چین در مسیر تبدیل شدن به بزرگترین تولیدکننده انرژی هستهای
آمریکا پس از رسیدن به جایگاه بزرگترین تولیدکننده انرژی هستهای جهان، توسعه صنعت هستهای خود را تقریبا متوقف کرده، اما در همین بازه، پکن با سرعت بسیار مشغول ساخت نیروگاه هستهای و بدل شدن به بزرگترین تولیدکننده انرژی هستهای جهان است.
پایگاه «اویل پلاس» در گزارشی به پیشتازی چین در حوزه انرژی هستهای پرداخته و بیان میکند که آمریکا در دهههای آتی دیگر بیشترین ظرفیت تولید انرژی هستهای را در اختیار نخواهد داشت و چین با اختلاف در صنعت ساخت رآکتور هستهای پیشتاز است. چین حالا ۲۱ رآکتور هستهای در حال ساخت دارد که ظرفیت تولید ۲۱ گیگاوات برق را دارند. این ۲.۵ برابر بیشتر از ظرفیت هر کشور دیگری است. پس از چین، هند با هشت رآکتور در حال ساخت در جایگاه دوم و ترکیه با چهار رآکتور در حال ساخت در جایگاه سوم قرار دارند.
آنطور که ایسنا نوشته است، با وجود تعداد زیاد رآکتورهای هستهای فعال در آمریکا، کمبود پروژههای جدید در دهههای گذشته این را نشان میدهد که سلطه واشنگتن در این حوزه در حال از بین رفتن است. کنت لونگو، رئیس و بنیانگذار سازمان «همکاری برای امنیت جهانی» باور دارد که این روند در اواسط دهه ۱۹۸۰ آغاز شده و از آن زمان به چین فرصت داده تا بهعنوان «رهبر مصمم و تیزپای جهان در بلندپروازیهای هستهای» ظهور کند. چین ساخت نخستین رآکتور هستهای خود را در ۱۹۸۵ آغاز کرد، یعنی زمانی که تب توسعه رآکتورهای هستهای در آمریکا فروکش کرد.
این همچنین نمایانگر یک جریان جهانی است. حدود ۷۰ درصد از ظرفیت هستهای موجود در جهان متعلق به کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی است. با این وجود، حدود ۷۵ درصد از رآکتورهای هستهای که در حال حاضر در دست ساخت هستند، در دیگر کشورهای ساخته میشوند که عضو این سازمان نیستند و نیمی از آنها هم در چین تولید میشوند. چین برای توسعه انرژی هستهای خود چندین دلیل دارد؛ از جمله رشد سریع جمعیت، رقابت با دیگر رهبران جهانی و تنوع بخشیدن به سبد تامین انرژی با افزایش سهم منابع انرژی پاک. در عین حال، آمریکا به شکلی فزاینده به رآکتورهای هستهای موجود خود وابسته است و همچنین نفت، گاز و انرژیهای تجدیدپذیری مانند باد و خورشید.