کمالوندی تاکید کرد
بازرسان آژانس پیش از ورود مورد بررسیهای امنیتی قرار میگیرند
معاون سازمان انرژی اتمی گفت: ما برای بررسی امنیتی بازرسان آژانس از دستگاههای امنیتی خودمان کمک میگیریم، اگر این دستگاهها بازرسان مورد نظر را تایید کردند، ما موافقت خود را به آژانس اعلام میکنیم.
«بهروز کمالوندی»، معاون امور بینالمللی، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی و سخنگوی این سازمان ضمن تشریح دستاوردهای هستهای ایران در زمینههای مختلف از جمله در حوزه برق، کشاورزی و رادیو دارو، به توضیحاتی درباره وضعیت رابطه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مکانهای ادعایی در گزارش آژانس و کشورهای غربی، پروتکلهای ورود بازرسان آژانس به ایران و همچنین موضوع سفر احتمالی رافائل گروسی به ایران پرداخت.
کمالوندی با بیان اینکه در حوزه تکنولوژیهای پیشرفته، هستهای سرآمد آنهاست، توضیح داد: دلیل سرآمد بودن هستهای نیز این است که استانداردهای هستهای باید حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد جلوتر از استانداردهای دیگر باشد، ضمن اینکه موضوعهای ایمنی و امنیتی در هستهای یک ضریب دستکم ۱.۳ دارد؛ بنابراین اگر کشوری در زمینه هستهای پیشرفت کند، پیشرفت در دیگر زمینهها برایش اتفاق میافتد؛ به این معنا که اگر کشوری در صنعت هستهای سانتریفیوژ یا رآکتور تولید کرده، دیگر میتواند سانتریفیوژهای مختلف یا رآکتورهای دیگر مانند برق عادی را تولید کند.
کیفیت آب سنگین ایران
در رتبه نخست جهان است
وی در ادامه با اشاره به اینکه صنعت هستهای را میتوان به ۲ حوزه تقسیم کرد، بیان کرد: حوزه انرژی و حوزه
غیر انرژی، دو حوزه صنعت هستهای هستند؛ در حوزه انرژی، برق و در حوزه غیر انرژی کاربرد پرتوها و صنایعی مانند کشاورزی قابل تعریف هستند؛ شاخههای دیگری مانند آب سنگین و لیزر هم در این صنعت وجود دارند؛ آب سنگین ایران از نظر کیفیت در دنیا در رتبه نخست قرار دارد؛ مشتریان اروپایی هم برای خرید آب سنگین ما صف کشیدهاند؛ ما یک لیتر آب سنگین را هزار دلار میفروشیم.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران ضمن ارائه توضیحاتی درباره آب سنگین و اینکه آب سنگین آبی است که بسته به مصرف پزشکی یا صنعتی، دوتریم آن جدا یا بیشتر شده است، گفت: ما در این زمینه یک گام پیشتر رفتهایم و در زمینه دوترهها در رتبه برتر جهان از نظر میزان دوتره تولیدی قرار داریم.
تعجب گروسی
از حضور زنان دانشمند هستهای
در ایران
کمالوندی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به نقش زنان در صنعت هستهای کشور، گفت: حدود ۴۰ درصد از دانشمندان ما در صنعت هستهای خانم هستند.
وی در ادامه اظهار کرد: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، حضور زنان دانشمند در صنعت هستهای کشورمان را در سفر اخیر خود به ایران مشاهده کرد؛ گروسی از سهم زنان در این صنعت تعجب کرده بود؛ اکنون آنچه در ذهن آقای گروسی جا افتاد، این است که بخش مهمی از صنعت هستهای ایران را زنان اداره میکنند؛ این موضوعی است که باید هم در سطح داخلی و هم در سطح بینالملل به آن پرداخته شود.
معاون سازمان انرژی اتمی همچنین درباره رابطه ایران و آژانس بینالملل انرژی اتمی، بیان کرد: رابطه ایران و آژانس یک رابطه توأم با مسائلی است که بعضا از ناحیه سیاسی به آن وارد میشوند.
وی اظهار کرد: ما تلاش کردیم که رابطهای متوازن با آژانس داشته باشیم که فراز و نشیبهای خاص خودش را داشته و دارد، اما به صورت کلی ما در حال حرکت رو به جلو هستیم؛ به طور مثال، زمانی در گزارشهای آژانس موضوع چهار مکان مطرح بود که بعدا به سه مورد و اکنون به ۲ مورد کاهش یافته است؛ امیدواریم که در آینده تعداد مکانهای ادعایی بازهم کاهش یابد و صفر شود.
معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی درباره واکنش ایران به برخی از گزارشهای مغرضانه آژانس بینالملل انرژی اتمی، توضیح داد: آژانس در برخی موارد در پاسخ به اعتراض ایران میگوید که اصلا منظور ما این نبوده است، ما این موضوع را درک میکنیم، اما آنچه در گزارش آمده، سبب اعمال فشار بر ایران میشود؛ به طور مثال این امکان وجود داشت که موضوع ذرات ۸۴ درصد اصلا گزارش نشود، چون موضوعی است که بهلحاظ فنی میتواند ناخواسته پیش بیاید؛ در مورد ۲۰ درصد هم برای ما تا ۴۶ درصد هم ذرات غنی شده دیده بودیم، اما آن موقع موضوع را گزارش نکردند؛ ما به آژانس گفتیم که در موارد اینچنینی باید با هم صحبت کنیم و اگر توضیحات ما قانعکننده نبود، در گزارش بیاید؛ این موضوعها در نهایت حل میشود مانند آنچه درباره ذرات ۸۴ درصدی رخ داد، اما سر و صداهای زیادی ایجاد کرد.
بازرسان آژانس را
مورد بررسیهای امنیتی
قرار میدهیم
کمالوندی درباره شیوه ورود بازرسان آژانس به کشور نیز گفت: ایران قراردادی با آژانس به نام «پیاند آی» (امتیازات و مصونیت) دارد که پیش از انقلاب اسلامی امضا شده است و ما همچنان آن را اجرا میکنیم.
وی با بیان اینکه بر اساس این قرارداد، آژانس برای بازرس خود شرایط امکانات و وسایل را تعیین میکند و روند برای بازرسان مانند دیپلماتهاست و آنها نیز از امتیازها و مصونیتهایی برخوردار هستند، اظهار کرد: ما براساس
«پیاندآی» برای بازرسان آژانس مصونیت قائل میشویم، اما بهطور معمول پیش از دادن چنین مصونیتی بررسیهای لازم انجام میشود و این حق هر کشوری است که درباره بازرسهای معرفی شده از سوی آژانس بررسیهای دقیق امنیتی داشته باشد.
به گزارش مشرق، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، تاکید کرد: ما در این رابطه از دستگاههای امنیتی خودمان کمک میگیریم، اگر این دستگاهها بازرسان مورد نظر را تایید کردند، ما موافقت خود را به آژانس اعلام میکنیم.