دلارزدایی برای مقاوم کردن اقتصاد در مقابل تحریمهاست
کارشناس اقتصادی گفت: دلارزدایی داخلی عین خدمت به کشور و مقاوم کردن اقتصاد در مقابل تهدیدات برونزا مانند تحریمها است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، «همت قلیزاده» با بیان اینکه مسئله دلارزدایی داخلی یک مسئله حاصل از کمسوادی یا سهلانگاری نسبت به منابع کشور نیست، افزود: این کار عین خدمت به کشور و مقاوم کردن اقتصاد در مقابل تهدیدات برونزا مانند بحث تحریمهای اقتصادی است. در این خصوص در طول سنوات اخیر مثالهای متعددی وجود دارد که عرضه محصولات داخلی به نرخهای جهانی گره خورد بهعنوان یک مثال بنیادی، باید به تحولات سال 1386 اشاره کرد که در آن سال مبنای قیمتگذاری محصولات پتروپالایشی به قیمتهای جهانی گره خورد.
او تأکید کرد: موضوع دلارزدایی داخلی از یک فلسفه فکری، محاسباتی و برنامهای زاییده شد که براساس شرایط داخلی اقتصاد ایران است. در بیانات رهبری نیز اشاره شد که برخی شرکتهای دولتی وجود دارند که منابع آنها داخلی است اما محصولاتشان براساس دلار تلگرامی به فروش میرسد که بهمعنای رسمیت دادن به پول دشمن است.
آغاز مبادلات بانکی عراق با یوآن
به گزارش ایسنا، چین به عنوان مهمترین سرمایهگذار زیر ساختهای حمل و نقلی خاورمیانه، تلاش میکند در پروژه بسیار مهم جاده توسعه عراق، مشارکت ویژهای داشته باشد. اخیراً نیز، یکی از برجستهترین بانکهای خصوصی عراق اعلام کرد که مبادلات بانکی خود با یوآن چین را آغاز کرده است.
همچنین در پی سفر اخیر وزیر تجارت و صنعت مصر به ترکیه، استفاده از ارزهای محلی در تجارت دوجانبه مورد بررسی قرار گرفت. در حال حاضر، حجم سرمایهگذاری ترکیه در بازار مصر دو میلیارد دلار برآورد شده است.
بریکس به دنبال دلارزدایی از نفت
به گزارش ایرنا از وبگاه Watcher. Guru، بریکس در ماه اوت (مرداد، شهریور) شش عضو جدید پذیرفت که از میان آنها پنج کشور، کشورهای پیشرو در تولید نفت هستند. اعضای جدید بریکس، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر، ایران، اتیوپی و آرژانتین هستند که هریک از آنها، غیر از آرژانتین، هر سال میلیونها بشکه نفت صادر میکنند. اگر بریکس شروع به پذیرش ارزهای محلی برای تجارت نفت کند دلار آمریکا در خطر خواهد بود.
«راسل هاردی»؛ تاجر ارشد نفت و مدیرعامل شرکت ویتول با پیشبینی اینکه تحولات اخیر جهانی در بخش نفت ممکن است بر دلار آمریکا تأثیر بگذارد، ادامه داد: افزوده شدن کشورهای تولیدکننده نفت به بلوک اقتصادی بریکس، راهی برای به چالش کشیدن دلار آمریکا است. تعدادی از کشورهای در حال توسعه از اقدامات دولت آمریکا خشمگین هستند. تحریم کشورها از سوی آمریکا همان چیزی است که آنها را وادار کرده تا دلار را از تجارت جهانی کنار بگذارند.
نیاز بریکس به ارز واحد
«دیمیتری بیریچفسکی»؛ مدیر بخش همکاریهای اقتصادی در وزارت خارجه روسیه اظهار کرد: کشورهای بریکس به سمت ایجاد ارزی واحد در حال حرکت هستند اما فرآیند طولانی و دشواری است. ارز واحد ممکن است در آینده پدیدار شود اما مسیر رسیدن به آن کند و دشوار است. من مطمئن هستم که ما به هر حال به آن جا خواهیم رسید زیرا نمیتوانید به یک چیز وابسته شوید و باید دائما تنوع داشته باشید.
وی با ابراز امیدواری به اینکه تجارت با ارزهای ملی در بیانیه نهایی اجلاس سران گروه ۲۰ در هند مطرح شود، افزود: انتظار داریم به موضوع نظام پولی و مالی جهانی همچنین مسائل تسویه ارزهای ملی و بهطور کلی نقش کشورهای در حال توسعه به تفصیل پرداخته شود.
گفتنی است، در اجلاس اخیر بریکس در ژوهانسبورگ، تعدادی از اقتصاددانان ازجمله یکی از مدیران سابق صندوق بینالمللی پول گفتند که سیستم پولی بینالمللی مبتنی بر دلار بهطور فزایندهای «ناکارآمد» میشود زیرا به نیازهای کشورهای در حال توسعه در چند قطبی نوظهور جهان پاسخ نمیدهد.