه بازار به استحضار میرساند این شرکت درخواست اخذ مجوز فروش تعدادی از محصولات تولیدی خود را در حاشیه بازار از مرجع ذیربط نموده است. لیکن علیرغم پیگیریهای متعدد تاکنون از سوی مراجع یاد شده هیچگونه ابلاغ رسمی به این شرکت ارسال نگردیده است. شایان ذکر است هیئتمدیره این شرکت کماکان در راستای صرفه و صلاح سهامداران به طور مستمر پیگیریهای لازم را بهعمل میآورد و در صورت حصول نتیجه، از طریق سامانه کدال اطلاعرسانیهای لازم صورت خواهد پذیرفت.»
افزایش قیمتها با تصمیمات خودروسازان
و شورای رقابت
انتشار اخبار مصوبات شورای رقابت و فروش خودرو با پنج درصد زیر قیمت حاشیه بازار توسط خودروساز و قطعهسازان، در طول یک هفته اخیر، موجب افزایش قیمتها شد. در این وضعیت ضرورت دارد که وزارت صمت با واردات و تحویل گسترده خودروهای خارجی، اعتماد از دست رفته خریداران را بازگرداند؛ هرچند که تاکنون در اجرای این تکلیف قانونی تعلل شده است.
هرچند تکذیبیههای دیرهنگامی از سوی شورای رقابت و خودروسازان درباره مجوز افزایش قیمت صادر شده، اما خبرهای مصوبه اخیر کار خود را کرد و قیمت خودرو دیروز، یکشنبه 17 دی 1402 افزایشی بود. کوییک دندهای R دیروز 15 میلیون تومان گرانتر شده و به نرخ 375 میلیون تومان رسیده است. شاهین G که از هفته گذشته به کانال 600 میلیون تومان صعود کرده بود دیروز 630 میلیون تومان شد. سمند سورن پلاس بنزینی نیز 20 میلیون تومان افزایش قیمت داشت و به 650 میلیون تومان رسید. پژوپارس LX TU5 با صعود 23 میلیون تومانی به کانال 725 میلیون تومان رسید.
قیمت خودروهای مونتاژی نوسان بیشتری نسبت به داخلیهای بازار دارد. جک S5 نیوفیس 70 میلیون تومان افزایش قیمت داشت و یک میلیارد و 380 میلیون تومان شد. فردا SX5 با صعود 50 میلیون تومانی به یک میلیارد و 200 میلیون تومان رسید.
افزایش قیمت خودروی از رده خارج!
ایران شاید تنها کشوری است که خودروهای از رده خارج هم در آن گران میشود. پژو ۲۰۶ تیپ ۲ که از خط تولید ایرانخودرو کنار رفته و ارزانترین سواری صفر کیلومتر این کارخانه است دیروز در بازار آزاد پنج میلیون تومان گران شده و به نیم میلیارد تومان رسیده است. مدلهای دیگری مثل پژو ۲۰۶ تیپ ۳ پانوراما، ۲۰۷ دندهای فرمان برقی، ۲۰۷ اتوماتیک سقفشیشهای، پژو پارس سال، تارا دندهای، تارا اتوماتیک V۲ و تارا اتوماتیک V۴ نسبت به اولین روز معاملاتی هفته با رشد قیمت پنج میلیون تومانی پا به بازار گذاشتند. دنا پلاس ساده ۶۷۵ میلیون تومان شد؛ یعنی ۲۰ میلیون گرانتر از شنبه بود.
خسارات عدم اجرای قانون
گفتنی است، همه این مسائل به دلیل عدم اجرای قانون واردات خودروهای نو و کارکرده از سوی وزارت صمت و مقاومت جریانات و اشخاصی در برابر اجرای این قانون است. وزارت صمت و سازمان برنامه و بودجه، مدتها کمبود منابع ارزی را بهانه واردات قطره چکانی عنوان کردند اما در مجلس، معلوم شد که منابع ارزی تخصیص داده شده بانک مرکزی به خودرو در سال جاری (پنج میلیارد و 406 میلیون دلار) که در اختیار وزارت صمت قرار داده شده، معادل 540 هزار خودروی با میانگین قیمت 10 هزار دلار است. این مسئله علاوهبر ضرر و زیان به جان و مال مردم، اعتماد عمومی به دولت را از ناحیه وزارت صمت و دیگر مخالفان واردات خودرو خدشه دار میکند.