kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۸۵۱۱
تاریخ انتشار : ۱۶ تير ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۱
توصیه‌های وزارت بهداشت برای پیشگیری از بیماری‌های مشترک انسان و حیوان

سال گذشته ۳۲۰ هزار مورد حیوان‌گزیدگی با سهم ۸۰ درصدی سگ‌گزیدگی ثبت شد

 

رئیس‌اداره مدیریت بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت از ثبت ۳۲۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در سال گذشته در ایران خبر داد.
محمدرضا شیرزادی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم به مناسبت روز جهانی بیماری‌های مشترک انسان و جانوران (بیماری‌های زئونوز) اظهارداشت: «بیماری‌های زئونوز» یا بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان، دسته‌ای بیماری‌ها هستند که از حیوانات مهره‌دار به دلیل تماس با حیوانات، گزش انسان توسط حیوانات، خوردن گوشت آنها یا از طریق ناقلین به انسان منتقل می‌شود.
شیرزادی درباره آمار حیوان گزیدگی در سال 1401 بیان داشت: سال قبل 320 هزار مورد حیوان‌گزیدگی در کشور به ثبت رسید که 80 درصد آنها سگ‌گزیدگی بود؛ حدود 19 درصد گزش‌ها توسط گربه و یک درصد نیز مربوط به سایر حیوان گزیدگی‌ها بوده است.
شایع‌ترین بیماری‌های مشترک بین حیوان و انسان
وی با بیان این که ‌هاری، سالک، تب کریمه کنگو و تب مالت از جمله شایع‌ترین بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان و بومی کشور هستند، گفت: سال گذشته 14 مورد مبتلا به ‌هاری داشتیم؛ آمار ابتلا به تب مالت در سال گذشته 22 هزار نفر بود. 89 نفر مبتلا و 9 فوتی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در کشور ثبت شد و 12 هزار مبتلا به سالک نیز داشته‌ایم.
گزش سگ علت عمده ابتلا به‌ هاری
این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با ‌اشاره به شایع‌ترین بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان در ایران افزود: یکی از بیماری‌های شایع بین انسان و حیوان ‌هاری است که در وحوش و گوشت‌خواران اهلی و حتی در پستاندارانی مثل دام‌ها بروز می‌یابد و علت عمده انتقال آن، گزش انسان توسط سگ‌هاست.
روش انتقال بیماری تب کریمه کنگو
شیرزادی ادامه داد: تب کریمه کنگو نیز یکی دیگر از بیماری‌های شایع زئونوز است ‌که توسط نوعی کنه بین دام‌ها منتقل می‌شود و انسان به دنبال تماس با دام، ذبح و قطعه قطعه کردن دام آلوده، به این بیماری مبتلا می‌شود. ذبح سنتی دام باعث انتقال این بیماری می‌شود و بنابراین برای پیشگیری از این بیماری باید دام در کشتارگاه‌ها به صورت بهداشتی ذبح شده و گوشت آن در دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد قرار بگیرد.
لبنیات سنتی مصرف نکنید
وی تب مالت و سالک را از دیگر بیماری‌های مشترک بین حیوان و انسان عنوان و اعلام کرد: مصرف لبنیات غیرپاستوریزه علت عمده ابتلا به تب مالت است. سالک نیز نوعی بیماری انگلی است که بر اثر نیش پشه به انسان منتقل می‌شود؛ موش‌های صحرایی آلوده هستند و پشه خاکی از موش آلوده خون‌خواری می‌کند و پس از گزش انسان، بیماری سالک را منتقل می‌کند و نیش پشه باعث بروز زخم می‌شود که جای زخم ناشی از سالک روی پوست تا آخر عمرباقی می‌ماند.