اخبار ویژه
تلفات زیاد ارتش اسرائیل در جنگ ترکیبی حماس
«حمله زمینی اسرائیل به غزه، با جنگ ترکیبی حماس مواجه شده و به زمین سخت خورده است».
وبسایت الجزیره در گزارشی که آمیخته با تحلیل ناظران غربی است، نوشت: یک هفته پس از جنگ زمینی نیروهای اسرائیلی در تلاش هستند تا حماس را در شمال غزه به انزوا بکشانند. با این وجود، حماس نیز از آمادگی برای مقابله برخوردار است. به نظر میرسد نیروهای اسرائیلی در حال تجزیه نوار غزه به دو قسمت در جنوب شهر غزه هستند.
به نظر میرسد استراتژی در هفته گذشته به انزوا کشاندن و ایجاد فرسودگی برای نیروهای حماس و شاخههای آن در یکسوم شمالی نوار غزه بوده است. با این وجود، اسرائیل نتوانسته توانایی حماس را برای پرتاب راکتهایی که تأسیسات نظامی در اسرائیل را با سرعت در طول هفته هدف قرار میدهد، از بین ببرد. اسرائیل اعلام کرد که ۲۵ تن از سربازانش از زمان آغاز تهاجم زمینی کشته شدهاند.
در تاریخ ۲۵ اکتبر نتانیاهو اعلام کرد که هدف اسرائیل
«از بین بردن حماس از طریق از بین بردن قابلیتهای نظامی و حکومتی و انجام هر کاری برای بازگرداندن گروگانهایمان» خواهد بود. کارشناسان به «الجزیره» گفتهاند که هم حمله حماس و هم واکنش اسرائیل نشاندهنده انحراف از رویاروییهای گذشته بین آنان از جنبه مقیاس عملیات و پیچیدگی آن است. حماس جنگ ترکیبی را به اجرا گذاشت.
«ماتئو برسان» استاد مطالعات استراتژیک در دانشگاه لومسا در ایتالیا میگوید: «آنچه از ۷ اکتبر به اینسو شاهد آن بودهایم نوع جدیدی از جنگ ترکیبی است. حماس توانست ۶۰۰۰ راکت به سمت اسرائیل پرتاب کند و این تعداد حملهای بیسابقه در گذشته بوده است. سؤال این است که چگونه ممکن است حماس ۲۰ حمله در ۲۰ روستای مختلف انجام داده باشد. این بدان معناست که حماس برای انجام این کار آموزش و آمادگی واضحی داشته است».
گردانهای قسام شاخه مسلح حماس اعلام کردند که راکتها را به سمت راکتور هستهای و تأسیسات تحقیقاتی اسرائیل در دیمونا جهتگیری کرده بودند. این اولینباری است که حماس چنین کاری را انجام میدهد. برسان میگوید: «پاسخ برای اسرائیل، ساده و آسان نیست زمانبر خواهد بود».
«دمتریس اندرو گرایمز» فرمانده نیروهای ویژه ایالات متحده میگوید: «حماس مدت زیادی برای این جنگ خود را آماده کرده بود و بسیاری از راکتها را از قبل مستقر کرده است. بسیاری از راکتهای حماس در زیرزمین دفن شده یا از طریق شبکههای تونل زیر غزه مستقر شدهاند». او هدف اسرائیل برای نابودی حماس را «بسیار چالشبرانگیز» توصیف کرد.
حماس اعلام کرده که چندین تانک و خودروی زرهی اسرائیل را منهدم کرده است. حماس در تاکتیکهای خود جسورانه عمل کرده است. برای مثال، گردانهای قسام شاخه نظامی حماس اعلام کردند که از تونلهایی برای ساقط کردن جنگندههای اسرائیلی در گذرگاه بیتحانون بین اسرائیل و شمال غزه استفاده کردند. آنان در اینباره اعلام کردند: «رزمندگان مقاومت با نفوذ به مرز و شلیک موشکهای ضدزره به سمت خودروهای اسرائیلی تعدادی از نظامیان اشغالگر را به هلاکت رساندند». گرایمز میگوید: تلفات نظامی اسرائیل را با توجه به اینکه صرفا چند هفته از کارزار نظامی علیه حماس گذشته، «تلفات زیاد» قلمداد میکند.
جسارت و کارآمدی گردانهای قسام، حسن نصرالله رهبر گروه حزبالله لبنان را بر آن داشت تا در سخنرانی تلویزیونیاش، اسرائیل را ضعیف معرفی کند. او در سخنرانی خود گفته بود: «پاسخ سریع آمریکا برای حمایت و پشتیبانی از اسرائیل نشان داد که اسرائیل از زمان عملیات طوفان الاقصی تا چه اندازه متحمل شکست شده است».
