kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۸۹۵
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۹
آویگدور لیبرمن:

تبدیل به رژیمی مریض شده‌ایم که نتانیاهو آن را به سمت نابودی می‌برد

 
 
 
سرویس خارجی-
وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی اوضاع این رژیم را به‌شدت آشفته و در حال سقوط ارزیابی کرده است. سه عامل شکاف داخلی سکولارها- تندروها، افول نظام اقتصادی و بن‌بست اشغالگری سه عامل اصلی بحران داخلی در جامعه امروزی صهیونیستی است.
«نتانیاهو اسرائیل را به سمت نابودی می‌برد و شرم‌آور است که ما دارای یک رژیم مریض هستیم.» این سخنان «آویگدور لیبرمن»، رهبر حزب «یسرائیل بیتنو» و وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی است که این روزها تل‌آویو را در وضعیت سقوط می‌بیند. او که زمانی خودش سرکردگی جنگ علیه فلسطینی‌ها را برعهده داشت، امروز به چشمان خود شاهد است که اسرائیل بدون جنگ در حال شکست داخلی و سقوط است.
لیبرمن در سخنان خود «بنیامین نتانیاهو» را ضدصهیونیستی دانست و گفت: «این کابینه اسرائیل را به سمت نابودی می‌برد.» به‌راستی چه شد که موتور جنگی اسرائیل از درون فروپاشید و تل‌آویو جنگ‌طلب به یک بازیگر درگیر بحران داخلی و رو به افول تبدیل شد. بازیگری که حتی وزیر جنگ سابقش سرنوشت آن را با دست فرمان نتانیاهو رو به سقوط می‌داند.
سه عامل سقوط داخلی تل‌آویو
شکاف داخلی سکولارها- تندروها: شاید نخستین عامل سقوط داخلی تل‌آویو تحت تاثیر اختلافات و شکاف داخلی بی‌سابقه شکل گرفته باشد. صهیونیست‌ها امروزه به‌شدت با هم درگیر هستند و جامعه صهیونیستی به دوقطب متضاد سکولارها و تندروهای مذهبی تقسیم‌بندی شده است. سکولار لیبرال‌ها کابینه نتانیاهو را باعث سقوط دموکراسی می‌دانند و حکومت او را یک دیکتاتوری تمام‌عیار توصیف می‎‌کنند. اما برخلاف سکولارها، گروه‌های تندرو مذهبی و حریدی، حاکمیت نتانیاهو را باعث قدرت گرفتن صهیونیسم می‌دانند و به‌شدت از آن حمایت می‌کنند. این اختلاف عمیق میان سکولارها و مذهبی‌ها باعث شده تا جامعه امروز صهیونیستی یک جامعه تقسیم‌شده و به‌شدت دوقطبی باشد.
افول نظام اقتصادی: از سوی دیگر، روی کار آمدن نتانیاهو و قدرت‌گیری حریدی‌های صهیونیست باعث فرار سرمایه از تل‌آویو و خروج بسیاری از شرکت‌ها به خارج شده است. گزارش بورس اوراق بهادار رژیم صهیونیستی در اسفندماه سال گذشته حاکی از آن است که فقط طی یک ماه، ساکنان سرزمین‌های اشغالی، 8.1 میلیارد شکل از صندوق‌های سرمایه‌گذاری در تل‌آویو برداشت کرده و آن را به سرمایه‌گذاری‌های خارج از کشور و صندوق‌های ارزی منتقل کرده‌اند. این میزان خروج سرمایه تا به امروز چند برابر شده و آن‌گونه که روزنامه تایمز اسرائیل در دو هفته پیش گزارش داد، در حال حاضر حدود ۸۰‌٪ از استارت‌آپ‌های اسرائیل تصمیم دارند شرکت‌های خود را در ایالات متحده ثبت کنند. این میزان طبق آمارهای اداره نوآوری اسرائیل، در سال میلادی گذشته حدود 20 درصد بوده است. اوایل مردادماه نیز سازمان «استارت‌آپ نیشن سنترال» که به یک نهاد تکنولوژیک در داخل رژیم صهیونیستی وابسته است، اعلام کرده‌ بود که نتایج یک نظرسنجی صورت‌گرفته توسط این سازمان نشان می‌دهد،
۷۰ درصد از شرکت‌های نوپا در این رژیم، قصد خارج کردن سرمایه‌های خود را از اراضی اشغالی دارند. در همین زمینه مؤسسه آمریکایی «آی‌ای‌تی‌آی» با همکاری یک شرکت اسرائیلی نتایج نظرسنجی جدیدی را منتشر کرده که براساس آن مشخص شد که ۹۰ درصد از کارآفرینان و مدیران اجرایی در بخش فناوری‌های نوین رژیم صهیونیستی درصدد انتقال فعالیت‌های خود به خارج از اراضی اشغالی به‌دلیل شرایط حاکم بر آن هستند. این خروج سرمایه تا همین الان نیز تاثیر چشمگیری بر اقتصاد رژیم صهیونیستی و کاهش ارزش پول این رژیم گذاشته است. حدود دو هفته پیش نیز روزنامه اقتصادی عبری‌زبان «دی مارکر» تحلیلی به قلم «ایتان ‌آوریل» کارشناس مسائل اقتصادی انتشار داد که برآورد کرد کاهش ارزش «شکل» (واحد پول رژیم صهیونیستی) در برابر دلار عمدتا ناشی از فرار سرمایه به خارج از فلسطین اشغالی و تمایل بسیاری از سرمایه‌گذاران برای انتقال سپرده‌های خود به بانک‌های خارج از رژیم صهیونیستی است. این تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد که کاهش شدید سرمایه‌گذاری‌ها و اقدام سرمایه‌گذاران و سپرده‌گذاران در انتقال سپرده‌هایشان به حساب‌های خارج از کشور، حجم دلار در اسرائیل را کاهش و ارزش آن را در برابر شکل افزایش می‌دهد.
