kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۵۴۳۵
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۰
وزارت بهداشت هشدار داد

شیوع بالای پوکی استخوان در کشور

 
 
 
رئیس اداره بیماری‌های عضلانی- اسکلتی دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به شیوع بالای پوکی استخوان در کشور، بر اهمیت افزایش پوشش بیمه‌ای داروهای پوکی استخوان شدید، تاکید کرد.
فاطمه حاجی ولی‌زاده با اشاره به این‌که پوکی استخوان یک بیماری خاموش است، به ایسنا گفت: این بیماری مختص اواخر سنین میانسالی و سالمندی است که با مینرالیزه شدن استخوان اتفاق‌ می‌افتد و سبب می‌شود استخوان‌ها متخلخل و شکننده شوند. در واقع ساختار استخوان به‌هم می‌خورد و ماده معدنی آنها کم شده و استخوان استحکام خود را از دست می‌دهد؛ در نتیجه استخوان با کوچک‌ترین ضربه‌ای که انتظار نمی‌رود، دچار شکستگی می‌شود.
حاجی ولی‌زاده با تاکید بر این‌که شیوع پوکی استخوان در کشور ما بالا است، توضیح داد: پیمایش بررسی وضعیت پوکی استخوان در کشور در سال ۱۴۰۰ _ ۱۴۰۱ انجام شده است. این پیمایش سومین پیمایشی از این دست بود که انجام می‌شد اما با پیمایش‌های قبلی تفاوت‌های زیادی داشت. یکی از مهم‌ترین تفاوت‌ها این بود که در سطح وسیعی از جامعه نمونه‌گیری برای آن انجام شده است؛ بنابراین می‌توانیم نتایج آن را به کشور تعمیم دهیم. پیمایش‌های قبلی ما به شکل محدود انجام شده بود اما این پیمایش مناطق شهری و روستایی را دربرگرفته است.
وی افزود: به طور کلی با دو واژه استئوپروز (پوکی استخوان کامل) و استئوپنی (از دست رفتن چگالی استخوان البته نه در حد پوکی استخوان کامل) از بروز پوکی استخوان منجر به شکستگی یاد می‌شود. ۶۰ درصد افراد بالاتر از ۵۰ سال ایرانی دچار استئوپروز و استئوپنی هستند و از هر سه خانم بالاتر از ۵۰ سال و از هر پنج مرد بالاتر از ۷۰ سال یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می‌شود.
رئیس اداره بیماری‌های عضلانی - اسکلتی با تاکید بر این‌که پوکی استخوان مربوط به از دست رفتن چگالی استخوان است، اظهارداشت: به همین علت اگر بخواهیم از بروز پوکی استخوان جلوگیری کنیم باید تا سنین قبل از ۳۰ سالگی فعالیت کنیم. در ابتلا به پوکی استخوان دو دسته عامل موثر است؛  یک دسته عواملی هستند که قابل مداخله نیستند مانند این‌که پوکی استخوان در جنس مونث کلا بیشتر از جنس مذکر است زیرا خانم‌ها پس از یائسگی، هورمون‌های زنانگی را از دست می‌دهند و دچار پوکی استخوان می‌شوند و یا این‌که برخی مواقع مبحث ژن مطرح می‌شود مثلا در سفیدپوست‌ها، پوکی استخوان شیوع بالاتری نسبت به سیاه‌پوست‌ها دارد. درعین حال سابقه فامیلی و ژنتیک هم در بروز پوکی استخوان موثر است. از طرفی برخی عوامل قابل مداخله هستند که می‌توان با کار کردن روی آنها از ابتلای افراد به پوکی استخوان جلوگیری کرده یا شدت بروز آن را کمتر کرد. یکی از آن عوامل می‌تواند مصرف سیگار یا الکل باشد که می‌تواند متوقف شود چرا که ریسک پوکی استخوان را بالا می‌برد.
 نقش تغذیه 
در جلوگیری از بروز پوکی استخوان
حاجی ولی‌زاده با تاکید بر نقش پررنگ تغذیه بر پیشگیری از بروز پوکی استخوان، بیان داشت: مصرف لبنیات و مواد حاوی کلسیم، ویتامین D یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید هم می‌تواند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کند و یا پوکی استخوان را به تعویق بیندازد اما، نکته مهم این است که استخوان‌های ما حداکثر ظرفیت و سفتی خود را تا ۳۰ سالگی دارند و پس از آن، بدن به سمتی پیش می‌رود که وضعیت استخوان‌ها متخلخل شود. هرچه وضعیت تغذیه ما در سنین قبل از ۳۰ سالگی مناسب باشد شرایط ما پس از ۳۰ سالگی بهتر خواهد بود.
وی با اشاره به این‌که فعالیت و تحرک بدنی سبب فعالیت سلول‌های استخوان‌ساز می‌شود،‌ گفت: این موضوع کمک می‌کند که استخوان‌های محکم‌تر و ذخیره استخوانی بهتری داشته باشیم و در این حالت اگر بتوانیم حداکثر توده استخوانی را کسب کنیم احتمال این‌که دچار شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان شویم، کمتر است.
رئیس اداره بیماری‌های عضلانی - اسکلتی  با اشاره به گران بودن داروهای پوکی استخوان‌ از بیمه‌ها خواست که تا حد امکان فرانشیز بیمه را افزایش دهند و از سختگیری اندیکاسیون بیمارانی که می‌توانند این دارو را دریافت کنند، کم کنند تا افراد بیشتری تحت پوشش حمایتی قرار گیرند.