kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۱۶۸۵
تاریخ انتشار : ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۱

اخبار ویژه

 

علاقه فزاینده کشورها برای خرید پهپاد از ایران
 کشورهای زیادی علاقه‌مند به سفارش دادن و خرید پهپاد‌های ایرانی هستند.
نشریه آمریکایی فوربز با انتشار این خبر نوشت: ایران و اسرائیل پهپاد به کشورهای آمریکای جنوبی می‌فروشند. آیا دیگران به زودی می‌توانند وارد این رقابت شوند؟ وزیر دفاع بولیوی، علاقه کشورش را در پی درخواست اطلاعات در این باره تایید کرد. نوویلو گفت که بولیوی از هواپیماهای بدون سرنشین ایرانی برای نظارت بر مناطق مرزی خود و ارائه فیلم فوری به نیروهای مسلح خود می‌خواهد. ایران همچنین به شدت درگیر برنامه هواپیماهای بدون سرنشین ونزوئلاست و تحلیل‌ها حاکی از آن است که تولید پهپادها، مشابه سری شاهد را که توسط روسیه علیه اوکراین استفاده می‌شود، به آن کشور آمریکای جنوبی برون‌سپاری کرده است.
در حالی که به نظر می‌رسد ایران و اسرائیل آماده صادرات هواپیماهای بدون سرنشین بیشتری به آمریکای جنوبی هستند، بازار وسایل پهپاد در آن منطقه نسبتاً کوچک است. ترکیه در سال‌های اخیر بارها به دلیل صادرات پهپاد بیرقدار  خود به 30 کشور خبرساز شده. با این وجود، هیچ یک از آن کشورها در آمریکای جنوبی نبودند. همچنین افزایش قابل توجهی در تعداد پهپادهای وارداتی توسط کشورهای آفریقایی مشاهده شده است. به عنوان مثال، اتیوپی هواپیماهای بدون سرنشین را از چین، ایران و ترکیه خریداری کرد. اسرائیل همچنین از زمان توافق ابراهیم در سال 2020 به مراکش هواپیماهای بدون سرنشین فروخته است.
راجرز یک تحلیلگر نظامی در این باره گفت: پهپادهای ایرانی مانند شاهد در این دسته قرار می‌گیرند و ایران نشان داده است که کشورهای زیادی علاقه‌مند به خرید پهپادهایش هستند. بنابراین، جای تعجب نیست که بولیوی پس از ونزوئلا، اتیوپی، تاجیکستان و احتمالاً ارمنستان در ردیف بعدی برای دریافت پهپادهای ایرانی باشد. کشورهای آمریکای جنوبی نیز ممکن است خودشان هواپیماهای بدون سرنشین بسازند.
راجرز خاطرنشان کرد جنگ روسیه علیه اوکراین به این علاقه جهانی به انواع پهپادهای مختلف دامن زده است. او گفت: جنگ، ویترینی برای ایران و ترکیه بوده و به جهان نشان می‌دهد که سلاح‌های آنها چه کار می‌توانند انجام دهند. در واقع، پهپادها برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های انرژی، نیروها در میدان جنگ و مراکز غیرنظامی استفاده شده‌اند.

پادویی روزنامه غربگرا برای آمریکا به جای مطالبه حقوق تضییع‌شده ایران
ارگان حزب کارگزاران با تحریف موضع دولت چین، تیتر و عکس تمام صفحه اول خود را به این عنوان اختصاص داد: پیام صریح چین به ایران/ برجام را احیا کنید.
روزنامه سازندگی بدین ترتیب و به دروغ، تحکم چین به ایران را القا کرده است! این روزنامه که مدت‌هاست به زردنویسی روی آورده، می‌نویسد: «منتقدان برجام و کسانی که آن را آتش زدند در سکوت هستند و منتظر رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران منطبق با توافق‌نامه برجام که آمریکا در دوره ترامپ یکجانبه از آن خارج شد و خیال اصولگرایان نگران در تهران را راحت کرد. پس از روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و تهران تلاش‌هایی از هردو سو برای احیای برجام صورت گرفت، اما مذاکره‌کنندگان تازه که گمان نمی‌بردند، گفت‌وگو با قدرت‌های جهانی دشوار باشد در وین پشت‌میز مذاکره قرار گرفتند و هرچه از مذاکرات بیشتر می‌گذشت، امیدها کم‌رنگ‌تر می‌شد و نتایج ناملموس‌تر... مذاکرات وین بی‌نتیجه هوا شد و هیچ دستاوردی به همراه نداشت. طرفین همدیگر را به زیاده‌خواهی و گنجاندن موارد تازه در متن برجام متهم کردند و اولیانوف، مذاکره‌کننده روس شکست مذاکرات را شکست کشورهای غربی تفسیر کرد.
