kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۴۳۵۸
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۴
امیرعبداللهیان:

ایران و جمهوری آذربایجان بر توسعه مناسبات اتفاق نظر دارند

وزیر امور خارجه درباره دیدارش با دستیار ویژه رئیس‌جمهور آذربایجان با بیان اینکه امنیت و استقرار آرامش در قفقاز باید جایگزین تنش و درگیری شود، گفت: ایران و جمهوری آذربایجان بر توسعه مناسبات دوجانبه اتفاق نظر دارند.


«خلف خلف‌اف» دستیار ویژه الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان که به تهران سفر کرد، ظهر روز چهارشنبه ۱۲ مهر ماه با حضور در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با حسین امیرعبداللهیان رئیس‌دستگاه دیپلماسی دیدار و گفت‌وگو کرد.
این نخستین سفر یک مقام سیاسی جمهوری آذربایجان بعد از حادثه حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران به جمهوری اسلامی ایران است. هفتم بهمن ۱۴۰۱ در پی حمله یک فرد مسلح با انگیزه شخصی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران یکی از کارمندان این سفارتخانه کشته و دو نفر دیگر مجروح شدند. پس از آن دولت این کشور اقدام به تخلیه سفارت این کشور در تهران و بازگرداندن دیپلمات‌های خود به باکو کرد. البته سرکنسولگری این کشور در تبریز همچنان باز است.
البته در این مدت مقام‌های امنیتی و دادستانی جمهوری آذربایجان به تهران سفر کرده بودند و تیرماه نیز شاهین مصطفی‌اف معاون نخست‌وزیر جمهوری آذربایجان برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی در رأس هیئتی اقتصادی به آستارا سفر کرد. 
حسین امیرعبداللهیان در دیدار خلف‌اف با‌اشاره به اراده ایران برای توسعه مناسبات با این کشور گفت: از این پس در این منطقه باید زبان صلح و امنیت جایگزین تنش و درگیری شود.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دوم مرداد ماه سال جاری نیز در تهران میزبان «آرارات میرزویان» وزیر خارجه ارمنستان بود و در نشست خبری مشترک با وی با بیان اینکه از پیشرفت گفت‌وگوهای صلح بین ارمنستان و آذربایجان استقبال می‌کنیم، تصریح کرد: قفقاز نباید به میدان منازعه و کشمکش بین قدرت‌ها تبدیل شود.
رئیس‌دستگاه دیپلماسی در این دیدار با‌اشاره به ملاقات اخیرش با الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان در باکو که در تیر ماه و در حاشیه نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد صورت گرفت، گفت: اراده جمهوری اسلامی ایران توسعه و گسترش مناسبات همه‌جانبه با جمهوری آذربایجان است. 
حسین امیرعبداللهیان تیر ماه سال جاری به منظور شرکت در نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد به باکو سفر و ضمن شرکت در این نشست و ایراد سخنرانی با الهام علی‌اف رئیس‌جمهور و جیحون بایراموف همتای خود دیدار و گفت‌وگو کرد.
وزیر امور خارجه درباره دیدار با خلف خلف‌اف در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در دیدار با آقای خلف خلف‌اف، دستیار ویژه رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان گفتم: باید امنیت و استقرار آرامش در قفقاز جایگزین تنش و درگیری شود.
همچنین بر ضرورت توازن بخشیدن به جنبه‌های مختلف روابط دوجانبه بین جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران
‌اشاره کردم. 
تمجید سرلشکر صفوی
از سیاست خارجی دولت سیزدهم
در دیدار با امیرعبداللهیان
سردار سرلشکر رحیم صفوی دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا با حضور در محل وزارت امور خارجه و در دیدار با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، با مهم ارزیابی کردن عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری‌ شانگهای که در نتیجه دیپلماسی موفق دولت سیزدهم رقم خورد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران با عضویت دائم در سازمان همکاری ‌شانگهای می‌تواند این سازمان را از مسیر ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بریکس و کریدورهای ترانزیتی جنوب به شمال و شرق به غرب متصل کند.
دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا در این دیدار از سیاست خارجی دولت سیزدهم تمجید
کرد.
رئیس ‌پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید قاسم سلیمانی، با تأکید بر اینکه اکثر کارشناسان و حتی مقامات کشورهای غربی و شرقی بر روند تغییر هندسه نظم جدید جهانی در دوره کنونی اتفاق نظر دارند، افزود: انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت در شکل‌دهی به نظم جدید جهانی مؤثر هستند و وزارت امور خارجه با پیگیری سیاست همسایگی، پیوند با قدرت‌های اوراسیا بر اساس منافع مشترک و تهدیدات مشترک یکی از ارکان این تأثیرگذاری محسوب می‌شود.
وی ضرورت فعال‌سازی جایگاه ایران در کریدورهای تجاری و ترانزیتی و راهبرد اقتصاد دریا محور، با استفاده از شبکه کریدورهای جنوب- شمال و شرق به غرب و همکاری کشورهای موثر در این زمینه را مورد تأکید قرار داد.
امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه نیز در این دیدار با تبیین سیاست خارجی طراحی شده در دولت آیت‌الله رئیسی در سیاست خارجی متوازن از جمله حوزه همکاری‌های نزدیک و گسترده با همسایگان در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری، حمل‌ونقل و ترانزیت، دستاوردهای این رویکرد را مورد ‌اشاره قرار داد.
وی با تجلیل از خدمات ارزشمند سردار سرلشکر صفوی، دیدگاه مطروحه وی در قبال ژئوپلیتیک منطقه و تحولات جهانی را ستود.
در این دیدار مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز گزارشی از اقدامات موفق این حوزه ارائه داد.
رایزنی تلفنی امیرعبداللهیان
و وزیر خارجه عربستان
حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن‌فرحان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی پنجشنبه شب ۱۳ مهر ماه تلفنی گفت‌وگو کردند.
 موضوعات مورد اهتمام دو کشور در حوزه‌های مختلف مناسبات دوجانبه از جمله مباحث مورد گفت‌وگو در این رایزنی تلفنی بود.
امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان در حاشیه هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک نیز با یکدیگر دیدار و درباره روند مناسبات دو کشور به رایزنی پرداخته بودند. وزرای امور خارجه ایران و عربستان سعودی در تماس تلفنی بر ضرورت سرعت بخشیدن به همکاری‌های مشترک در زمینه‌های مختلف از جمله همکاری‌های اقتصادی، تجاری، سرمایه‌گذاری و گردشگری تأکید کردند.
دو وزیر خارجه در پی دیدار امیرعبداللهیان با محمد بن سلمان ولی‌عهد و نخست‌وزیر عربستان در جده، اتفاق نظر دارند گام‌های لازم در این مسیر متناسب با روند مناسب روابط سیاسی دو کشور برداشته شود. 
وزیر خارجه عربستان سعودی در این گفت‌وگوی تلفنی با توجه به اهمیت تداوم مسابقات باشگاهی فوتبال بین دو کشور در مسیر تقویت همکاری‌های همه‌جانبه، از امیرعبداللهیان برای حضور مشترک وزرای خارجه دو کشور در اولین بازی فوتبال در عربستان دعوت کرد.
محکومیت حمله تروریستی حمص و گفت‌وگوی تلفنی امیرعبداللهیان و همتای سوری
حسین امیرعبداللهیان وزیر
امور خارجه هم در تماس تلفنی با فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه، ضمن محکومیت قوی حادثه تروریستی در سوریه‌، این حادثه را به بشار اسد رئیس‌جمهور‌، دولت، ارتش و ملت مقاوم سوریه تسلیت گفت و با بازماندگان ابراز همدردی کرد.
‏وزیر خارجه سوریه هم ضمن قدردانی از تماس تلفنی همتای ایرانی، توضیحاتی درباره ابعاد حادثه حمله تروریستی به مراسم فارغ‌التحصیلی افسران ارتش سوریه در استان حمص، ارائه کرد. فیصل المقداد گروه‌های تروریستی مورد حمایت آمریکا را در ورای این‌گونه اقدامات برشمرد. 
به گزارش فارس، دو وزیر خارجه در این گفت‌و‌گوی تلفنی بر ضرورت عزم‌ جدی جامعه جهانی و همکاری کشورهای منطقه برای مبارزه قاطع و موثر با پدیده شوم تروریسم، تأکید کردند.
وزارت خارجه سوریه هم در بیانیه‌ای خواستار محکومیت این اقدام تروریستی توسط شورای امنیت سازمان ملل شد.