از لاف گزاف تا سانسور راهپیمایی اسرائیلسوز
روزنامه اجارهای اعتماد، صبح روز شنبه 13 آبان ادعا کرد نیروهای انقلابی قادر نیستند حتی چند صد نفر را در حمایت از فلسطین به خیابان بیاورند. اما پس از برگزاری کمنظیر و چند ده میلیونی راهپیمایی 13 آبان،
حتی یک تیتر و عکس هم به این حضور دشمنشکن اختصاص نداد.
اعتماد صبح روز شنبه، یادداشتی را به قلم عباس عبدی (متهم و محکوم پرونده فروش اطلاعات به بیگانگان) منتشر کرد که در آن ادعا شده بود نیروهای انقلابی در ایران یکی از بازماندگان مهم و قطعی جنگ غزه هستند! وی مدعی شده بود «بازندگان جنگ در ایران نه کسانی هستند که خود را اکثریت میپندارند، اما به جای یک تجمع چند میلیونی یا چند صد هزار نفری فقط یک سخنرانی بیهوده زیر صد نفری را در حد یک روستای کوچک در کلانشهر تهران برگزار میکنند(!)
ساعاتی پس از این عقدهگشایی راهپیمایی عظیم و کم سابقه 13 آبان
با محوریت شعارهای ضدآمریکا و ضدصهیونیستی در تهران و سراسر کشور برگزار شد که به اعتبار عظمت و اهمیت خبر، در برخی روزنامههای اصلاحطلب نیز بازتاب داده شد. از جمله روزنامه آرمان ملی که گزارشی را با عنوان خروش میلیونی از خزر تا خلیج فارس در صفحه اول کار کرد.
اما در این میان و در حالی که رسانههای مهم غربی نیز این خروش ضدصهیونیستی و ضد آمریکایی را بازتاب داده بودند، روزنامه اعتماد
نه تنها تیتر و تصویری از این حماسه بزرگ و دشمنشکن در صفحه اول خود کار نکرد، بلکه حتی چند خط خبر نیز در صفحات داخلی در این باره منتشر نکرد!
اکنون از آقای الیاس حضرتی به عنوان صاحب و متولی اصلی روزنامه باید پرسید که آیا او این روزنامه را مدیریت میکند یا به دیگرانی اجاره داده که فقط بلدند عقدهگشایی کنند و با رفتار کاملاً ضد حرفهای، آبروی این طیف از مدعیان اصلاحطلب را به حراج بگذارند؟ این پرسش از آن جهت مهم است که طیف مذکور به اعتبار شعار نه غزه نه لبنان در فتنه سبز و تخطئه مجاهدتهای مدافعان حرم در عراق و سوریه، به عنوان مزدوران اسرائیل شناخته میشوند.
تشدید اعتراضات علیه بایدن و شمارش معکوس برای سقوط نتانیاهو
رسانههای غربی میگویند در حالی که روزهای نخستوزیری نتانیاهو به شماره افتاده و حتی همحزبیهای او نیز مسئولیت اقداماتش را برعهده نمیگیرند، حمایت بیدریغ دولت بایدن از جنایات نتانیاهو، طوفانی از نارضایتیها را برانگیخته است.
در این زمینه روزنامه گاردین در تحلیلی نوشت: بنیامین نتانیاهو، باسابقهترین نخستوزیر اسرائیل و رئیس حزب لیکود، شخصیتی تفرقهانگیز است. یک ماه پس از حملات حماس، هنوز تغییر چندانی در اوفاکیم، رخ نداده است. خانههای مورد اصابت راکت تعمیر نشدهاند و خودروهایی که مورد شلیک قرار گرفتهاند نیز هنوز در خیابانها رها هستند.
در خیابانها- تمار، جایی که حدود 20 نفر کشته شدند، آرسم میلر، 25 ساله، تنها سازندهای بود که بعدازظهر پنجشنبه مشغول به کار بود. او گفت: «کمک زیادی از سوی دولت صورت نگرفته است؛ ما تنها ماندهایم که همه کارها را خودمان انجام دهیم. همسرم با بلیط یکطرفه بچه را به رومانی، جایی که ما اهل آن هستیم، برد، اما من مجبور شدم برای کار بمانم. من همیشه به نتانیاهو یا بنت رأی دادم، اما نتانیاهو الان دیگر باید برود. پشت فرمان خوابشان برده بود.»