پس از توافق‌نامه برجام، هیچ گزینه مطلوب دیگری برای مذاکرات برجام پیدا نشد و جنگ روسیه با اوکراین شرایط را پیچیده‌تر هم کرد. ایران با ادعای هرگز ثابت نشده اوکراین، متهم به ارسال پهپاد به روسیه شد و در برجام هم قفل شد. اما پس از چندی منطقه، بازیگری جدید پیدا کرد. چین به‌عنوان قدرت نوظهور جهانی که در مقابل غرب سربلند کرده بود و به قواعد بازی بین‌المللی هم احترام می‌گذاشت، نفوذ بی‌سابقه یا دست‌کم‌، کم‌سابقه‌ای در منطقه پیدا کرد. بهبود و گسترش روابط چین و عربستان در عالی‌ترین سطح باعث گسترش و نفوذ این کشور در سایر کشورهای عربی شد خلیج‌فارس، متحد جهانی تازه‌ای به‌جز توافق آمریکا یافتند. نیاز چین به ثروت نفتی و سرمایه‌گذاری‌های هنگفت کشورهای پول کره جنوبی عربی از یک‌سو و نیاز کشورهای عربی به تکنولوژی چین به سرعت این دو قطب را به سمت هم جذب کرد.»
سازندگی می‌افزاید: ایران در طول نبود برجام از میانجی‌ها استفاده می‌کرد. عمان و قطر دو کشور عربی نزدیک به ایران که همواره مانع شدت گرفتن تنش‌ها شده‌اند، حضور داشتند و ایران و غرب کانالی برای حل‌وفصل منازعات از طریق این دو کشور پیدا کرده بودند. در غیاب برجام هم میانجیگری این دو کشور منجر به توافقی موسوم به توافق نانوشته شد. توافقی که در پی آن هم زندانیان هردو کشور بناست آزاد شوند و هم ایران به بخشی از اموال بلوکه دست یابد. در چنین شرایطی الجزیره گزارش داد که دیپلمات ارشد چین گفت که تنش‌زدایی با میانجیگری چین بین ایران و عربستان سعودی باعث ایجاد موج آشتی در خاورمیانه گردید و متعهد شد که قاطعانه از تهران در مسائل مربوط به منافع اصلی حمایت کند. به گزارش خبرگزاری شینهوا چین وانگ یی، وزیر امور خارجه این کشور طی تماس تلفنی با همتای ایرانی خود این اظهارات را بیان کرد. وانگ یی، وزیر خارجه چین در این گفت‌وگو که ظاهراً بخشی از آن به برجام اختصاص داشته خواستار اجرای کامل و موثر برجام برای حل مسئله هسته‌ای ایران شد. پس از گذشت نزدیک به ۸ سال هنوز موضوع هسته‌ای ایران، تنها راهش احیای برجام است».
درباره این تحلیل من درآوردی و باسمه‌ای ارگان کارگزاران گفتنی است که؛ اولا گره برجام، نه در ایران است و نه در چین و روسیه. اما رسانه‌های غربگرا ماموریت دارند هرچند وقت یک‌بار، مسئولیت عهدشکنی و نقض توافق و بی‌میلی برای سپردن تعهد را، از دوش آمریکا بردارند و توجه ایران و یا روسیه و ایران کنند. همین روزنامه و نظائر آن که القا می‌کنند چین برای بازگشت به برجام به ایران پیام صریح داده، همان‌هایی هستند که بارها نوشته‌اند چین به خاطر منافعش از جمله گرفتن تخفیف نفتی از ایران، مخالف برجام است.
ثانیا برخلاف القای روزنامه غربگرا، عهدشکنی آمریکا و عدم موافقت با بازگشت متعهدانه و مسئولانه به برجام، مربوط به چند سال قبل از شروع جنگ اوکراین است. این جنگ اسفند 1400 شروع شد و حال آنکه آمریکا سال 1397 پس از دو سال و نیم کلاهبرداری و رفتار متناقض در اجرای برجام، رسما از برجام خارج شد.
ثالثا ایران بدون برجام توانسته صادرات نفت را بین 1/5 تا 1/9 میلیون بشکه در روز (در ماه‌های مختلف) افزایش دهد، ضمن اینکه بازگشت برخی تحریم‌ها و گسترش آن مربوط به دوره پس از اجرای برجام است.
رابعا ارگان کارگزاران، تیتر «پیام صریح چین به ایران/ برجام را احیا کنید» را با قاطعیت زده، اما در متن می‌نویسد: «وزیر خارجه چین در گفت‌وگو با همتای ایرانی که ظاهراً بخشی از آن به برجام اختصاص داشته، خواستار اجرای کامل و موثر برجام برای حل مسئله هسته‌ای ایران شد». ظاهرا؟!
