تمدید مهلت ارائه اظهارنامه مالیات ارزش افزوده بهار تا ۲۶ تیر ماه
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدهادی سبحانیان، رئیسکل سازمان امور مالیاتی کشور طی بخشنامهای آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره اول فصل بهار سال 1402 را که مورخ 15 تیرماه 1402 و مصادف با روز پنجشنبه بوده را به منظور تکریم مودیان مالیاتی و فراهم آوردن زمینه اجرای تکالیف قانونی برای آنان بنا به اختیار حاصل از قانون و مقررات مالیات بر ارزش افزوده تا ٢6 تیرماه تمدید کرد.
در متن این بخشنامه آمده است: « به منظور تکریم مودیان گرامی و فراهم آوردن زمینه اجرای تکالیف قانونی برای آنان بنا به اختیار حاصل از قانون و مقررات مالیات بر ارزش افزوده مقرر میدارد:
1) ادارات کل امور مالیاتی موظفند در مورد مودیان مالیاتی حسابداری دات کام که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به دوره اول (فصل بهار سال ١402 را تا پایان روز دوشنبه مورخ 26/04/1402 تسلیم کنند و امکان برخورداری صددرصدی بخشودگی جرایم عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر برای دوره مزبور را در صورت درخواست برای مودیان فوقالذکر فراهم نمایند.
2)به منظور رسیدگی و پذیرش اعتبار مالیات بر ارزش افزوده خریدهای انجام شده به استناد صورتحسابهای صادره خارج از سامانه مودیان، مودیان عضو سامانه نیز مکلف به تسلیم اظهارنامه تا تاریخ تعیین شده، میباشند.»
گفتنی است، مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هر فصل، به مدت 15 روز از پایان آن فصل است.
فقدان پلتفرم کارآمد برای مالیاتستانی
همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، محمد نوری، مدیر اداره مالیات شبکه کانونهای تفکر ایران (ایتان) گفت: مالیات بر ارزش افزوده و بر دارایی و درآمد نیاز به یک پلتفرم دارد و در حال حاضر برای مالیاتستانی پلتفرم کارآمدی وجود ندارد و در نقطه صفر است.
او ادامه داد: امروزه پارامترهای جدیدی برای مالیات ستانی در دنیا وجود دارد که نقش انسانی را به حداقل میرساند و اکثر پروندههای مالیاتی بدون عوامل انسانی به جمعبندی میرسد؛ در واقع مجموعهای از ساز و کارها و روابط در نظام مالیاتی آن کشور در نظر گرفته شده است که اظهار خلاف واقع که نقطه استارت مالیاتستانی از سمت مؤدی است در بسیاری از موارد امکانپذیر نیست یا اگر امکانپذیر باشد هزینه بالایی دارد یعنی اگر اظهار خلاف واقع کنند برای مؤدی مالیاتی هزینه بالایی دارد.
مدیر اداره مالیات شبکه کانونهای تفکر ایران افزود: سازمان امور مالیاتی برای هوشمندسازی به ظاهر نیاز به یک سامانه امور مالیاتی دارد که پیش نیازهایی خارج از این سازمان است. به عنوان مثال تخصیص شناسه کالا و خدماتی که عرضه میشود و این پیشنیاز مهمی است که بانک مرکزی و بانکها باید با سازمان امور مالیاتی همکاری کنند.
نوری با اشاره به قانون پایانههای فروشگاهی خاطرنشان کرد: قانون پایانههای فروشگاهی که صورتحسابها در آن به شکل الکترونیکی صادر میشود یک چالش بزرگ دارد چرا که این سامانه مردم را درگیر سیستم میکند اما اگر صدور صورت حساب الکترونیکی به یک کار روزمره و عادی افراد تبدیل شود اجرای مالیات برعایدی سرمایه میتواند عملیاتی شود.
عدالت مالیاتی با سامانههای مالیاتی
در ادامه این نشست حسن میرزاپور، مدیر اداره نرمافزار بانک مرکزی گفت: مقابله با فساد یکی از اهداف سامانههای مالیاتی است که باید محقق شود و عدالت مالیاتی صورت گیرد. در نظام مالیاتی فعلی که به صورت سنتی اداره میشود مشکلاتی وجود دارد و این مسئله موجب شده است که به سمت یک نظام مالیاتی هوشمند حرکت کنیم. صحبتی که با رئیسکل بانک مرکزی داشتم پلتفرمهایی در نظر گرفته شده است تا از طریق این پلتفرمها بتوان به سمت نظام مالیاتی هوشمند حرکت کرد.
میرزاپور تصریح کرد: اطلاعات سازمان مالیاتی در ایران ناقص است و این بخش را باید با جدیت دنبال کنیم تا در آینده بتوانیم در بخش مالیاتی موفق شویم. در حال حاضر برخی از بانکها هنوز به سیستم آنلاین و سامانه برخط نپیوستند و حسابهای تجاری را به سازمان مالیاتی ارائه نکردند. طبق آخرین آمار که از حسابهای تجاری و
غیر تجاری موجود است ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار حساب سهم افراد حقیقی و ۱۰ میلیون و ۴۶۰ هزار حساب تجاری موجود است.
وی تصریح کرد: برای ایجاد سامانههای مالیاتی باید موانع برداشته شود؛ برای مثال تا وقتی که نتوانیم از منظر حاکمیت شرکتهای دولتی را ملزم به رعایت قواعد کنیم نمیتوانیم به سراغ بخش خصوصی برای پرداخت مالیاتها برویم؛ یعنی شرکتهای دولتی باید پیشتاز باشند.
همچنین علی ملکزاده، پژوهشگر اقتصادی گفت: برای اجرای قانون تصویب شده ضمانت اجرا لازم است و در بحث سامانه مودیان باید ضمانت اجرا قابل رؤیت باشد؛ مانند قانون مالیات بر خانههای خالی. اول باید مالیات خانههای خالی را اعلام کنیم و باید مالک تشخیص داده شود و بعد اجرا شود. خانه خالی را نمیتوان با قبض برق یا آب تشخیص داد و نحوه اجرایی آن نیز مهم است.