«تغییر، محاصره یا مهار چین محال است» آنچه چین به هنری کیسینجر گفت
سرویس خارجی-
در شرایطی که مقامات آمریکایی مدتها به دنبال دیدار با وزیر دفاع چین بودهاند اما نتوانستهاند با او دیدار کنند، هنری کیسینجر 100 ساله [احتمالا با هدایت کاخ سفید] به پکن سفر و از رئیسجمهور تا وزیر دفاع چین را
ملاقات کرده است. در این دیدارها، مقام ارشد وزارت خارجه چین به وزیر خارجه اسبق آمریکا گفتهاند «تغییر، محاصره یا مهار چین محال است.»
یک رسانه چینی روز پنجشنبه گزارش داد، «شی جینپینگ»، رئیسجمهور این کشور، دیداری با «هنری کیسینجر»، وزیر خارجه اسبق آمریکا و استراتژیست شناخته شده، در پکن داشته است. البته جزئیات خاصی از این دیدار و گفتوگو منتشر نشده است؛ تنها میدانیم که رئیسجمهوری چین در دیدارش به هنری کیسینجر گفته است که روابط بین دو کشور در یک مرحله حساس قرار دارد و هر دو طرف باید «تصمیمات جدیدی بگیرند» که میتواند منجر به پیوندهای پایدار و «موفقیت و سعادت مشترک» شود. او همچنین در جریان این سفر با «لی شانگفو»، وزیر دفاع این کشور دیدار کرده است که در این شرایط که وزیر دفاع چین از دیدار با مقامات آمریکایی امتناع میکند، خبر قابل توجهی است. البته شاید بتوان با استاد چینی دانشگاه همنظر بود که ديدار وزير دفاع چين با كيسينجر يك پيام خاص داشت: «تا زماني كه تحريمها عليه وزير دفاع اين كشور برداشته نشود، امكان ارتباطات مستقيم نظامي وجود نخواهد داشت و دولت چين در سفر وزير خارجه آمریکا به پكن به تلاشهاي او براي به جريان انداختن كانالهاي قبلي پاسخ منفي داده است.» هنری کیسینجر با «کین گانگ»، وزیر خارجه چین که بیش از سه هفته است در انظار عمومی دیده نشده، دیداری نداشته است؛ اما با «وانگ یی»، مقام ارشد سیاست خارجه این کشور دیداری داشته است. وانگ یی بااشاره به نقش کیسینجر در شروع روابط چین و آمریکا در حالی که به عنوان مشاور امنیت ملی در دوره دولت نیکسون خدمت میکرد، گفته است که او «نقش غیر قابل تعویضی در تقویت درک متقابل میان دو کشور» داشته است. وانگ یی به کیسینجر این را هم گفته است که تغییر، محاصره یا مهار کردن چین «غیرممکن» است.
واکنش کاخ سفید
در این میان گمانهزنیهایی مطرح است که آیا کیسینجر پیامی را از طرف واشنگتن به پکن برده است، یا خیر؟ گرچه نمیتوان در این مورد پاسخ دقیق گفت اما در این میان واکنش کاخ سفید قابل توجه است. کاخ سفید گفته است، اینکه کسینجر میتواند به عنوان یک شهروند با وزیر دفاع چین دیدار کند؛ اما آمریکا نمیتواند مایه تأسف است. به هر حال باید گفت سفر كيسينجر به پكن و استقبال مقامات چيني از وي به احتمال زياد دربردارنده مؤلفههاي استراتژيك و ژئوپليتيكي مهمي به خصوص در عرصه تحولات كنوني بينالمللي خواهد بود، حتي اگر دولت آمریکا در ظاهر امر هم كه شده اين سفر را به ميل شخصي این ديپلمات اسبق اعلام كند. در پایان باید گفت، خبر واضح است: «استراتژیست پیر آلمانیالاصل یهودی كه اكنون يكصد سال از عمرش ميگذرد، هفته گذشته در سفري وارد پكن شده و با مقامات ارشد چيني ملاقات كرده بود.» اما اين سفر بسیار قابل توجه است چون كيسينجر که 50 سال قبل و در دوران رياستجمهوري «ريچارد نيكسون»، معمار بازسازي روابط آمریکا و چين بود، حالا از او در پكن به گونهاي استقبال شده كه چنين واكنشي از سوي مقامات چيني حداقل در استقبال از «آنتوني بلينكن»، وزير خارجه، «جنت يلن»، وزير خزانهداري و «جان كري»، نماينده ويژه در امور آب و هوايي، كه هر يك در طول هفتههاي گذشته به ترتيب به پكن سفر كردهاند، مشاهده نشده است. شاید اين سفر نمادين باشد و پیامی را درخصوص روابط دو كشور را ارسال میکند: «منازعات كوتاهمدت، نبايد تأثيري در پيوندهاي بلندمدت ميان واشنگتن و پكن داشته باشد.» البته تاکنون که افق تیره بوده است.