خامسا چین پیش از این‌بارها تصریح کرده که مسئولیت توقف اجرای برجام با دولت آمریکاست و چون آمریکا توافق را نقض کرده بنابراین باید در احیای آن پیشقدم شود. تعبیر «اجرای کامل و موثر برجام» هم همین را نشان می‌دهد؛ چرا که ایران حتی تا دو سال پس از خروج آمریکا از توافق، همچنان به اجرای تعهدات خود ادامه داد و حال آنکه حتی اندازه وعده توهین‌آمیز راه‌اندازی کانال اینستکس هم بهره‌مند نشد. ناظر به متن این واقعیت، «اجرای کامل و موثر برجام» یعنی، لغو تحریم‌ها در مقابل تعهدات انجام شده ایران.
نهایتا این که احیای برجام بدون تامین حقوق و منافع تضییع‌شده ایران ممکن نیست و عجیب است که محافل غربگرا به جای حمایت از این موضع روشن، برای تامین مطامع زورگویانه آمریکا تقلا می‌کنند و حتی از دروغ و تحریف هم ابا ندارند.

تدارک ائتلاف چراغ خاموش از سوی خاتمی، روحانی و لاریجانی
عضو کمیته سیاسی جبهه اصلاحات گفت: انتخابات آینده آبستن ائتلاف‌های تعیین‌کننده خواهد بود.
اسماعیل گرامی‌مقدم (قائم‌مقام حزب اعتماد ملی) به روزنامه آرمان گفت: در کمیته سیاسی جبهه اصلاحات که بنده نیز عضو آن هستم، مصوب شده که آمار و ارقامی از استان‌های مختلف گرفته شود که از بین کسانی که در انتخابات ثبت‌نام کرده‌اند چه میزان اصلاح‌طلب وجود دارد. هدف ما این است به یک جمع‌بندی برسیم. در شرایط کنونی ما اطلاعات دقیقی نداریم و به همین دلیل نمی‌توان به‌صورت قاطع عنوان کرد که رویکرد اصلاح‌طلبان در انتخابات آینده چه خواهد بود. سخنگوی جبهه اصلاحات عنوان کرده که این جبهه هیچ توصیه‌ای برای کسانی که قصد ثبت‌نام در انتخابات دارند نکرده است. باید منتظر ماند که از بین 48 هزار نفری که در انتخابات ثبت‌نام کرده‌اند به چه میزان اصلاح‌طلب وجود دارد و در نهایت چه تعداد از آنها در صحنه باقی خواهند ماند.
وی افزود: آرایش سیاسی انتخابات مجلس هنوز مشخص نیست که آیا جریان اصلاح‌طلبی با لیست مستقل و با تابلوی اصلاح‌طلبی وارد انتخابات خواهد شد. این احتمال وجود دارد که اصلاح‌طلبان با راست میانه ائتلاف کنند.نکته دیگر این است که در جریان اصولگرایی آیا اتحادی شکل خواهد گرفت یا خیر.
وی گفت: اگر رویکرد نهادهای نظارتی به شکلی باشد که چهره‌های ملی و متعهد در صحنه حضور داشته باشند این احتمال وجود دارد که جریان‌های سیاسی و به‌خصوص جریان اصلاحات از ظرفیت‌های موجود در فضای انتخابات بهره ببرد و دست به ائتلاف بزند.در چنین شرایطی این احتمال وجود دارد که اصلاح‌طلبان با اصولگرایان میانه‌رو ائتلاف کنند و در مقابل اصولگرایان قرار بگیرند.
گرامی‌مقدم در پاسخ این سؤال که «در هفته‌های اخیر گمانه‌زنی‌ها درباره نقش‌آفرینی افرادی مانند حسن روحانی و علی لاریجانی افزایش پیدا کرده است. به چه میزان این افراد می‌توانند به محور ائتلاف در انتخابات آینده تبدیل شوند؟، اظهار کرد: همه جریان‌ها و چهره‌های سیاسی می‌توانند در ائتلاف آینده نقش‌آفرینی کنند. افرادی مانند آقای خاتمی، روحانی و لاریجانی نیز از جمله افرادی هستند که می‌توانند در محوریت این ائتلاف قرار بگیرند. با این وجود چون هنوز شرایط انتخابات آینده مشخص نیست نمی‌توان درباره آن اظهارنظر کرد.
تجاهل گرامی‌مقدم درباره ثبت‌نام نامزد‌های اصلاح‌طلب، در حالی است که پیش از این برخی اصلاح‌طلبان، جزئیاتی را در این‌باره منتشر کرده‌اند؛ از جمله:
- محمدرضا خباز، (معاونت امور تقنینی در معاونت پارلمانی دولت روحانی): پنج حزب اصلاح‌طلب از جمله اعتماد ملی، کارگزاران سازندگی، حزب اسلامی کار و خانه کارگر و حزب مردم‌سالاری به اعضای خود پیشنهاد دادند در انتخابات نامزد شوند.
