kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۸۲۲
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۱
فایننشال‌تایمز خبر داد (ایران در رسانه های جهان)

جهش تجارت ایران و امارات هدف‌گذاری تا 30 میلیارد دلار

سرویس سیاسی-
روزنامه فایننشال‌تایمز در گزارشی در روز 10 سپتامبر، 19 شهریور ماه به بررسی روابط اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران و امارات متحده عربی پرداخته است. این روزنامه عنوان می‌دارد: شکوفایی روابط نشان‌دهنده تمرکز کشورهای حوزه خلیج‌فارس به سمت کاهش تنش منطقه‌ای است.
این روزنامه می‌افزاید: تجار و مقامات می‌گویند که با کاهش محدودیت‌ها بر فعالیت تجاری بین دو کشور همسایه، سرمایه تجاری خلیج‌فارس افزایش یافته است.
فایننشال تایمز نوشت: مدیران اجرایی گفتند که امارات در ماه‌های اخیر محدودیت‌های ثبت شرکت‌ها و صدور ویزا برای شرکت‌های ایران را که همچنان مشمول تحریم‌های شدید ایالات متحده است، کاهش داده است. سرمایه‌داران ایرانی همچنین در حال بررسی چگونگی تقویت تجارت دوجانبه با ایجاد مکانیسم‌های مالی برای تأمین مالی معاملات قانونی هستند.
این رسانه در ادامه می‌افزاید: شکوفایی روابط تجاری بین ایران و امارات متحده عربی، به عنوان یکی از مراکز سنتی صادرات و واردات جمهوری اسلامی ایران، بخشی از تمرکز این کشور خلیج‌فارس به سمت کاهش تنش منطقه‌ای و تمرکز بر تجارت است. این وضعیت پس از گذشت یک دهه از قیام‌های بهار عربی در سال 2011 صورت گرفت.
این رسانه به نقل از یک کارشناس ارشد مطالعات بین‌الملل دانشگاه جانز‌هاپکینز در ایالات متحده، گفت: «به نظر می‌رسد سیاست خارجی امارات به سمت سیاستی تغییر کرده است که عمدتاً توسط دولت‌گرایی اقتصادی هدایت می‌شود.»
این رسانه سیاسی، اقتصادی بریتانیایی در ادامه در ادعایی اظهار می‌دارد: ارتباط دیپلماتیک امارات متحده عربی با ایران که از سال 2019، در پاسخ به حملات به کشتیرانی بین‌المللی در اطراف خلیج‌فارس رو به محدودیت بود، با میانجیگری چین در سال جاری تقویت شده است. این به کاهش تنش‌های یک دهه به سبک جنگ سرد بین قدرت‌های رقیب خلیج‌فارس کمک کرده است.
بنابر ادعای این روزنامه در حالی که چین شریک تجاری برتر ایران است، امارات متحده عربی دومین شریک تجاری بزرگ ایران است. بر‌اساس داده‌های ایران، تجارت بین ایران و امارات از رکود 11 میلیارد دلاری در سال 2020/2021 به 24 میلیارد دلار در 12 ماه منتهی به مارس2023 بهبود یافته است.
این رسانه بریتانیایی می‌افزاید: این افزایش بیش از رقم 22 میلیارد دلار ثبت شده در سال 2012 قبل از شروع تحریم‌های آمریکا است. مقامات ایرانی گفته‌اند که در حال حاضر افزایش بیشتر تجارت دوجانبه به 30 میلیارد دلار در دو سال آینده را هدف قرار داده‌اند.
فایننشال تایمز به نقل از مسعود دانشمند، رئیس‌سابق اتاق بازرگانی ایران و امارات نوشت: «فشارهای بانک مرکزی امارات کاهش یافته و برخی از بانک‌های اماراتی شروع به افتتاح حساب بانکی کرده‌اند. در حال حاضر برخی از شرکت‌های ایرانی که قبلا در امارات بودند اما غیرفعال شده بودند، دوباره فعال شده‌اند. برخی از شرکت‌های جدید نیز شروع به کار کرده‌اند.»
