شورشهای فرانسه، شب هفتم / میزان خسارت به یک میلیارد یورو رسید
آشوبها در فرانسه همچنان ادامه دارد و در شب هفتم اعتراضات نیز پلیس دهها نفر را بازداشت کرد و معترضان نیز دهها ساختمان و خودرو را به آتش کشیدند. مقامات فرانسوی میگویند برآوردهای اولیه نشان میدهد طی یک هفته گذشته بخشهای مختلف این کشور به غیر از صنعت
گردشگری بیش از یک میلیارد یورو خسارت دیدهاند.
یک هفته از اعتراضات و آشوبهای بسیار گسترده فرانسه میگذرد سهشنبه هفته گذشته بود که پلیس فرانسه در روز روشن یک نوجوان 17 ساله الجزایری تبار را کشت و بعد به دروغ مدعی شد که وی به فرمان ایستِ پلیس بیتوجهی کرده و قصد زیر گرفتن مامورین را داشته است. طی یک هفته گذشته دولت ماکرون برای کنترل اوضاع 45 هزار نیرو در خیابان مستقر کرده است، بیش از 3200 تن را بازداشت کرده است. در بیش از 20 شهر کشور حکومت نظامی اعلام کرده است و اینترنت و شبکههای اجتماعی را در نقاط پرآشوب قطع کرده است؛ دادگستری فرانسه نیز تهدید کرده است والدین نوجوانانی را که در آشوبها مشارکت داشته باشند جریمه و زندانی کند. اقداماتی که اگر در کشور دیگری مثل ایران از سوی دولت انجام میشود شورای امنیت سریعاً تشکیل جلسه میداد و پرونده ایران ذیل فصل هفت منشور میرفت. دیروز سهشنبه نیز وزارت کشور فرانسه در گزارشی اعلام کرد در هفتمین شب ناآرامیها در فرانسه ۷۲ نفر بازداشت شدند و ۲۰۲ بنا و خودرو به آتش کشیده و تخریب شد. وزیر کشور فرانسه با اعلام اینکه با وجود فروکش کردن ناآرامیها همچنان ۴۵ هزار افسر پلیس برای جلوگیری از اعتراضات در خیابانها مستقر میمانند، از اقدامات خشوتبار پلیس علیه معترضان حمایت کرد. به این ترتیب دولت فرانسه برای کنترل اوضاع همچنان 45 هزار پلیس را در خیابانها به حالت آمادهباش نگه خواهد داشت. فرانسه اعلام کرده است حتی اگر خشونت فروکش کرده باشد اوضاع به دور از آرامش است.
یک میلیارد یورو خسارت
با گذشت بیش از یک هفته از آشوبهای فرانسه برآوردها از میزان خسارتها نیز اندکاندک منتشر میشود. اعتراضات و آشوبهای یک هفته گذشته منجر به خسارات قابل توجهی به اموال عمومی، نیروهای پلیس و همچنین فروشگاهها در شهرهای مختلف فرانسه شده است. بر اساس گزارشها طی این مدت 5 هزار خودرو به آتش کشیده شده است،. 700 نیروی پلیس زخمی شدهاند، به 250 مقر پلیس و ژاندارمری حمله شده است. 1000 ساختمان شامل 342 ساختمان دولتی هدف آتشسوزی شدهاند. بیش از 700 مغازه و سوپر مارکت غارت شدهاند و بیش از 3200 نفر از معترضان شده است. «جفری رو د بزیو» رئیس جنبش کارآفرینان فرانسه نیز در زمینه میزان خسارتها گفت که براساس براورد اولیه اعتراضهای جاری بیش از یک میلیارد یورو (۱.۰۹ میلیارد دلار) به بخشهای مختلف این کشور، غیر از صنعت گردشگری، خسارت وارد کرده است. به گزارش ایرنا، «بزیو» دوشنبه در مصاحبهای با روزنامه «لوپاریزین» اظهار کرد: هنوز زود است که آمار دقیقی منتشر کرد اما معتقدیم خسارتها بیش از یک میلیارد یورو باشد. این آمار غیر از خسارتهای وارده به بخش گردشگری است. رئیس اتحادیه کارفرمایان فرانسه در گفتوگو با روزنامه فرانسوی «لو پاریزین» از آسیب جدی به بیش از ۲۰۰ کسبوکار، ۳۰۰ آژانس مالی و بانکی، ۲۵۰ کیوسک فروش دخانیات از آغاز ناآرامیها سخن گفت. وی میزان خسارت به وسایل نقلیه عمومی را نیز دستکم ۲۰ میلیون یورو ارزیابی کرد. همچنین وزارت آموزش عمومی نیز تخریب ۲۴۳ مدرسه و موسسه آموزشی را در جریان اعتراضات، تایید کرده است.