منتقدان میگویند که او به فکر خودش است و علیرغم سالها رسوایی و محاکمههای فساد که میتوانست به کار هر سیاستمدار دیگری پایان دهد، با امتناع از کنارهگیری، آینده خود را بر دولت مقدم میدارد. با وجود شرایط ویژه فعلی، یک شعار سیاسی جدید همگان را گرد هم میآورد: نتانیاهو باید برود.
میزان محبوبیت نتانیاهو از زمان آغاز جنگ بسیار سقوط کرده و بدتر هم میشود. این کاهش محبوبیت حتی در میان رایدهندگان و حامیان اصلی لیکود هم اتفاق افتاده که عمدتاً بهدلیل امتناع نتانیاهو از عذرخواهی بهخاطر اشتباهات امنیتی و اطلاعاتی است.
نتایج نظرسنجی اندیشکده «دموکراسی اسرائیل»، نشان میدهد که
تنها 7 درصد از شرکتکنندگان به نتانیاهو برای پیگیری جنگ اعتماد دارند. براساس تحقیقات مؤسسه «آزادی و مسئولیت» دانشگاه رایشمن، حمایت از نتانیاهو به 3.9 از 10 کاهش یافته است.
در این میان، اعضای حزب لیکود بهصورت ناشناس مصاحبههایی انجام دادهاند که در آن میگویند روزهای نتانیاهو در نخستوزیری به شماره افتاده است. کاخ سفید گزارشی مبنی بر اینکه جو بایدن در سفر ماه گذشته به همتای اسرائیلیاش حرف مشابهی گفته بود را تکذیب کرد. اگر خبر اصلی درست باشد، این به معنای صدور کیفرخواست از سوی نزدیکترین متحد اسرائیل در مورد عدم شایستگی نتانیاهو است. در حالی که بهصورت گسترده در اسرائیل از جنگ علیه غزه حمایت میشود، اما مشخص نیست که مردم چه تعداد تلفات در غزه را تحمل خواهند کرد، چراکه 28 سرباز تاکنون در یک هفته حمله زمینی کشته شدهاند. تعداد فزاینده تلفات احتمالاً بیشتر شبیه به تعداد تلفات در جنگ 1948 یا جنگ غافلگیرکننده یوم کیپور باشد تا درگیریهایی که در
دو دهه گذشته علیه حماس انجام شده است.
در همین حال نشریه فارینپالیسی از طوفان نارضایتیها در بدنه دیپلماتیک دولت بایدن بهدلیل دادن چک سفید امضا به اسرائیل خبر داد.
به گزارش «انتخاب»، فارینپالیسی نوشت: هنگامی که بلینکن بین پایتختهای خاورمیانه رفتوآمد میکرد، در آمریکا طوفان فزایندهای از نارضایتی در بدنه دیپلماتیک دولت در حال شکلگیری بود. بسیاری از دیپلماتهای آمریکایی، از چک سفید امضای واشنگتن به اسرائیل برای عملیات گسترده نظامی در غزه که هزینه انسانی هنگفتی برای مردم محصور در این باریکه خواهد داشت، خشمگین، شوکه و مأیوس شده بودند. این خشم، در میان صفوف مقامات امنیت ملی ایالات متحده تبدیل به امواج مخالفت با رویکرد اولیه بایدن در جنگ شد و مقامات ارشد دولت را هم در خارج و هم در داخل، در حالت تدافعی قرار داد.
بنا به اظهارات بیش از دوازده مقام فعلی و سابق، اعتراضات فزاینده در وزارت خارجه، شورای امنیت ملی و سایر نهادها، با واکنش شدید جناح ترقیخواه حزب دموکرات و رأیدهندگان عرب آمریکایی علیه سیاستهای بایدن، همزمان شده است. (حدود 59 درصد از عربهای آمریکایی در سال 2020 از بایدن حمایت کردند، اما براساس یک نظرسنجی جدید، حمایت از او در رقابتهای انتخاباتی 2024
به 17 درصد کاهش یافته است.)
برخی از مقامات فعلی و سابق تاکید کردند که در واشنگتن، افزایش مخالفتهای داخلی، یکی از بزرگترین چالشها را برای تداوم حضور بلینکن در مسند وزارت خارجه ایجاد کرده است.
آرون دیوید میلر، پژوهشگر بنیاد کارنگی گفت: «در 25 سال کار در وزارت خارجه... هرگز چنین چیزی ندیدهام. گویی دولت در درون خود درگیر مناقشه شده است.»
افزایش مخالفتهای داخلی از سوی سیاستگذاران در هر سطح در هفتههای آینده میتواند موجب تغییر محاسبات دولت آمریکا بهعنوان کشوری که همچنان میتواند رویکرد اسرائیل به جنگ را تعدیل کند، شود.