مسکن 25 متری با سبک زندگی ایرانی- اسلامی مغایرت دارد
بهزاد عمرانزاده در گفتوگو با خبرگزاری فارس، درخصوص خبر انعقاد قرارداد ساخت خانههای ۲۵ متری در محدوده منطقه ۱۹ تهران اظهار داشت: این طرح اساسا ارتباطی با دولت ندارد اما نیاز است که نسبت آن با سبک زندگی و فرهنگ ایرانی- اسلامی مشخص شود.
او توضیح داد: بحث ساخت خانههای ۲۵ متری در فرهنگ ایرانی- اسلامی، شوخی ناسازگار و بدی است. اساسا این ایده را به عنوان مسکن اقتصادی مطرح میکنند اما در نگاه ما مسکن صرفا موضوعی اقتصادی نیست. فرهنگ ما میگوید مسکن باید انسانی باشد. این خانهها نه تنها استانداردهای معمول یک زندگی را تامین نمیکنند بلکه حتی پاسخگوی حداقلهای لازم هم نیستند.
رئیس اندیشکده شهر ایرانی-اسلامی تاکید کرد: اینکه برخی به اشتباه توجیه میکنند که گران شدن ساخت مسکن باعث طرح چنین ایدههایی میشود اساسا قابل دفاع نیست. چرا که ما کمبود زمین نداریم و امکانات زیادی هم در دست دولت وجود دارد تا افراد را صاحب خانههایی (حداقل ۷۵ متری) کنند که در شأن و متناسب با نیاز آنها باشد.
رئیس اندیشکده شهر ایرانی- اسلامی تصریح کرد: در این خانههای 25 متری نه تعاملات اجتماعی صورت میگیرد نه حفظ حریمی اتفاق میافتد و نه حتی میتوان آسایش و آرامشی را برای ساکنانش متصور شد چرا که اصلا خانه نیست. خوابگاهی است که به دلیل افزایش تراکم شدید باعث آسیبها و تزاحمهای اجتماعی، تنشهای روانی و خانوادگی متعدد نیز میشود و اساسا با بستر فرهنگی و نوع زیست و سابقه تاریخی- فرهنگی ما سازگاری ندارد و حتی اگر از سوی بخش خصوصی هم مطرح شود قاعدتا باید نهادهای دولتی و شهرداری، به جد مانع از اجرای چنین طرحهای غیرقانونی شوند.
اذعان به دور زدن قانون
به دنبال طرح موضوع مسکن ۲۵ متری از سوی یک مجموعه انبوهسازی بخش خصوصی، چند تن از مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کردند که چنین برنامهای در دستور کار این وزارتخانه و دولت نیست. عبدالمطهر محمدخانی؛ سخنگوی شهرداری تهران هم از عدم صدور پروانه ساخت برای پروژه میکرو آپارتمان ۲۵ متری سخن گفت اما مسئول اجرای این ایده درباره واکنشها به طرح خود توضیحاتی ارائه کرد.
در این زمینه خشایار باقرپور؛ مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران به عنوان مسئول اجرای این طرح به ایسنا گفت: به عنوان یک مجموعه فعال در صنعت ساختمان به ضوابط صدور پروانههای ساختمانی آشنایی داریم و نکته مغفول در این میان، ابتکار اتحادیه در استفاده از موازین صدور پروانه ساختمان با کاربری هتل آپارتمان بوده است. در شرایط فعلی و منطبق بر ضوابط مندرج در طرح تفصیلی شهر تهران، برای احداث واحدهای آپارتمانی با متراژ ۲۵ متر، تنها روش موجود توسل به استفاده از این ساختار میباشد که هیچ منعی برای این اتحادیه ایجاد نمیکند.
گفتنی است، معنای سخن مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران، اقرار به دور زدن یک قانون با قانون دیگر است. ضمن اینکه منطقه 19 تهران کشش ساخت هتل را هم ندارد چه برسد به هتل آپارتمان. به نظر میرسد در اصرار اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران بر ساخت میکروآپارتمانها حتی با دور زدن قانون، پای رانت و سودجویی در میان است نه تامین مسکن برای مردم؛ چرا که میکروآپارتمانها، مروج سبک زندگی مجردی و ضد خانواده و تبعات اجتماعی خسارت بار آن است که با سوءاستفاده از گرانی مسکن و به نام بخش شریف تعاون مطرح شده.
یعنی وارد آوردن چند خسارت به جامعه برای انجام یک پروژه! همه و از جمله بخش خصوصی موظف هستند در چارچوب ضوابط شهرسازی که برگرفته از سبک زندگی ایرانی – اسلامی و عرفی مردم ایران است فعالیت کنند و حق قانون تراشی برای خود ندارند.