معاون وزیر امور خارجه: با خرید سهم از سوی ایران
امکان دریافت وام از بانک بریکس ایجاد میشود
سرویس اقتصادی-
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه گفت: در بریکس بانکی وجود دارد که بانک مرکزی تلاش کرده تا سهمی از آن را بخرد و با سهامدار شدن، میتوانیم از وامهای این بانک بهرهمند شویم.
به گزارش کیهان، مهدی صفری دیروز در مراسم بیست و هفتمین سالروز ملی صادرات، با تاکید بر اینکه برای صادرات غیرنفتی و خدمات فنی و مهندسی به حوزه کشورهای عضو پیمان شانگهای و بریکس آمادگی داریم، اظهار داشت: پیوستن ایران بهشانگهای و بریکس پس از رایزنیهای فراوان امکانات جدیدی را برای صادرات کشور فراهم میآورد.
او با بیان اینکه تماس رئیسجمهور با تکتک سران اعضای شانگهای، نقش اصلی را در پیوستن ایران به بریکس داشت، افزود: در بریکس بانکی وجود دارد که بانک مرکزی تلاش کرده تا سهمی از آن را بخرد. با سهامدار شدن در این بانک از امکانات وام آن برای صادرات در صدور خدمات فنی مهندسی نیز میتوانیم بهرهمند شویم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امورخارجه ادامه داد: امکان جدیدی برای صدور خدمات فنی و مهندسی با استفاده از بانک توسعه اسلامی نیز ایجاد شده که با رفع بدهیهای این بانک امکانات جدید برای صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور فراهم میشود.
صفری با بیان اینکه سیاست دولت سیزدهم؛ توسعه تجارت با کشورهای همسایه، قاره آفریقا، آمریکای لاتین و آسیای شرقی است. کشورهایی که برخی از آنها در دولت قبلی نه تنها همسو با ایران نبودند بلکه صراحتاً میگفتند علاقهای برای ارتباط با ایران ندارند اما اکنون با آنها در موقعیت خوبی قرار داریم.
او با بیان اینکه تلاشهای بسیاری برای صادرات خودرو به کشورهای هدف صادراتی از جمله روسیه و بلاروس انجام شده است، ادامه داد: قراردادهای بسیار خوبی در این زمینه به امضا رسید که گامی به جلو محسوب میشود. در کنار این موضوع از سوی قطعهسازان نیز تلاش میشود تا صادرات به کشورهای آمریکای لاتین، آفریقایی و آسیای میانه CIS انجام شود.
پروژههای دانشبنیان ایرانی در دیگر کشورها
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه با اشاره به جلسات هفتگی با عنوانهای مختلف در جهت توسعه صادرات با فعالان اقتصادی، تاکید کرد: ارزآوری فقط از طریق صادرات انجام نمیشود؛ بلکه انتقال فنّاوری، واردات مواد اولیه ارزان و صدور خدمات فنی و مهندسی از راهکارهایی است که برای کشور ارز به دنبال دارد.
صفری با بیان اینکه صادرات خدمات فنی و مهندسی به صورت سنتی انجام میشد، گفت: در بخش دانشبنیانها تلاش کردیم صادرات خدمات مهندسی بالایی داشته باشیم که ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار پروژه دانشبنیان را برای به سرانجام رساندن در دست انجام داریم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: در یک کشوری شبکههای انتقال گاز، پمپ و رصد کردن آن با نرمافزارهای خاص انجام شد که گام اول 100 میلیون دلار و در نهایت یک میلیارد و 200 میلیون دلار را به سرانجام خواهد رساند.
تحریمها در حال اتمام است
همچنین، محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این مراسم اظهار کرد: به نظر میرسد تحریمها در حال اتمام است به نحوی که کشور مسیری را انتخاب کرده که از معبر ایجاد شده دشمن، در حال عبور کردن است که پیمان شانگهای و بریکس از جمله این علائم است.