روزنامه فرانسوی «لوموند» نیز در گزارشی به تاثیر آشوبها بر صنعت گردشگری این کشور پرداخته و نوشته است: بسیاری از هتلداران از لغو گسترده سفر از سوی مسافران ناراحت و نگران هستند. این گزارش میافزاید: برخی معتقدند که ناآرامیهای فرانسه که با تخریب گسترده رستورانها و مراکز خرید، تاثیر آنی بر صنعت گردشگری گذاشته است. این نگرانی در کنار هشدار وزارتخانههای امور خارجه کشورهای اروپایی به اتباعشان برای هوشیاری و دوری از تجمعات جدیتر شده است. «تیِری مارکس» رئیس اصلیترین اتحادیه صنایع هتلداری و پذیرایی به لوموند گفت: از ۲۷ ژوئن (۶ تیر) اعضای ما موجی از لغو رزروهای را در تمام مناطق آسیبدیده و درگیری متحمل شدهاند.این سرآشپز ستارهدار گفت: هر روز هشدارهایی از همکارانمان که رستوران یا هتلشان هدف حمله و تخریب گرفته است، دریافت میکنیم. بر اساس این گزارش در حالی که با آغاز تابستان، فرانسه باید به عنوان یکی از مهمترین مقاصد گردشگری فصل پررونقی را تجربه کند، لغو پیاپی رزرو هتلها زیر سایه ناآرامیها نگرانی دیگری را برای فعالان صنعت گردشگری ایجاد کرده است.
انقلاب جوانان
یک جامعهشناس معروف فرانسوی نیز ناآرامیهای اخیر در کشورش را نتیجه ویران شدن اعتماد جوانان به دولت دانسته و تاکید کرد که این انقلاب جوانان، تا مدتها دولت را درگیر خود خواهد کرد. به گزارش تسنیم به نقل از «اساراف» «دومینیک ولتون»، جامعهشناس معروف فرانسه، گفت: انقلابی پشت انفجار خشم شدید چند شب گذشته است و دولت به جای اقدام سخت، باید بیشتر گوش کند. وی افزود: «معلوم است که رئیسجمهور گاهی اوقات مجبور است تصمیمات نامطلوب بگیرد، اما نمیتوان گوشهای خود را روی مشکلات مردم کر کرد. این خشونت همچنین بیانگر از دست دادن عمیق اعتماد به دولت است.» به گفته این جامعهشناس فرانسوی بسیاری از جوانان، به ویژه در محلههای حاشیهای احساس میکنند که با آنها ناعادلانه رفتار میشود. ولتون میگوید والدین آنها نیز ایمان و اعتماد خود را به دولت از دست دادهاند. به گفته این جامعهشناس معروف فرانسوی انقلاب جوانان، دولت فرانسه را برای مدت طولانی درگیر خود خواهد کرد.
چالشهای پیشروی ماکرون
روزنامه آمریکایی «پولیتیکو» نیز در گزارشی به چالشهای پیشروی ماکرون پس از آشوبهای هفته اخیر پرداخته و نوشته است: «رئیسجمهوری فرانسه در ششمین سال پرتلاطم خود در مسند قدرت، از هفته گذشته موج جدیدی از ناآرامیهای خیابانی را تجربه میکند؛ اعتراضی که در پی سر باز کردن زخم کهنه تبعیض و نابرابری نژادی در این کشور شعلهور شده است و حتی با فروکش کردن نیز چالشهای جدیدی را برای وی ایجاد میکند.»
