گمرک اعلام کرد
رشد 11 درصدی تجارت ایران با 15 کشور همسایه
رئیس کل گمرک ایران اعلام کرد: تجارت ایران با ۱۵ کشور همسایه در هشت ماهه سال جاری با 11 و 42 صدم درصد افزایش به رقم
۳۸ میلیارد و ۶۲۸ میلیون و ۳۹۰ هزار دلار رسید.
بر اساس اعلام گمرک ایران، محمد رضوانیفر درباره وضعیت تجارت ایران اعلام کرد: تجارت ایران با ۱۵ کشور همسایه در هشت ماهه سال جاری با 11 و 42 صدم درصد افزایش به رقم ۳۸ میلیارد و ۶۲۸ میلیون و ۳۹۰ هزار دلار رسید. میزان وزنی مبادلات تجاری کشورمان در هشت ماهه سال جاری با ۱۵ کشور همسایه ۶۳ میلیون و ۱۵۵ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 17 و 21 صدم درصد افزایش نشان میدهد.
او افزود: از مجموع مبادلات تجاری کشورمان با ۱۵ کشور همسایه در هشت ماهه سال جاری ۱۸ میلیارد و ۳۸۸ میلیون و ۱۷۵ هزار دلار به صادرات و ۲۰ میلیارد و ۲۴۰ میلیون و ۲۱۴ هزار دلار به واردات اختصاص داشت.
رئیس کل گمرک ایران درخصوص میزان درصد تغییرات صادرات کشورمان به ۱۵ کشور همسایه در هشت ماهه سال جاری گفت: صادرات ایران به ۱۵ کشور همسایه شامل امارات متحده عربی، افغانستان، ارمنستان جمهوری آذربایجان، بحرین، عراق، کویت، قزاقستان، عمان، پاکستان، قطر، فدراسیون روسیه، عربستان سعودی، ترکمنستان و ترکیه در این مدت به لحاظ وزن 20 و 75 صدم درصد و از حیث ارزش هشت و 76 صدم درصد افزایش داشته است. همچنین در این مدت میزان واردات از ۱۵ کشور همسایه از حیث وزن و ارزش به ترتیب شش و 87 صدم درصد و 13 و 95 صدم درصد افزایش نشان میدهد.
رضوانیفر با اشاره به اینکه در هشت ماهه سال جاری، ایران در بین ۱۵ کشور همسایه با سه کشور امارات متحده عربی، افغانستان و ارمنستان بیشترین مبادلات تجاری را داشته است، افزود: از مجموع تجارت ایران با ۱۵ کشور همسایه در این مدت،
۱۸ میلیارد و ۶۸۹ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار آن با سه کشور فوقالذکر بوده است.
او افزود: در این مدت میزان مبادلات تجاری کشورمان با امارات متحده عربی، افغانستان و ارمنستان از لحاظ ارزشی به ترتیب 10 و 10 صدم، پنج و 81 صدم و 12 و 26 صدم درصد و از حیث وزنی هفت و 30 صدم، 21 و 20 صدم و 51 و 71 صدم درصد رشد داشت.
تراز تجاری مثبت 11 میلیارد دلاری
گفتنی است، محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک مرکزی روز سهشنبه اعلام کرد: تراز تجاری کشور در شش ماهه 11 میلیارد دلار و حساب جاری (تراز تجاری بعلاوه تراز خدمات) حدود شش میلیارد و 400 میلیون دلار مثبت بوده است. البته سیاستهای موجود در سال جاری ادامه پیدا خواهد کرد.
او با اشاره به تراز تجاری کشور گفت: گمرک ماهانه تراز تجاری کشور را منتشر میکند که باید اصلاح شود. این تراز، تراز گمرکی است نه تراز تجاری. آن چیزی که در تراز گمرکی است خدمات و نفت در آن است. بر اساس آمار آبان ماه تراز گمرکی 10 میلیارد دلار منفی بود و در گزارشی که گمرک منتشر کرده واردات حدود 12 و چهار دهم درصد افزایش یافته است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: قیمت کالاهای صادراتی در هر تن 22 درصد کاهش یافته و قیمت کالاهای وارداتی در هر تن حدود 7.7 درصد افزایش یافته است. دلیل آن هم این است که ترکیب کالاهای ما تغییر کرده و به سمت واردات کالاهای واسطه تولیدی افزایش یافته و واردات کالاهای مصرفی کاهش یافته است. دقیقا این عامل باعث شده تا تراز گمرکی ما منفی شود. البته این موضوع جدیدی نیست و حدود 50 سال است که تراز گمرکی ما منفی است.
فرزین در پاسخ به این سؤال که تراز گمرکی چرا 10 میلیارد دلار منفی شده است، گفت: ما پیشبینی کردیم امسال شرایط رکودی باشد و قیمت نفت کاهش پیدا کند. به همین دلیل، برای اینکه رشد اقتصادی و واردات کاهش پیدا نکند منابع آزاد شده را به کالاهای واسطهای تولیدی اختصاص دادیم و در واقع این تراز گمرکی کاملا برنامهریزی شده بود. شما میتوانید این موضوع را در اجزای پایه پولی مشاهده کنید.