ثبت بالاترین رکورد پنج ساله صادرات نفت با وجود تحریمها(خبر ویژه)
آمارهای منتشرشده توسط نهادهای بینالمللی متولی تامین انرژی در جهان، بالاتفاق، بر روند روبهرشد تولید و عرضه نفتخام صادراتی ایران تاکید دارند.
به گزارش روزنامه اصلاحطلب «دنیای اقتصاد»، آژانس بینالمللی انرژی در گزارش اخیر چشمانداز کوتاهمدت انرژی خود در ژوئیه اعلام کرد؛ تولید نفت ایران در ژوئن ۲۰۲۳ همتراز با تولید نفت این کشور در ماه مه سالجاری بوده و از ابتدای سالجاری میلادی تاکنون، ۳۵۰هزار بشکه افزایش داشته است. آژانس اعلام کرده که تولید نفتخام ایران با وجود تحریمهای شدید در سال۲۰۲۲ میلادی هم با افزایش ۱۳۰هزار بشکهای روبهرو بوده و به میانگین ۲میلیون و ۵۵۰هزار بشکه در روز رسیده است.
لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه آمریکا، در ماه مه سالجاری اعلام کرد تحریمهای یکجانبه اعمال شده علیه ایران بیاثر بوده است. به گفته تحلیلگران حوزه انرژی به نقل از بلومبرگ، صادرات نفت ایران پس از اعمال دوباره تحریمها علیه این کشور (پنج سال قبل) هرگز به این اندازه بالا نبوده است.
بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، ایران درمیان اعضای سازمان اوپک، بالاترین افزایش تولید نفت را داشته است، درحالیکه دیگر اعضا شاهد تثبیت یا حتی کاهش سطح تولید خود بودهاند. دبیرخانه اوپک در تازهترین گزارش ماهانه خود اعلام کرد تولید نفتخام ایران در ژوئیه به ۲میلیون و ۷۵۴هزار بشکه در روز رسیده است که در مقایسه با ثبت رقم روزانه ۲میلیون و ۶۷۹هزار بشکهای در ماه مه، افزایش روزانه ۵۶هزار بشکهای را نشان میدهد. گزارشهای سه ماه اخیر دبیرخانه اوپک نشان میدهد تولید نفتخام ایران درآوریل، مه و ژوئن سالجاری روندی افزایشی را طی کرده، بهطوری که ایران توانسته جایگاه چهارمین تولیدکننده نفت در اوپک را که برای سالها از آن دور شده بود، دوباره بهدست آورده و تثبیت کند.
روند رشد تولید و صادرات نفت ایران، در سال۱۴۰۱ هم تداوم داشت و در همین زمینه وزیر نفت با تایید افزایش صادرات نفت ایران پیش از این گفته بود در سال۱۴۰۱، ۱۹۰میلیون بشکه نفت بیشتر از سال۱۳۹۹ و ۸۳میلیون بشکه بیشتر از سال۱۴۰۰ صادر شد و پیشبینی میشود امسال رکوردی تازه در صادرات نفت ثبت شود.
اوجی همچنین پیشتر درباره به صفر رسیدن میعانات گازی شناور در سواحل نیز یادآور شده بود: در شهریور۱۴۰۰، میزان ۸۷میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب از چالشهای مهم و پاشنهآشیل دولت بود و مشترییابی برای این میعانات گازی که تغییر رنگ هم داده بودند، کاری بسیار سخت بود تا جاییکه همه مخازن در خشکی و دریا پر شده بود. با تولید روزانه نزدیک به ۸۰۰هزار بشکه میعانات گازی، اکنون نهتنها میعانات تولیدشده، فروخته شده است و بشکهای به ذخیرهسازیهای روی آب اضافه نمیشود، بلکه میعانات گازی از پیش ذخیرهشده هم با وجود سختگیرانهترین تحریمها، فروخته و میعانات گازی روی آب صفر شده است.
بر اساس گزارش «بررسی آماری انرژی جهان»، متوسط تولید روزانه نفتخام و میعانات گازی ایران در سال۲۰۲۲ میلادی ۳میلیون و ۳۱۳هزار بشکه ثبت شده است، درحالیکه این رقم نسبت به سال۲۰۲۱ میلادی 4/1 درصد (روزانه ۱۲۹هزار بشکه) افزایش نشان میدهد. میانگین تولید نفتخام و میعانات گازی ایران در سال۲۰۲۱ میلادی ۳میلیون و ۱۸۴هزار بشکه در روز ثبت شده بود. اداره اطلاعات انرژی آمریکا وابسته به وزارت انرژی این کشور نیز در تازهترین گزارش خود از مجموعه گزارشهای چشمانداز کوتاهمدت انرژی در جهان، از افزایش ۲۴۰هزار بشکهای تولید روزانه نفت ایران تنها در طول نیمه نخست سالجاری میلادی خبر داده است.
روند صعودی تولید نفت ایران بهرغم خواست مقامات آمریکایی و با وجود حفظ تحریمهای غیرقانونی این کشور محقق شده است. در جدیدترین تلاشهای ضدایرانی، گروهی از سناتورهای آمریکایی با ابراز نگرانی از تداوم فروش نفت ایران بهرغم تحریمها، از دولت بایدن خواستند کار بیشتری برای توقف صادرات انرژی ایران انجام دهد. این ۸ سناتور آمریکایی در نامهای به بلینکن وزیرخارجه و جنت یلن وزیر خزانهداری خواستار تحریمهای بیشتر علیه اشخاص و نهادهای چینی که در تجارت نفت و پتروشیمی ایران دخیل هستند، اعمال کند.
آمریکا با خروج از برجام و تحریم صنعت نفت ایران بهدنبال به صفر رساندن صادرات نفت ایران بود اما نهتنها صادرات نفت ایران به صفر نرسید بلکه شاهد رشد و احیای تولید و صادرات نفت ایران بودهایم.