به گزارش ایرنا به نقل از پولیتیکو، با گذشت هفت روز و روند رو به کاهش ناآرامیها، برای ماکرون که در روزهای گذشته مرز باریک میان همدردی با معترضان و نمایش سختگیری دولت را طی کرده است، اکنون چالش بزرگتری پدیدار شده است: اینکه چگونه مشکلات ریشهداری که اعتراضها آشکار کردند را برطرف کند. این گزارش میافزاید: برنامه ملاقاتها در کاخ الیزه اکنون به منظره و نشانهای آشنا تبدیل شده است که میگوید دولت یک بار دیگر در وضعیت بحرانی قرار دارد. رئیسجمهور فرانسه هنوز از بحران عمیق سیاسی که بهار امسال به دلیل اصلاحات قانون بازنشستگی با آن مواجه شده بود، خارج نشده است که اکنون دولت او یک آشفتگی گستردهتر را تجربه میکند.
این گزارش میافزاید: جدای مسئله تبعیض نژادی در برخورد نیروهای پلیس، برای از بین بردن شکاف فزاینده میان جوانان محروم ساکن در حومه شهرها و مراکز دولتی و رسیدگی به علل ریشهای این شکاف و همچنین کاهش نابرابریهای اجتماعی، هزینه قابل توجهی برای دولت خواهد داشت. اما، پرداختن به مسائل خارج از شهرها در فرانسه در زمانی که دولت در راستای کاهش هزینهها تلاش میکند، امری دشوار است. به عبارت دیگر، پس از مقاومت ماکرون در برابر درخواست معترضان فرانسوی برای عقبنشینی از اصلاحات سن بازنشستگی در این کشور، اکنون اقدام وی برای هزینه کردن در رابطه با مسائل این گروه از معترضان میتواند برای برخی به عنوان پاداش برای آنچه دولت آشوب خوانده است، تلقی شود. از طرفی، رئیسجمهوری فرانسه باید به دقت احزاب مخالف خود را نیز زیر نظر داشته باشد. مسائلی از جمله نرخ جرائم، هویت و پذیرش مهاجران که همواره مرکز توجه گروههای راست افراطی بوده است. به گفته یکی از مقامهای دولت فرانسه که نامش فاش نشده است، ناآرامیهای اخیر در این کشور، ضعفهایی را آشکار کرده که میتواند جریانهای پوپولیستی را تشوق کند.
نگرانی ایتالیا
همزمان با آشوبهای فرانسه، وزیر خارجه ایتالیا نیز گفت، باید از گسترش این وضعیت به بلژیک، سوئیس و دیگر مناطق فرانسوی زبان در اروپا جلوگیری کرد. به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری «آناتولی» آنتونیو تاجانی در مصاحبه با شبکه خبری «رای» گفت گفت: «ما باید از گسترش این وضعیت به بلژیک، سوئیس و دیگر مناطق فرانسوی زبان مانند جلوگیری کنیم. کسانی که در اعمال خشونتآمیز دست دارند باید منزوی شوند و مشکلات در سطوح سیاسی حل شود.» رسانهها روز یکشنبه از گسترش تجمعات مردمی از فرانسه به سوئیس در اعتراض به کشته شدن یک نوجوان در یکی از شهرهای فرانسه توسط پلیس خبر دادند. پلیس سوئیس در بیانیهای اعلام کرد که ۷ نفر نوجوان ۱۵ تا ۱۷ ساله در جریان ناآرامیها دستگیر شدند. معترضان با پرتاب سنگ و کوکتل مولوتف به مغازهها و نیروهای پلیس حمله کردند.وزیر خارجه ایتالیا در ادامه سخنان خود از شهروندان ایتالیایی ساکن فرانسه خواست تا هشدارهای مقامات محلی را رعایت کرده و از مناطق درگیری اجتناب کنند. وزیر دفاع ایتالیا نیز اوضاع در فرانسه را بسیار نگرانکننده خوانده است. «گیدو کروستو» وزیر دفاع ایتالیا در حاشیه «جشنواره جوانان» گفت: «ما به پاریس بسیار نزدیک هستیم و مدیریت این وضعیت برای دولت فرانسه دشوار است.»