kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۸۱۳۲
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۴۰۲ - ۲۱:۳۹

دلایل وزارت خارجه آمریکا برای خروج مفتضحانه از افغانستان

 
 
سرویس خارجی-
وزارت خارجه آمریکا در گزارشی با برشمردن دلایل خروج مفتضحانه این کشور از افغانستان تاکید کرده است که تصمیمات شتابزده رئیس‌جمهوری کنونی و سابق آمریکا برای خروج نیروها از افغانستان آن افتضاح و رسوایی را رقم زد.
نزدیک به دو سال از سقوط کابل و فرار مفتضحانه آمریکا از افغانستان می‌گذرد. روز یک‌شنبه 15 آگوست2021 میلادی(24 مرداد 1400) بود که با فرار «اشرف غنی»، نیروهای طالبان وارد کابل پایتخت شدند و بدین ترتیب ارتش و دولتی که آمریکا طی 20 سال گذشته و پس از ‌اشغال این کشور میلیارد‌ها دلار برای آن هزینه کرده بود بدون کوچک‌ترین مقاومتی فروپاشید. طی این مدت هزاران افغانستانی هم که توسط نیروی هوایی آمریکا با تبلیغات فراوان از کابل تخلیه شده بودند، با شرایط بدی‌گریختند و بسیاری از آنها امروز آواره کشورهای مختلف هستند. گزارش‌های متعددی وجوددارد که نشان می‌دهد این افراد که خدمات زیادی به آمریکا کرده بودند پس از فرار، نه در آمریکا و نه در اروپا زندگی راحتی ندارند و بسیاری از آنها در کمپ‌های آوارگان نگران اخراج هستند. حالا دیروز وزارت خارجه آمریکا گزارشی منتشر کرده تا درباره چرایی این فرار توضیح داده و به انتقادهای بسیاری که شده است پاسخ دهد. وزارت خارجه آمریکا ۲۴ صفحه از گزارش ۸۵ صفحه‌ای موسوم به «گزارش پس از اقدام» را در رابطه با نحوه انجام عملیات تخلیه نیروهای بین‌المللی از کابل منتشر کرده است. باقی صفحات این گزارش محرمانه باقی ‌مانده‌اند!
ایسنا در این باره به نقل از گاردین نوشته است، در داده‌های این گزارش، گرچه نامی از «آنتونیو بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا برده نشده، اما روی او هم تاثیر می‌گذارد. این داده‌ها شامل ناکامی وزارت خارجه در توسعه نیروی ضربت مدیریت بحران همزمان با پیشروی طالبان در کابل در اوت سال 2021 (مرداد 1400) میلادی و نبود یک دیپلمات ارشد برای نظارت بر تمامی عناصر واکنش بحران است. در این گزارش با ‌اشاره به بالاترین طبقه وزارت امور خارجه آمریکا که بلینکن و دیپلمات‌های ارشد در آن‌جا مستقر هستند، می‌خوانیم: «با تعیین یکی از مدیران طبقه هفتم، هماهنگی‌ها در بخش‌های مختلف این اقدام بهبود می‌یافت.»
 بر اساس این گزارش تخلیه و خروج پرآشوب نیروهای آمریکایی و متحدانش باعث شد تا بسیاری از شهروندان و افغان‌هایی که در خطر مجازات طالبان قرار داشتند با استیصال وارد فرودگاه کابل شوند و برخی از آنها در حالی که هواپیما قصد بلند شدن از زمین را داشت به بدنه آن بچسبند. همچنین یکی از عاملان انتحاری داعش جان ۱۳ نیروی آمریکایی و بیش از ۱۵۰ افغان‌ را در مقابل یکی از ورودی‌های فرودگاه کابل گرفت. در این گزارش با انتقاد از عملکرد هر دو دولت بایدن و ترامپ آمده است: «تصمیمات بایدن و ترامپ برای پایان دادن به ماموریت نظامی آمریکا در افغانستان پیامدهای جدی برای ادامه فعالیت و بقای دولت افغانستان و امنیتش داشت. در دو دولت بایدن و ترامپ بررسی‌های کافی در سطح مقامات ارشد نسبت به بدترین سناریوهای ممکن و سرعت انجام این عملیات وجود نداشت... مقامات ارشد دولت همچنین در اتخاذ تصمیمات شفاف در رابطه با تعداد افغان‌های در خطر که باید در این عملیات گنجانده می‌شدند، ناکام بودند و حتی مشخص نکرده بودند که این افغان‌ها کجا باید برده شوند.»