با هماهنگی اداره کل غله و جهادکشاورزی آغاز شده است
خرید حمایتی برنج شمال با قیمت توافقی اعلامشده
خرید توافقی ارقام محلی برنج از شالیکاران مازندرانی در پنج مرکز با قیمت هر کیلوگرم 58 تا 61 هزار تومان آغاز شده است.
سازمان جهاد کشاورزی مازندران در اطلاعیهای اعلام کرد: قیمت خرید برنج پرمحصول ندا 35 تا 36 هزار تومان و برنج پرمحصول شیرودی 42 تا 42 هزار و 500 تومان تعیین شده است؛ این در حالی است که پیش از این قیمت برنج ندا 33 و شیرودی 39 هزارتومان بود.
برنج ارقام پرمحصول کشاورزان مازندران، توسط اداره کل غله و خدمات بازرگانی این استان خریداری میشود. خرید توافقی ارقام محلی برنج از شالیکاران مازندرانی نیز در پنج مرکز شامل شهرک صنعتی رجه بابل، پایانه برنج آمل، روستای کونر شهرستان بابلسر، شرکت پردیس گلستان در شهرک صنعتی جویبار و شالیکوبی برنج گستر سارویه با قیمت هر کیلوگرم 58 تا 61 هزار تومان آغاز شده است.
همچنین سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان، ششم ماه جاری با صدور بیانیهای اعلام کرد: «با توجه به هماهنگیهایی که ستاد وزارت جهاد کشاورزی با شرکتهای فعال در حوزه بازرگانی برنج به عمل آورده، مقرر است این شرکتها برنجهای ارقام محلی (طارم و هاشمی) کشاورزان را خریداری کنند. همان زمان اعلام شد؛ کشاورزانی که برنج مازاد برای فروش دارند از روز شنبه مورخه هفتم مرداد 1402 جهت ثبتنام برای فروش محصول خود به مراکز جهاد کشاورزی مراجعه نمایند.»
گفتنی است، مصرف برنج کشور حدود سه میلیون تن است که سالانه حدود یک میلیون تن آن از کشورهای دیگر وارد میشود اما پیش از این برنجکاران اعلام میکردند که تولیدشان روی دستشان مانده و کسی آنها را خریداری نمیکند. در این میان برخی مسئولان و کارشناسان هم واردات بیش از اندازه برنج در سال گذشته را عامل رکود بازار برنج ایرانی عنوان میکنند.
به عنوان مثال محمد باقر قالیباف؛ رئیسمجلس شورای اسلامی از واردات اضافه برنج به مقدار حدود یک میلیون و 700 هزار تن، شدیدا انتقاد کرد و افزود: « الان محصول سال گذشته در انبار کشاورزان و محصول امسال در حال برداشت است.»
اثبات یک سیاست اشتباه
مسیح کشاورز؛ دبیر انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره نیاز واقعی به واردات برنج و کسری تولید در کشور اظهار داشت: میانگین واردات سالانه برنج در 12 سال گذشته یکمیلیون و 350هزار تن بوده است. همچنین میزان واردات برنج در سال گذشته یکمیلیون و 783هزار تن بوده که عمده آن نیز از کشورهای هند و پاکستان به کشور وارد شده است. این رقم در سال 1400 نیز یکمیلیون و 473هزار تن بوده است.
وی با ادعای اینکه میانگین نیاز کشور به برنج وارداتی سالانه حدود یک میلیون و 400 هزار تن است و انتقاد از محدودیت واردات در برخی سالها، اذعان کرد: در سال 1401 روند واردات به مسیر عادی برگشته بود اما برخی فعالان بازار برنج ایرانی بالاخص واسطهها و دلالها به طمع تکرار تجربه سال 1400 و تحصیل سود بالا از عرضه برنج به بازار خودداری کردند.
وی با اشاره به اینکه از یک طرف قیمت بالا تقاضا را کاهش داده بود و از طرفی با واردات برنج خلاء پیش آمده رفع شده بود، ادعا کرد: واردات عامل انباشت برنج شهرهای شمالی نبود بلکه طمع تحصیل سود بیشتر موجب بروز این شرایط شده است.
گفتنی است، سخنان دبیر انجمن برنج و نمونههای دیگر در مرغ، میوه و... نشان میدهد سپردن تنظیم بازار ارزاق؛ به خصوص کالاهای اساسی اعم از صادرات، واردات، قیمتگذاری و توزیع به دست بخش خصوصی، اشتباه بزرگی است چرا که تداخل منفعتطلبی واردکنندگان و واسطهها با منافع سیاسی و جناحی، علاوهبر سخت کردن معیشت مردم، زمینه خودکفایی در تولید این محصولات را از بین میبرد.
راهکار تنظیم بازار ارزاق، بخصوص کالاهای اساسی، شکلگیری یک تعاونی فراگیر ملی بر اساس سیاستهای اصل 44 برای جلوگیری از سوءاستفاده سیاسی از معیشت مردم و حذف واسطهها بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است.