kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۱۹۶۷
تاریخ انتشار : ۰۵ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۷

افزایش تولید ناخالص داخلی بریکس با ورود ایران

یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه چین در یک نشست مطبوعاتی گفت: ورود اعضای جدید بریکس، سهم بلوک در تولید ناخالص داخلی جهان و تجارت جهانی کالا را افزایش خواهد داد.

به گزارش ایسنا، بررسی‌ها نشان می‌دهد که سهم بریکس در اقتصاد جهانی از سال ۲۰۱۵ در ورود نامزدهای جدید از ۲۳ درصد به ۳۰ درصد افزایش یافته و جایگزین منطقه یورو، ایالات متحده و سایر اقتصادهای توسعه‌یافته شده و برخی تحلیلگران می‌گویند ایران و چین از ذی‌نفعان اصلی توسعه هستند.
گسترش گروه کشورهای در حال توسعه بریکس می‌تواند مسیر جدید برای تازه واردهایی مانند ایران و آرژانتین باشد اما برخی هم نسبت به این‌که توسعه منجر به افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در داخل بلوک شود، تردید دارند.
با این حال، رهبران بریکس و سایر سرمایه‌گذاران افزایش وزن اقتصادی ناشی از توسعه را عنوان کردند. یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه چین در یک نشست مطبوعاتی گفت: « اعضای جدید سهم بلوک بریکس از تولید ناخالص داخلی جهانی را از ۲۶ درصد به ۲۹ درصد و تجارت کالا را از ۱۸ درصد به ۲۱ درصد افزایش خواهند داد.» به نظر می‌رسد که ارتباط تجاری رو به رشد، زمینه‌ای اساسی برای بیانیه‌های سیاسی فراهم می‌کند.
«یاکوب اکولدت کریستنسن»؛ استراتژیست ارشد بازارهای نوظهور در بانک اینوست در کپنهاگ هم گفت: «چین، برزیل و هند از نظر دسترسی آسان به نفت و گاز به‌ویژه در ایران، از نظر دسترسی به بازارها و سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی سود خواهند برد.»
طبق گزارش رویترز، افزایش استفاده از ارزهای ملی برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا هدف دیگری بود که رهبران بریکس در نشست ژوهانسبورگ مورد بحث قرار دادند. آنها گفتند که این مورد به کاهش آسیب‌پذیری اقتصاد آنها در برابر دلار قوی و نوسانات ارز خارجی کمک می‌کند.
به نوشته این خبرگزاری، سرمایه‌گذاران اظهار کردند که با توجه به وزن سنگین تولیدکنندگان نفت در میان تازه‌واردان، این گمانه‌زنی‌ها را تقویت می‌کند که عربستان سعودی هم ممکن است به‌طور فزاینده‌ای به ارزهای غیر دلاری برای تجارت نفت روی بیاورد.
نقش بانک توسعه در ایجاد ارز جدید
همچنین دستیابی به یک ارز مشترک، هدف همه اعضای بریکس است. «تشپو کاگادیما»؛ تحلیلگر مسائل اقتصادی با بیان این‌که بانک بریکس باید نقش بزرگ‌تری ایفا کند افزود: بانک توسعه جدید (NDB) می‌تواند نقش کلیدی در ایجاد ارز مشترک برای گروه بریکس از اقتصادهای بزرگ در حال ظهور ایفا کند. این بانک مستقر در‌شانگهای یک موسسه توسعه مالی چندجانبه است که در سال ۲۰۱۴ توسط کشورهای بریکس یعنی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تاسیس شد.
این کارشناس در حاشیه اجلاس سران بریکس در ژوهانسبورگ گفت: تبدیل بریکس به یک ارگان پرقدرت به مذاکرات درباره ارز بریکس انگیزه می‌دهد. روند دلارزدایی از قبل آغاز شده است و به کشورهای بریکس کمک خواهد کرد تا به سمت یک ارز واحد حرکت کنند. جایی که بتوانند نفوذ مستقیم داشته باشند.
کاگادیما تاکید کرد: بانک توسعه ملی باید ظرفیت مالی خود را افزایش دهد تا بتواند در آینده ارز بریکس منتشر کند. این اقدام به کشورهای آفریقایی کمک می‌کند که کمتر به غرب تکیه کنند زیرا نشان داده است که در توسعه یا پیشرفت هیچ اقتصادی در قاره آفریقا سودمند نبوده است.