افزایش 24 هزار واحدی شاخص بورس با تغییر نرخ پایه محصولات پالایشی و پتروشیمی
به گزارش ایسنا، شاخص کل بورس دیروز (۱۳ شهریور) با رشد ۲۴ هزار و ۴۹۴ واحدی نسبت به روز یکشنبه روی دو میلیون و ۱۳۶هزار واحد ایستاد. شاخص کل هموزن نیز رشد ۷۲۶۳ واحدی داشت و به۷۲۰ هزار و ۹۰۳ واحد رسید. ضمن اینکه بیش از ۴۵۴ هزار معامله در بازار سرمایه به ارزشی بالغ بر ۸۱ هزار و ۱۲۸ میلیارد ریال انجام شد.
روند صعودی در فرابورس هم وجود داشت. شاخص کل در این بازار با رشد ۲۱۸ واحدی نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته روی ۲۶ هزار و ۵۷۲ واحد ایستاد. در این بازار نیز بیش از ۲۵۶ هزار معامله انجام شد که ارزشی بالغ بر ۲۳۰۱ هزار و ۲۳۹ میلیارد ریال داشت.
تاثیر افزایش نرخ تسعیر
کارشناسان و فعالان بازار سرمایه؛ عامل صعود شاخص را تاثیر یک تسعیر دانستند. دیروز خبری منتشر شد مبنی بر اینکه رئیسکل بانک مرکزی در مکاتبه با وزارت نفت، نرخ فروش حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران را مبنای نرخ تسعیر قیمت خوراک و قیمت پایه محصولات پالایشی و پتروشیمی در بورس کالا تعیین کرده است.
بلافاصله بانک مرکزی اعلام کرد که محمدرضا فرزین در مکاتبهای با وزیر نفت اعلام کرده است: «بااشاره به نامه شماره 591/1402 مورخ 09/01/1402 درخصوص نرخ تسعیر ارز محاسبه قیمت خوراک و محصولات شرکتهای پالایش نفت و پتروشیمی، خواهشمند است ترتیبی اتخاذ نمایند تا نرخ فروش حواله مرکز مبادله ارز و طلای ایران مبنای نرخ تسعیر قیمت خوراک و قیمت پایه بورس کالا قرار گیرد.»
چرا نرخ تغییر کرد؟
در همین زمینه بهزاد لامعی، مدیر اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی در گفتوگویی تلویزیونی توضیح داد: یکی از نرخهایی که در بازار مبنا قرار میگرفت نرخ بورس کالا برای عرضه کالاهای پتروشیمی و پالایشی بود. در ابتدای سال برای جلوگیری از هرگونه شوک به بازار و تامین نیازهای واقعی اقتصاد نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اتخاذ شد، اما با بررسیهای بانک مرکزی به این نتیجه رسیدیم که در راستای یکسانسازی نرخ، نرخی که مبنای پالایشی و پتروشیمیها در بورس کالا است با نرخ فروش در مرکز مبادله ارز و طلای ایران برای واردات کالا یکسانسازی شود که در حال حاضر نرخ ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان است.
وی بااشاره به این موضوع که نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان نرخ پایه است، افزود: از این نرخ در مکانیزم بورس کالا برای حراج استفاده میشد، اما شرکتها نرخی بالاتر از نرخ مبنا میدادند که معادل نرخی است که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران مبنای فروش ارزهای حاصل از شرکتهای پتروشیمی و پالایشی به مبلغ ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان بود و بانک مرکزی برای جلوگیری از سوءاستفاده از دوگانگی نرخ در بازار تصمیم به یکسانسازی گرفت.
دلار 28500 تومانی برای کالاهای اساسی پابرجا است
لامعی در پاسخ به این پرسش که تصمیم جدید چه تأثیری بر معیشت مردم خواهد داشت، گفت: در حال حاضر تصمیم یکسانسازی نرخ تاثیری در زندگی مردم نخواهد داشت.
وی تأکید کرد: نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی که در بورس کالاست با نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی که دولت اهتمام جدی دارد تا کالاهای اساسی و دارو و تجهیزات پزشکی با آن تأمین شود، متفاوت است. دولت با قدرت و اراده جدی تصمیم دارد که سیاست ۲۸۵۰۰ تومان در سال جاری همچنان ادامه یابد.
گفتنی است هفته گذشته نیز هیئت دولت با هدف تقویت تولید و پیشبینی پذیری اقتصاد، تا پایان برنامه هفتم، روش محاسبه نرخ خوراک گاز صنایع را به فرمول بازگرداند و اولین شوک مثبت را پس از مدتها به بازار سرمایه وارد کرد. تحلیلگران بورس میگویند تصمیم اخیر حاشیه سود صنایع بورسی که از خوراک گاز استفاده میکنند را افزایش خواهد داد.