مقابله رسانهای با کلاهبرداری مشـاوره انتـخاب رشته
مهدی امیدی
برنامه «برو پی کارت» برای دومین سال پیاپی به مناسبت ایام حساس انتخاب رشته داوطلبان کنکور سراسری، از شبکه امید سیما در حال پخش است.
سیداحمد مصطفوی، مدیر گروه تولید شبکه امید درباره این برنامه توضیح داد: برنامه «برو پی کارت» با رویکرد عدالت آموزشی برای سراسر کشور درحال پخش است. امسال کنکور به دلیل دو مرحلهای شدن و عدم شناخت کافی داوطلبان و خانوادهها، شرایط خاصی دارد و این مسئله موجب سردرگمی بسیاری شده است. هم به خاطر این ماجرا و هم ارقام بالایی که مشاوران میگیرند برنامه «برو پی کارت» با همکاری شبکه دو سیما، قصد تأمین نیاز مردم برای مشاوره و راهنمایی و کسب اطلاع درباره انتخاب رشته را دارد. البته این برنامه سال قبل هم به طور مختصر پخش شد اما در برنامه امسال، معاونت سیما، شبکه خبر، سازمان سنجش و آموزش و پرورش هم پای کار آمدهاند و این برنامه به مرجع اخبار مربوط به کنکور و انتخاب رشته تبدیل شده است. آموزش و پرورش دارای یک حلقه مشاوره شش هزار نفری است که معمولا به مردم معرفی نمیشوند و قرار است برنامه برو پی کارت این کار را انجام دهد. همچنین اخبار مربوط به سازمان سنجش قرار است از طریق این برنامه بهروز دراختیار مردم قرار بگیرد که پخش زنده نشست خبری امسال سازمان سنجش یکی از این موارد است. هدف مهم دیگری که این برنامه دارد، سادهسازی فرآیند انتخاب رشته است.
وی ادامه داد: اصل ماجرای تولید و پخش این برنامه هم به سیاست اصلی شبکه امید بر میگردد که پاسخ به نیاز اصلی مخاطب است. شبکه امید از نظر بودجه، در پایینترین جایگاه میان دیگر شبکهها قرار دارد. به همین دلیل هم ساختار شبکه را طوری تعریف کردهایم که روی نیاز مخاطب بنشیند و بتوان با هزینه پایین برنامه تولید کرد. مثلا در زمینه استعدادیابی ورزشی، طنز سالم و... الان هم بحث انتخاب رشته نیاز اصلی بخشی از جامعه جوان ماست که شبکه امید روی آن متمرکز شده است.
او گفت: این برنامه از سهشنبه 17 مرداد طی 14 قسمت هر شب ساعت 20 به مدت 60 دقیقه به صورت زنده روی آنتن شبکه امید و بعد از آن هم به مدت یک ساعت یعنی از 21 تا 22 به طور زنده روی نرمافزار «شاد» پخش میشود. این برنامه طی 14 روز کل فرآیند انتخاب رشته را آموزش میدهد. البته مخاطب برنامه صرفا افراد درگیر با انتخاب رشته نیست، بلکه برای افرادی که سالهای آینده به جمع داوطلبین ورود به دانشگاه خواهند پیوست هم کاربردی است.
مصطفوی تأکید کرد: داوطلبی که در روستاها و شهرستانهای دور دست زندگی میکند برای دسترسی به مشاور هم باید به مرکز استان سفر کند و هم هزینه سنگینی را متقبل شود. اما برنامه «برو پی کارت» بستهای است که به طور رایگان در دسترس همه افراد قرار میگیرد و کاملا تخصصی است و هیچگونه فضای تبلیغاتی هم ندارد. هدف شبکه امید از این برنامه صرفا عدالت آموزشی است.
مدیر گروه تولید شبکه امید، درباره بخشهای مختلف این برنامه هم بیان کرد: برنامه «برو پی کارت» دارای 9 بخش مختلف است که هر بخش برای یک نیاز تعریف شده است. مثلا یک بخش برای معرفی رشتههای دانشگاهی است. یک بخش خرافات کنکور و انتخاب رشته را بررسی میکند. به طور مثال، این را تقریبا همه ما شنیده ایم که موقع انتخاب رشته اگر یک رشته را بالاتر انتخاب کنیم، ضریب قبولیاش هم بالاتر میرود. این یک شایعه است و سالهاست که این قانون کنار گذاشته است اما خیلی از بچهها نمیدانند. کار هم به این ترتیب است که یک کارشناس انتخاب رشته از آموزش و پرورش و یک کارشناس هم از سازمان سنجش در برنامه حضور پیدا میکنند و به پرسشهای پیامکی مردم که میتوانند از طریق سامانه 30000999 (30هزار، نهصد و نود و نه) ارسال کنند، جواب میدهند. بخش دیگر به این ترتیب است که به طور عملی، فرآیند انتخاب رشته یک داوطلب، با معدل و رتبه مشخص روی آنتن برگزار میشود. آیتمهای برنامه هم شامل اخبار سازمان سنجش، آبجکت موشن ظرایف و نحوه انتخاب رشته و فرآیند کار در سایت سازمان سنجش است. یک بخش ویژه هم طراحی شده که صفر تا صد نیازهای انتخاب رشته در آن معرفی میشود.
وی افزود: در این برنامه تلاش شده تا از مراجعه به افرادی که رویکرد کاسبکارانه دارند پرهیز شود. سراغ افرادی رفتهایم که واقعا دغدغه این مسئله را دارند. یعنی افرادی هستند که مورد وثوق همه هستند یا خلاقیت و نوآوری خاصی داشتهاند و از همه مهمتر اینکه از طریق سازمان سنجش و آموزش و پرورش معرفی میشوند.
مصطفوی یادآور شد: متأسفانه برخی خانوادهها گول تبلیغات را میخورند و به سمت افراد کلاهبردار میروند اما این افراد چون جایگاه مشاوره دارند و صرفا پیشنهاددهنده هستند، نمیتوان با آنها برخورد قانونی کرد. طی یک مورد، فرد به اصطلاح مشاوری به گروهی از داوطلبان گفت که اصلا نمیخواهد انتخاب رشته کنند و خودش در سازمان سنجش آشنا دارد و میتواند مشتریهایش را وارد یک رشته و دانشگاه خوب کند! در نتیجه، افرادی که حرفش را باور کرده بودند، هم هزینه گزافی را پرداخت کردند و هم از انتخاب رشته و ورود به دانشگاه باز ماندند. انتخاب رشته و عملکرد سازمان سنجش کاملا سیستماتیک است. متأسفانه برخی مشاوران از نگرانی و دغدغه خانوادهها سوءاستفاده میکنند. هر مشاوری که بگوید معجزه میکند، احتمالا کلاهبردار است! مشاوره صرفا شناخت و اطلاعرسانی است. ما با برنامه «برو پی کارت» در شبکه امید یک بستر رایگان ایجاد کردهایم تا این اتفاق بیفتد.