به گفته افرادی که در جریان این گفت‌وگوها قرار گرفته‌اند، مقامات ایرانی در مبادلات دیپلماتیک از همتایان اماراتی خود خواسته‌اند تا مکانیسم‌های جدیدی برای تامین مالی تجارت بیابند.
این رسانه همچنین مدعی است: تحریم‌های آمریکا علیه ایران به دلیل خطر جریمه‌های آمریکا، نگرانی‌هایی را در مورد معاملات مرتبط با ایران ایجاد کرده است. اگرچه امارات مایل است دست خود را به سمت تجارت ایرانی دراز کند، اما همچنان نگرانی‌هایی در مورد تحریک واکنش خصمانه از سوی ایالات متحده وجود دارد.
این روزنامه سیاسی، اقتصادی به نقل از وزارت اقتصاد امارات اظهار می‌دارد: روابط اقتصادی ما با ایران از دیرباز اهمیت زیادی داشته است. تجارت امارات با ایران با رعایت کامل قوانین و استانداردهای جهانی انجام می‌شود. برخی از شرکت‌ها و بانک‌های ایرانی از متولیانی در امارات متحده عربی استفاده کرده‌اند که می‌توانند به عنوان نماینده‌ای برای تراکنش‌های فرامرزی عمل کنند تا از محدودیت‌های فعلی عبور کنند.
در پایان این گزارش فایننشال تایمز به مطلبی از یک تاجر مقیم امارات ‌اشاره کرده و عنوان می‌دارد: برخی از بانک‌های ایرانی در حال حاضر در تلاش برای رسمی کردن ماهیت خاکستری تجارت خود با همتایان خود در امارات هستند.
ایران و آمریکا در آستانه مبادله زندانیان تحت توافق قطر
خبرگزاری رویترز در گزارشی در روز 10 سپتامبر به بررسی روند اجرایی توافق اخیر تبادل زندانیان و آزاد‌سازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی پرداخته است.
این رسانه مطرح بریتانیایی عنوان می‌دارد: هنگامی که 6 میلیارد دلار از وجوه مسدود شده ایران در اوایل هفته آینده به بانک‌های قطر واریز شود، یک سناریو توافق شده با دقت آغاز می‌شود که منجر به خروج پنج شهروند آمریکایی بازداشت شده از ایران می‌شود و به گفته هشت منبع ایرانی و سایر منابع آشنا با مذاکرات که با رویترز صحبت کردند، تعداد مشابهی از زندانیان ایرانی که در ایالات متحده نگهداری می‌شوند، به خانه بازمی‌گردند.
این رسانه نوشت: به عنوان اولین گام، ایران در 10 اوت چهار شهروند آمریکایی را از زندان اوین تهران به حبس خانگی برد و در آنجا به نفر پنجمی که قبلاً در حصر خانگی بود پیوستند. در اواخر همان روز، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، این اقدام را اولین گام از روندی خواند که منجر به بازگشت آنها به خانه می‌شود.
این رسانه اظهار می‌دارد: این مذاکرات بین ابرقدرتی که ایران آن را «شیطان بزرگ» می‌نامد و جمهوری اسلامی که واشنگتن آن را حامی تروریسم می‌خواند، جریان دارد که در مرکز آن کشور کوچک اما بسیار ثروتمند قطر است.
رویترز به نقل از یک منبع آگاه (آمریکایی) در مورد مذاکرات عنوان می‌دارد که دوحه حداقل هشت دور از مذاکرات با حضور مذاکره‌کنندگان ایرانی و آمریکایی در هتل‌های جداگانه نشسته بودند و از طریق دیپلماسی شاتل (تبادل پیام بین طرفین) صحبت می‌کردند، که جلسات اولیه عمدتاً بر موضوع هسته‌ای و جلسات بعدی بر آزادی زندانیان متمرکز بود.
منابع دیپلماتیک و منطقه‌ای رویترز اعلام کردند که انتظار می‌رود اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، انتقال به بانک‌های قطر در اوایل هفته آینده به پایان برسد.
رویترز عنوان می‌دارد: یکی از منابع ایرانی گفت که این مذاکرات توسط رابرت مالی فرستاده ویژه ایالات متحده در امور ایران و توسط آبرام پیلی معاون نماینده ویژه ایالات متحده و علی باقری کنی مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران، رهبری می‌شد.