نقش گرد و غبار در انقراض دایناسورها
دانشمندان میگویند برخلاف آنچه پیشتر تصور میشد، گرد و غبار حاصل از اصابت سیارک به کره زمین نقش اصلی را در انقراض دستهجمعی موجودات روی زمین بازی کرده است.
به گزارش یورونیوز، حدود ۶۶ میلیون سال پیش سیارکی بزرگتر از کوه اورست به زمین برخورد کرد و سهچهارم کل حیات روی سیاره ما را از بین برد و به سلطه دایناسورها بر کره زمین پایان داد. هرچند بر روی رخداد این انفجار سیارکی، که قدرتی معادل ۱۰ میلیارد برابر قدرت بمب اتمی هیروشیما داشت، اتفاقنظر وجود دارد با این حال دانشمندان بر روی اینکه چگونه برخورد این سیارک باعث انقراض همه این جاندار شد اختلافنظر دارند. فرضیه اصلی این بوده است که گوگرد آزادشده ناشی از برخورد سیارک، یا دوده حاصل از آتشسوزیهای گسترده، آسمان را تاریک کرده و جهان را در زمستانی طولانی و تاریک فرو برده است. رخدادی که تقریبا تمامی موجودات، به جز تعداد کمی از خوششانسها، را کشته است. اکنون اما یک مطالعه جدید نشان میدهد پرتاب مقدار زیادی گرد و غبار به جو عامل ایجاد زمستان بر روی زمین بوده است. محققان میگویند گرد و غبار سیلیکات ریز حاصل از سنگ پودرشده به مدت ۱۵ سال در جو باقی مانده و دمای کره زمین را تا ۱۵ درجه سانتیگراد کاهش داده است. محققان با وارد کردن این دادهها در مدلهای اقلیمی مشابه با مدلهای مورد استفاده برای زمین امروزی، به این نتیجه رسیدند که گرد و غبار احتمالاً نقشی بسیار بیشتر از آنچه قبلاً تصور میشد در انقراض دستهجمعی ایفا کرده است. به گفته آنان، ۷۵ درصد تمام موادی که پس از برخورد سیارک به زمین به جو پرتاب شد گرد و غبار، ۲۴ درصد گوگرد و یک درصد دوده بوده است. این حجم ذرات
گرد و غبار سازوکار «فتوسنتز» را در گیاهان برای حداقل یک سال متوقف کرده و باعث «فروپاشی فاجعهبار» حیات روی زمین شده است. دانشمندان میگویند هرچند هنوز نمیتوان بهطور قطعی دلیل «انقراض کرتاسه-پالئوژن» بر روی کره زمین را مشخص کرد، با این حال مطالعات تازه میتواند در فهم بیشتر آنچه در آخرین رویداد انقراض جمعی جهان رخ داد مؤثر باشد.