بن‌بست اشغالگری
از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی همچنان به اشغالگری خود در کرانه باختری ادامه می‌دهد. حتی متحدان اروپایی و غربی تل‌آویو نیز به اشغالگری غیرقانونی تل‌آویو در کرانه باختری اذعان می‌کنند. در حال حاضر حدود 600 هزار صهیونیست در شهرک‌های اشغالی کرانه باختری ساکن هستند، اما جامعه جهانی و حتی متحدان غربی و اروپایی رژیم صهیونیستی این شهرک‌ها را مصداق بازر اشغالگری و غیرقانونی می‌دانند و سازمان ملل نیز خواستار تعیین تکلیف کرانه باختری و خروج صهیونیست‌ها از کرانه باختری شده است، اما برای تل‌آویو عقب‌نشینی 600 هزار نفری از کرانه باختری به معنای شکست کامل است. از این‌رو تل‌آویو میان بی‌اعتباری جهانی و ادامه اشغالگری در وضعیت بلاتکلیفی، به انتخاب دوم دست زده است. درواقع تل‌آویو از نظر حقوقی در کرانه باختری با چالش‌های پیچیده بین‌المللی رو‌به‌روست.
تشدید اختلاف در کابینه نتانیاهو
از سوی دیگر با مخالفت اعضای کابینه بنیامین نتانیاهو با طرح وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی برای فشار بر زندانیان فلسطینی، اختلافات کابینه صهیونیست‌ها وارد مرحله جدیدی شده است. جلسه یکشنبه برای بررسی طرح
«ایتمار بن‌گویر» به منظور افزایش فشارها بر اسیران فلسطینی به درگیری لفظی بن‌گویر و «هرتزی ‌هالوی» رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی تبدیل شد. نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در این جلسه از ترس واکنش شدید فلسطینی‌ها تصمیم‌گیری درباره طرح بن‌گویر را به پس از اعیاد صهیونیست‌ها موکول کرد.
رئیس ستاد کل ارتش رژیم صهیونیستی نیز در این جلسه با حمله به وزیر امنیت داخلی این رژیم، گفت: جان اسرائیلی‌ها از طرح تو مهم‌تر است و این طرح باید پس از اعیاد یهودی بررسی شود. از زمان روی کار آمدن کابینه ائتلافی راست افراطی نتانیاهو و وزیران تندرویی چون بن‌گویر شرایط اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی تشدید شده است. تصمیمات بن‌گویر تاکنون چندین‌بار باعث بروز اختلاف بین وزیران صهیونیست و دستگاه‌های امنیتی شده است.
بن‌گویر که برای مقابله با مبارزه و عملیات شهادت‌طلبانه روزافزون جوانان فلسطینی در پاسخ به جنایات صهیونیست‌ها راهی جز فشار به زندانیان فلسطینی ندارد، پیش‌تر نیز تهدید کرده بود که شرایط زندان‌ را سخت‌تر خواهد کرد. ممنوعیت پخت نان در زندان و الزام اسیران فلسطینی به خریداری آن از خارج از زندان با قیمت‌های بالا، لغو آزادی زودهنگام اسیران فلسطینی و اعمال فشار بر اسیران اعتصاب‌غذا‌کننده ازجمله تصمیمات بن‌گویر علیه اسرای فلسطینی از زمان به قدرت رسیدن بوده است. در اولین واکنش به این دستور بن‌گویر، اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی اعلام کردند که از دو هفته دیگر اعتصاب غذای نامحدودی را برای تاکید بر حقوق مشروع خود آغاز خواهند کرد.
نگرانی
از گسترش عملیات‌ فلسطینی‌ها
گزارش‌های امنیتی رژیم اشغالگر حاکی از آن است که این رژیم به‌شدت نگران گسترش عملیات‌های ضدصهیونیستی فلسطینی‌ها در قدس اشغالی و الخلیل در کرانه باختری هستند. شبکه ۱۴ رژیم صهیونیستی در این‌باره اعلام کرد، مقامات نهاد امنیتی رژیم صهیونیستی پیش‌بینی می‌کنند که موج جدید عملیات‌های فلسطینی‌ها علیه نظامیان صهیونیست و شهرک‌نشینان تندرو در قدس اشغالی و استان الخلیل در جنوب کرانه باختری متمرکز خواهد بود.
این شبکه گزارش داد: «دلیل این گسترش عملیات‌ها جنبش حماس است؛ چراکه این جنبش فلسطینی‌های مسلح در این دو منطقه را برای انجام عملیات سازماندهی می‌کند.» یک مقام امنیتی رژیم صهیونیستی در این‌باره به شبکه مذکور گفت: «ما هر کاری انجام می‌دهیم تا اوضاع در الخلیل ملتهب نشود و اگر این اتفاق بیفتد، وضعیت آنجا از جنین دشوارتر خواهد بود.»