- مصطفی کواکبیان اعلام کرد: از اصلاح‌طلب‌های مجلس دهم که آمار گرفتم، حدود ۲۵ نفر ثبت‌‌نام کرده‌اند، یعنی اگر همین افراد تأیید صلاحیت شوند می‌توان یک لیست (در تهران) ارائه کرد.
- مهدی آیتی فعال اصلاح‌طلب: حزب کارگزاران، شعبه‌های استانی‌‌اش را فعال کرده است.
- کمال‌الدین پیرموذن: افراد نزدیک به خاتمی، سیدحسن خمینی و لاریجانی و... پیگیری کرده‌اند تا افرادی برای نامزدی در انتخابات ثبت‌‌نام کنند. برخی افراد پیش‌ثبت‌نام کرده‌اند اما نمی‌خواهند علنی کنند. در جلساتی که با برخی از این آقایان مثل جهانگیری، مرعشی، باهنر، لاریجانی و... داشتیم، قرار بود برای حضور بیشتر افراد، تلاش‌هایی صورت گیرد و آقای جهانگیری به جد تا حصول نتیجه نهایی پیگیر باشند. پیگیر هستم که بتوانیم ۱۷۰ کاندیدا را مورد حمایت قرار دهیم.
- جلال میرزایی عضو فراکسیون اصلاح‌طلبان در مجلس دهم: حسن روحانی یا علی لاریجانی و چهره‌هایی از این دست، سالیان متمادی در مناصب حضور داشته‌اند و برای جوانان و فعالان اصلاح‌طلب و معتدل دیگر حضور این افراد جذابیت چندانی ندارد و از حضور آنها در انتخابات استقبال نمی‌کنند. لاریجانی، جهانگیری، عارف و سایر احزاب به افراد نزدیک خود پیشنهاد کرده‌‌اند که ثبت‌نام کنند.

سناتور آمریکایی: آزادی پول‌های ایران بدعتی خطرناک است
یک سناتور آمریکایی در نامه سرگشاده خطاب به بایدن نوشت: آزاد‌سازی ۶ میلیارد دلار ایران به ازای آزادی زندانیان دوتابعیتی، بدعتی خطرناک است.
سناتور کوین کریمر‌، با انتشار بیانیه‌ای، به همکارانش در سنا پیوست که طی‌ نامه‌ای خواستار پاسخگویی دولت بایدن درباره آزاد‌سازی شش میلیارد دلار از طلب‌های نفتی جمهوری اسلامی در ازای آزادی زندانیان دوتابعیتی آمریکایی شده‌ بودند. پیش از این 26 سناتور، از تصمیم دولت جو بایدن، برای آزاد کردن ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران در ازای پنج زندانی‌، انتقاد کرده بودند. به گزارش صدای آمریکا، سنا ضمن حمایت از آزادی زندانیان، استدلال می‌کنند که این اقدام یک بدعت خطرناک ایجاد، و فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده جمهوری اسلامی در خاورمیانه را تقویت می‌کند.
در نامه‌ سرگشاده ۲۶ سناتور، دولت به نقض سیاست عدم امتیازدهی و پرداخت باج بزرگ ۶ میلیارد دلاری و همچنین دور زدن کنگره متهم شده است.
در این میان سناتور کوین کریمر، با ابراز نگرانی شدید از اقدام دولت،‌ خطاب به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و جانت یلن، وزیر خزانه‌داری، چنین اقداماتی را بدعت خطرناکی خوانده و نسبت به پیامد‌های آن هشدار داد. او تاکید کرد که ارائه چنین مبلغ قابل‌توجهی، نقض سیاست «عدم امتیازدهی» ایالات متحده است.
سناتور کوین کریمر تصریح کرد سیاست «عدم امتیازدهی» به فرمان اجرایی ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۲ بر‌ می‌گردد. این فرمان اجرایی، هرگونه پاداش به نهادهایی که در بازداشت غیرقانونی و یا به دنبال اهرم سیاسی هستند، و ثبات بین‌المللی و امنیت اتباع آمریکایی در خارج از کشور را به خطر می‌اندازد، منع می‌کند. بر اساس اعلام رسانه‌های کره جنوبی دارایی‌های مسدودشده ایران در کره جنوبی، هفته گذشته به بانک مرکزی سوئیس منتقل شده است تا پس از تبدیل به یورو به قطر منتقل شود.
خبرگزاری رویترز، فرآیند تبدیل «وون» به دلار و سپس به یورو را زمان‌بر دانسته و نوشته که ظرف مدت پنج هفته آینده، روزانه حدود ۳۰۰ میلیارد «وون» معادل ۲۲۳/۸۵ میلیون دلار تبدیل خواهد شد.