kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۸۶۶
تاریخ انتشار : ۲۰ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۳
استاد اقتصاد دانشگاه:

از تجربه تأمین ارز اربعین در مبادلات با منطقه هم استفاده شود ‌

استاد اقتصاد دانشگاه گفت: بانک مرکزی در اربعین، حرکت هوشمندانه‌ای را برای تامین ارز انجام داد که قابلیت اجرائی زیادی در مبادلات با کشورهای منطقه دارد.
 
 
 
 
‌رحمان سعادت‌‌ در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس درخصوص تخصیص دینار عراق به جای دلار به زائران اربعین حسینی و تأثیر این موضوع بر بازار ارز، اظهار داشت: بانک مرکزی در ایام اربعین حسینی با بهره‌گیری از چنین روشی، حرکت هوشمندانه‌ای را برای تامین ارز مور نیاز سفرهای زیارتی رقم زد که این مدل برای سفر به کشورهای نزدیک به ایران هم قابلیت زیادی برای اجرا دارد.
استاد اقتصاد دانشگاه ادامه داد: استفاده از ارزهای ملی کشورهای نزدیک موجب کاهش تقاضای دلار می‌شود و دولت می‌تواند منابع دلاری و یورو را برای استفاده در واردات مرتبط با بخش صنعت یا بهداشت و کالاهای اساسی مورد استفاده قرار دهد.
سعادت افزود: عراق نیز متقاضی ارز ایران است و همان‌اندازه که ما به عراق سفر زیارتی داریم و از دینار استفاده می‌کنیم مردم عراق در سفر زیارتی به ایران نیز نیازمند ریال هستند. بنابراین راهکار بانک مرکزی می‌تواند به نوعی تراز ارزی بین دو کشور را هم تسهیل کند. وی اظهارکرد: توازن بین دو ارز می‌تواند سبب حذف دلار از چارچوب مبادلات ارزی و تجاری بین دو کشور ایران و عراق و حتی کشورهای همسایه شود و از ارزهای جهان روا مثل دلار و یورو در مبادلات جهانی استفاده کنیم.
استاد اقتصاد دانشگاه تاکید کرد: در مبادلات و نیازهای زیارتی و سیاحتی منطقه‌ای نیز می‌توانیم از ارزهای دو جانبه استفاده کنیم؛ به عنوان مثال در بحث گشایش سفارت ایران و عربستان می‌توان از ارز ملی دو کشور در روابط استفاده کرد. پیمان دو یا چند جانبه با کشورهای منطقه‌ای سبب می‌شود نظم و انضباط به تقاضای ارز داده شود و التهابات کشور را نیز کنترل کند.
 تخصیص دینار؛ گام مهم دلارزدایی
همچنین مجتبی یوسفی؛ عضو هیئت ‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با ‌اشاره به تجربه جدید تامین ارز اربعین با تدابیر ویژه بانک مرکزی، اظهار کرد: اقدام بانک مرکزی در جایگزینی دینار به جای دلار در اربعین، گام مهمی در مسیر دلارزدایی از اقتصاد کشور است و امیدواریم که این اقدام شروعی برای حذف دلار و جایگزین کردن ارزهای ملی در مبادلات با شرکای تجاری و استفاده از پیمان‌های پولی دو یا چند جانبه باشد. 
او ادامه داد: علاوه ‌بر این شاهد آن بودیم که زوار اربعین امسال در کمترین زمان ممکن و با سهولت بیشتر دینار مورد نیاز خود را از شعب بانک‌ها دریافت می‌کردند. امسال ارز اربعین با قیمتی ارزان‌تر و مناسب‌تر نسبت به ماه‌ها و سال‌های قبل در اختیار زوار اربعین قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری فارس، در اربعین سال جاری، بانک مرکزی با تخصیص ارز زیارتی به صورت دینار به جای دلار و عرضه ارز توسط شش بانک کشور در قالب ۱۷۹۰ شعبه شهری و روستایی، موجب شد زوار اربعین در تأمین ارز دینار با چالش مواجه نباشند.
 دلارزدایی قطعا اتفاق می‌افتد
حسین راغفر؛ اقتصاددان نیز گفت: دلار زدایی قطعاً اتفاق خواهد افتاد؛ این منتهی یک زمان نسبتاً طولانی را طی خواهد کرد و حداقل ممکن است ۲۰ سال طول بکشد. پیامدهای دلارزدایی روی اقتدار آمریکا در اقتصاد جهانی و به تبع آن بر روی نفوذ سیاسی آمریکا در کشورهای دیگر دنیا قطعا بسیار مؤثر است. به همین دلیل آمریکایی‌ها نسبت به این مسئله بسیار حساس هستند.
او افزود: اگر قرار باشد دلارزدایی در اقتصاد جهانی صورت گیرد اما در ایران هیچ اقدام جدی برای تقویت پول ملی نشود هیچ فایده‌ای نخواهد داشت چرا که دلارزدایی از این جهت امتیاز دارد که در واقع تقاضا برای دلار کم شود و جای آن قطعا یک پول دیگری برای مناسبات جهانی استفاده شود؛ از جمله آنها می‌تواند یورو باشد یا می‌تواند ارزهای دیگر مثل یوان باشد. 
این اقتصاددان ادامه داد: البته این روند هیچ امتیازی برای اقتصاد خُرد ما نخواهد داشت مگر اینکه پول ملی ما تقویت شود. آن وقت در مقابل هر ارز خارجی دیگر می‌تواند معنای دلارزدایی در حکم کاهش سلطه اقتصاد آمریکا بر اقتصاد جهانی را نشان دهد.