کلیات برنامه هفتم توسعه در مجلس تصویب شد
کلیات برنامه هفتم توسعه با ۱۳۱ رای موافق، ۸۱ رای مخالف و ۵ رای ممتنع در صحن مجلس به تصویب رسید.
جلسه علنی مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه سوم مهرماه به ریاست محمدباقر قالیباف آغاز شد و بررسی برنامه هفتم توسعه در دستورکار نمایندگان قرار گرفت.
مجلس روز دوشنبه پیش از جلسه علنی، یک جلسه غیرعلنی هم داشت که درباره شیوه رسیدگی به برنامه هفتم در آن تصمیم گیری شد.
محمد باقر قالیباف رئیسمجلس شورای اسلامی در ابتدای نشست علنی ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس گفت: سرزندگی و بالندگی انقلاب اسلامی مرهون مجاهدتهای جوانهایی است که جان شیرین خود را فدا کردند تا خواب شیرین کودکان این کشور بر هم نخورد و از زندگی خود گذشتند تا مردم در آرامش و امنیت زندگی کنند.
وی افزود: این انقلاب به مدد رهبری حکیمانه مبتنی بر خداباوری و مردم باوری بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب و با فداکاری پاکترین و عزیزترین جوانان این مملکت در برابر دشمنان بیرحم مردم ایران ایستادگی کرده و به رشد و بالندگی خود ادامه داده است.
رئیسقوه مقننه همچنین آغاز سال تحصیلی را به همه معلمان و دانشآموزان پرتلاش ایرانی تبریک گفت و سالی همراه با موفقیت و پیشرفتهای درخشان برای آنان آرزو کرد.
در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق درباره لایحه برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران ابتدا محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق به ارائه توضیحاتی پرداخت.
زنگنه با تاکید بر اینکه شاکله لایحه برنامه هفتم حفظ شده و اختلافات در رسانهها پررنگ شدهاند، اظهار داشت: تغییراتی که مجلس در حوزههای اقتصادی داده عموما 3 هدف را دنبال کرده که هدف اول ثبات اقتصادی است. کمیسیون تلفیق هرجایی که تشخیص داده ممکن است باعث بیثباتی بر تورم در اقتصاد شود را اصلاح کرده و مهمترین آنها در سنجههای صندوقهای بازنشستگی و بانکداری به معنای نظارت بر خلق نقدینگی و دادن مسئولیت در کنار اختیارات برای حفظ ارزش پولی بوده که مورد توجه قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: هدف دیگر کمیسیون تلفیق رشد اقتصادی بوده که اگر میخواهیم به رشد اقتصادی 8 درصدی برسیم کمیسیون تلفیق با نگاه رفع موانع به لایحه دولت نگاه و سعی کردند موانع تحقق رشد 8 درصدی برداشته شود.
پس از توضیحات زنگنه، کلیات لایحه برنامه هفتم مورد نقد و نظر وکلای ملت قرار گرفت. سیدمحمد مولوی که از مخالفان کلیات برنامه بود، با بیان اینکه یکی از اشکالات برنامه ششم توسعه عدم ضمانت اجرایی آن بود که باعث شد سقف اجرای آن بیشتر از 37 درصد نباشد، گفت: در برنامه هفتم توسعه لازم است اهداف
تعیینشده واقعبینانهتر باشد همچنین به تفکیک سال در جدول سیر تکاملی آن مشخص باشد، از سوی دیگر شیوه نظارت یکی از نقایص برنامههای توسعه قبلی بود که در این برنامه نیز به خوبی لحاظ نشده است و این در حالی است که این مهم از مولفههای ضمانت اجرایی برنامه توسعه است.
حسین رجائی نیز به عنوان مخالف کلیات برنامه هفتم پشت تریبون رفت و در انتقاد از عدم توجه به مسائل محیط زیستی در برنامه هفتم گفت: درخصوص مسائل زیست محیطی انگار در کشور هیچ مشکل محیطی وجود ندارد و در این برنامه به آن توجه نشده است.
وی همچنین مسائلی از قبیل اصلاح ساختار و اختیارات استانها، موضوع بانکداری اسلامی، عدالت در پرداخت حقوقها، ساماندهی کارکنان دولت و شفافیت عملکرد پولی و مالی دولت را از دیگر مسائل مغفول مانده در برنامه هفتم توسعه دانست که چندان به آنها توجه نشده است.
موسی غضنفرآبادی از نمایندگانی بود که در موافقت با برنامه هفتم سخن گفت. وی اظهار داشت: برنامههای اقتصادی بسیار خوبی در این لایحه پیشبینی شده و امیدواریم با این برنامهها بتوانیم شاهد رشد اقتصادی ۸ درصدی در طول اجرای برنامه هفتم توسعه در کشور
باشیم.
نماینده مردم بم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مشارکت مردم در اقتصاد هم به خوبی در برنامه لایحه هفتم توسعه آمده است. همچنین در برنامههای فرهنگی هم مباحث خوبی به ویژه برای حل آسیبهای اجتماعی و رفع مشکلات مربوط به خانواده دیده شده است.
عبدالعلی رحیمی مظفری نیز در موافقت با کلیات برنامه هفتم با بیان اینکه در حال حاضر حدود 9 هزار پیشنهاد برای لایحه برنامه هفتم توسعه مطرح شده، گفت: اگر به کلیات لایحه رأی ندهیم گزارش با 9 هزار پیشنهاد به کمیسیون بازمیگردد این در حالی است که بودجه 1403 باید بر مبنای همین برنامه تدوین و تصویب شود بنابراین ضرورت دارد که هرچه سریعتر برنامه هفتم تعیین تکلیف شود چرا که اگر این اتفاق رخ ندهد در تدوین و تصویب بودجه 1403 با مشکل روبهرو میشویم.
پس از بیان نظرات نمایندگان، کلیات برنامه هفتم در نوبت عصر مجلس به رای گذاشته شد و با 131 رأی موافق، 81 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع، کلیات برنامه هفتم توسعه به تصویب رسید.
محمدباقر قالیباف پس از تصویب کلیات برنامه هفتم اظهار داشت: ۱۲۱ ماده الحاقی برنامه به کمیسیون تلفیق ارجاع میشود تا از همین امروز بررسی آن را
شروع کنند.