بدترین شرایط معیشتی 50 سال گذشته در انتظار خانوادههای انگلیسی
سرویس خارجی-
براساس مطالعه اندیشکده «Resolution Foundation»، این تهدید وجود دارد که سطح درآمد خانوادههای انگلیسی تا سال آینده میلادی به نحو محسوسی کاهش یابد و بدترین شرایط معیشتی نیمقرن گذشته در انتظار این خانوادهها باشد.
مشکلاتی که درپی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به وجود آمد و بعد از آن مصائب ناشی از همهگیری کووید-19 و سپس بحران اقتصادی ناشی از جنگ اوکراین، معیشت مردم انگلیس را چندین سال است که تحت شعاع قرار دادهاند. حالا اندیشکده «Resolution Foundation» مستقر در لندن گزارش داده است که خانوادههای «بریتانیایی» منتظر بهبود سطح معیشت خود تا پیش از برگزاری انتخابات ۲۰۲۴ نباشند. این اندیشکده در گزارش فصلی خود شامگاه چهارشنبه گذشته پیشبینی کرد: «درآمد یک خانواده معمولی در سنِ کار در بریتانیا برای سال مالی ۲۰۲۴-۲۰۲۵، ۴ درصد کمتر از ۵ سال پیش خواهد بود.» این بنیاد در گزارش مالی خود تصریح کرد: «در حالی که میانگین دستمزدها در بریتانیا همزمان با شروع کاهش تورم در حال حاضر سریعتر از قیمت مواد مصرفی رشد میکند؛ اما ارزش این سود با افزایش مالیات، پرداخت وام مسکن و پایان کمکهای دولتی (یارانه) به هزینههای زندگی، تقلیل پیدا میکند.» بنیاد رزولوشن که در پژوهش کنونی خود عمدتاً بر روی خانوادههای کمدرآمد تا سطح متوسط تمرکز کرده است، در گزارش خود گفت: «در حافظه تاریخی زنده حیات بریتانیا، خانوادههای بریتانیایی هیچگاه تا این حد در دوره سیستم کنونی (پارلمانی) فقیرتر نشده بودند.»
آنطور که مهر از این اندیشکده انگلیسی نقل کرده است، با وجود اینکه بانک مرکزی انگلیس با مکانیسم افزایش نرخ بهره درصدد کاهش تورم و فشار مالی بر خانوادهها بوده، اما این مکانیسم با افزایش نرخ اجارهبها و اقساط ماهیانه مسکن چندان تأثیری در افزایش کیفیت رفاهی خانوادهها نداشته است. در این گزارش اشاره شده است که با افزایش صعودی نرخ وام مسکن، افزایش شدید مالیاتها و اقتصاد راکد انتظار میرود که طبقه کارگران در انگلیس تا پیش از انتخابات قانونگذاری سال آتی (۲۰۲۴) دچار بدترین کاهش سطح معیشتی و درآمدی در مقایسه با ۵ سال گذشته شوند که نسبت به نیمقرن گذشته؛ یعنی از دهه ۱۹۵۰ میلادی به اینسو یک رکورد محسوب میشود.
«بتنگیت»، رسوایی جدید دولت لندن
خبر دیگر آنکه در حالی که استفاده از بتن نامرغوب درساختمان مدارس انگلیس و سرگردانی صدها دانشآموز در نخستین روزهای سال تحصیلی جدید به یک رسوایی تمامعیار برای دولت لندن تبدیل شده، مسئولان بهداشت در اقدامی که به این بحران دامن میزند، به مراکز درمانی سراسر این کشور هشدار دادهاند که برای تخلیه کارکنان و بیماران در صورت ریزش ساختمان آمادگی داشته باشند. سازمان ملی درمان انگلیس (اناچاس) طی نامهای به تمام ۲۲۴ مرکز درمانی این کشور اعلام کرده است که با طرح موسوم به «تخلیه منطقهای» آشنا شده و آن را در صورت ریزش ساختمان اجرا کنند. نامه یادشده تاکید میکند که آشنایی با این طرح، برای آن دسته از بیمارستانهایی که در ساختمان آنها از بتن نامرغوب استفاده شده، «ضروری است و باید در اولویت قرار گیرد.» در این نامه همچنین تصریح شده که تخلیه فوری بیماران و کارکنان بخشهایی که احتمال بالای ریزش ساختمان در آن منطقه وجود دارد، باید در دستورکار قرار گیرد. این تحول در حالی صورت میگیرد که سال تحصیلی جدید در انگلیس از دوشنبه گذشته در حالی آغاز شد که دهها مرکز آموزشی در این کشور بهدلیل استفاده از بتن نامرغوب تعطیل است و بسیاری از کلاسها در کانکس و یا بهصورت برخط (آنلاین) برگزار میشود.
رونق فروش لباسهای دست دوم در آلمان
خبر دیگر از اوضاع سخت اقتصادی در کشور دیگری از قاره سبز است. با افزایش قیمتها در آلمان خرید پوشاک دست دوم رونق بیشتری گرفته است. براساس برآوردها حجم بازار لباسهای دست دوم تا سال ۲۰۲۵ احتمالا به پنج تا شش میلیارد یورو برسد. بازار کهنهفروشان در آلمان همیشه جای محبوبی بوده است. دویچهوله نوشته است، مؤسسه تحقیقاتی با نام «شرکت حسابرسی و مشاوره در آلمان» (PwC) بر این باور است که «حجم بازار مد دست دوم در آلمان از حدود ۳.۵ میلیارد در سال ۲۰۲۲ به پنج تا شش میلیارد یورو تا سال ۲۰۲۵ افزایش خواهد یافت.» انجمن تجارت آلمان در ماه مه سال جاری میلادی رشدی هشت درصدی برای کالاهای مستعمل در سال جاری پیشبینی کرد که حجمی معادل ۱۵ میلیارد یورو است.