وی افزود: اقدامات دولت سیزدهم در توسعه روابط تجاری منجر به آن شده که علائم شکست آمریکاییها در حوزه تحریمهای اقتصادی نمایان شود که پیوستن ایران به سازمان همکاریهای شانگهای، حضور ایران در بریکس، افزایش ظرفیت فروش نفت و اذعان کارشناسان آمریکایی همچون ریچارد نفیو که خودش تحریمهای هوشمند را طراحی کرده بود؛ علائم شکست آمریکا در طراحی دقیقی است که برای فروپاشی اقتصاد ایران از سال 91 انجام داده بود. در آن دوران اعلام شد که شش ماه دیگر جمهوری اسلامی ایران زانو خواهد زد اما اکنون بیش از یک دهه از آن میگذرد و ایران در حال عبور از تحریمهاست.
رئیسکمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به ارتباط کاهش ارزش پول ملی در رشد صادرات گفت: کشور چین به صورت خودخواسته با کاهش یک و نیم تا دو درصد ارزش پول ملی صادرات را 20 درصد افزایش داد و در کشور ما نیز باید از کاهش ارزش پول ملی برای افزایش چند برابری صادرات استفاده کرد اما از این فرصت به درستی استفاده نشده است.
تهاتر کالا با بلاروس برقرار شد
همچنین عباس علیآبادی؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت در این مراسم اظهار داشت: در سفری که اخیراً به بلاروس داشتیم امکان تهاتر با این کشور برای تسهیل روابط تجاری فراهم شد.
وی با اشاره به اینکه تراز تجاری کشور (بدون احتساب نفت) در شش ماه ابتدائی سال جاری منفی شش میلیارد دلار بوده است افزود: تجارت خارجی کشور در این مدت به 54 میلیارد و 600 میلیون دلار رسید. در این مدت 67 میلیون و 700 هزار تن کالای غیرنفتی به ارزش 24 میلیارد دلار صادر شد که از لحاظ وزنی 24 درصد رشد و از لحاظ ارزش دو و 66 صدم درصد کاهش داشته است. میزان واردات کشور نیز در نیمه اول سال جاری به 17 میلیون و 600 هزار تن با ارزش بیش از 30 میلیارد دلار رسید که افزایش شش و 89 صدم درصدی از لحاظ وزنی و 11 و 62 صدم درصدی از لحاظ ارزی داشته است.
فعالیت ۵۰ مرکز تجاری ایران در 35 کشور
همچنین مهدی ضیغمی؛ رئیس سازمان توسعه تجارت در مراسم روز ملی صادرات اظهار کرد: در شش ماهه نخست امسال با وجود افت بیش از ۳۰ درصدی در ترازهای شاخصهای انرژی، پتروشیمی و معدنی، صادرات کشور به لحاظ وزنی ۲۹ درصد افزایش و به لحاظ ارزشی دو و نیم درصد کاهش داشته است.
او با بیان اینکه تاکنون 22 رایزن بازرگانی به کشورهای هدف اعزام کردیم و برنامهریزی شده این عدد تا پایان سال به ۴۵ برسد، افزود: البته این کافی نیست. در برخی کشورها به دلیل محدودیتها، امکان اعزام رایزن نداریم و به جای آن در ۳۵ کشور ۵۰ مرکز تجاری دایر شده است.
همچنین رئیس سازمان توسعه تجارت در جمع خبرنگاران درخصوص واردات خودرو اظهار داشت: امیدوارم همان تعهد ارائه شده تا آخر آذرماه یا نهایتاً دی ماه بتوانیم عرضه را کامل برای ۳۱ هزار نفری که ثبتنام کردهاند و در فهرست هستند ارائه کنیم. البته روند واردات همچنان ادامه خواهد داشت. واردات خودروهای برقی نیز از آبانماه آغاز میشود و پس از تامین خودرو برای تاکسیرانی، عرضه برای عموم مردم نیز اجرائی خواهد شد. بالغ بر ۲۰۰ میلیون یورو ارز واردات خودرو تخصیص داده شده و از دیدگاه ما تا پایان امسال واردات ۶۰ هزار خودرو امکانپذیر است.
گفتنی است، سلاحورزی؛ منتخب غیرقانونی اتاق بازرگانی ایران به همایش روز ملی صادرات که دیروز برگزار شد، دعوت نشد تا گمانهزنیها از ابطال انتخابات اتاق بازرگانی در روزهای آینده تقویت شود.