راهکارهای کاهش سختی اسبابکشی در فصل اوج جابهجاییها-بخش دوم
مدیریت آسیبهای اثاثکشی با برنامهریزی و آرامش
لحظه اسبابکشی لحظه غریبی است؛ چه روزها و شبها و چه خاطرات تلخ و شیرینی را با درودیوار این خانه که دستکم یک سال مهمانش بودهایم، نساختیم!
اسبابکشی اگرچه یک چالش پر اضطراب به نظر میرسد؛ اما با یک برنامهریزی از پیش تعیین شده، مطمئناً میتوان بهراحتی آن را مدیریت کرد و تا حدود زیادی از موج اضطرابهایش کاست.
ضمن اینکه اگر نیک بنگریم، اسبابکشی همیشه برایمان درسهایی در دل خود داشته است. درسهایی که گاه ما را به تفکر واداشته و سبب اصلاح خیلی از امور میشود.
برای مثال اسبابکشی به ما میآموزد انسان همواره در مسیر گذاشتن و گذشتن است، در این مسیر تا میتوانیم باید نیک رفتار کرده و از خودمان مهربانی و انسانیت برجا بگذاریم. یکی از مصادیق این رفتار حسنه مماشات با مردم و همسایهها است تا پشت سرمان از ما به نیکی یاد کنند.
با درنظر گرفتن همه سختیهای اسبابکشی جای تعجبی ندارد که اکثر افراد میگویند روز جابهجایی و رفتن به خانه جدید، بسیار اضطرابآور و اضطرابزا است. البته که شاید همیشه اوضاع به این بدی نباشد و در نهایت، همه چیز بهدرستی پیش خواهد رفت. اما باید بدانیم که جابهجایی با اضطراب همراه است و بهتر است از قبل بدانیم که ممکن است با چه معضلاتی روبهرو شویم تا بتوانیم خودمان را برای حل آنها آماده کنیم. از دیگر دلایل افزایش اضطراب در زمان اثاثکشی، تغییرات روزمرگیها و عادات افراد است. خصوصاً درصورتیکه شهر و خیابانی که به آن نقلمکان میکنید برای شما ناشناخته باشد! تغییر مسیر رفتوآمد به محل کار، مدرسه، دانشگاه و تمامی مسیرهای دیگر رفتوآمد، سبب میشود تا اضطراب بسیاری به افراد در این زمان تحمیل شود. جمع کردن وسایل، بستهبندی کردن و در نهایت جابهجایی آنها دلیل مهم دیگری است که میتواند موجب افزایش اضطراب در فرد شود. خیلی طبیعی است هنگامی که فرد باید در مدت زمان کوتاهی حجم بسیاری از وسایل را جمعآوری کند، خواب کمتر و خستگی بیشتری را تجربه کند. این موضوعات نیز به تمام دلایل بالا اضافه میشوند تا افراد حجم بسیار زیادی از اضطراب را در این زمان تجربه کند.
کنار آمدن با اضطراب اسبابکشی
زندگی میتواند اضطرابآور باشد و اسبابکشی هم بخشی از این زندگی است. این تجربه را هم مثل باقی تجارب زندگی بپذیریم و خودمان و نگهداری از خودمان را در طول آن فراموش نکنیم. از این ترفندها برای کمکردن اضطراب اسبابکشی و داشتن یک جابهجایی آرامتر استفاده کنیم و بعد از تمام شدن همه کارها و آماده شدن خانه جدید، به خودمان جایزه بدهیم و لبخند بزنیم.
اولین قدم در مدیریت اضطراب روز جابهجایی، پذیرفتن آن است. اگر از همان شروع کار بدانیم که ممکن است با مشکلاتی غیرمنتظره مواجه شویم، هنگام برخورد با آنها اضطراب کمتری خواهیم داشت. به شرایط دیگری در زندگیمان فکر کنیم که اضطراب را به عنوان بخشی از آن فرایند پذیرفتیم و در نهایت، همه چیز طبق خواسته ما پیش رفته و توانستهایم بر آن غلبه کنیم. مثل زمانی که برای اولینبار میخواستیم مدرسه برویم یا شغل جدیدی را شروع کرده بودیم. اضطراب پاسخ طبیعی انسان به شرایط سخت و طاقتفرسا است، اما به معنای پایان دنیا هم نیست. در بعضی موارد، اضطراب حتی ممکن است برای ما خوب باشد. وقتی که اضطراب به سراغمان میآید، آن را بپذیریم، اما اجازه ندهیم که مانعی برای انجام کارهایمان شود.
بدانید که این اضطراب کاملاً طبیعی است و حسی است که هر فردی در این شرایط آن را تجربه میکند. به خود سخت نگیرید. این کار فقط شرایط روانی شما را بدتر میکند و اضطراب شما را افزایش میدهد.
حبیب قنواتی یک پرسنل شرکت باربری در توصیف تجربه خود از اضطراب اسبابکشی میگوید: «هفته پیش یک ماشین بار که حمل بار تبریز را برعهده گرفته بود، مثال خوبی برای نشان دادن این اضطراب صاحب بار بود. بالای 20 بار زمان رسیدن ماشین را از راننده میپرسید.»
میترا روحی یک روانشناس برای کاهش اضطراب اسبابکشی توصیه دارد: «خواب کافی داشته باشید. خواب یکی از عواملی است که میتواند در کاهش یا افزایش سطح اضطراب تأثیرگذار باشد. داشتن خواب کافی و مناسب میتواند به شما کمک کند تا شرایط روانی مطلوبی را داشته باشید و از جهت فیزیکی نیز کمتر خسته شوید. برنامهریزی کنید و زمان مناسبی را برای انجام کارهای خود در نظر بگیرید.»
این روانشناس در تکمیل صحبتهایش میافزاید: «اضطراب اسبابکشی وقتی که کارهای زیادی برای انجام دادن داریم، ممکن است استراحت و خوابیدن را خیلی زود فراموش کنیم، اما یادمان باشد که هر چقدر استراحت کمتری داشته باشیم، سریعتر هم ممکن است مضطرب شویم و در برابر اضطراب اسبابکشی، خودمان را گم کنیم. در روزهای منتهی به جابهجایی، خواب کامل و کافی شبانه داشته باشیم و آن را به یکی از اولویتهایمان تبدیل کنیم. اسبابکشی باعث کاهش انرژی فیزیکی و ذهنی ما میشود و اگر خواب کافی نداشته باشیم، ممکن است خیلی سریعتر از آنچه که فکر میکردیم این انرژی را از دست دهیم. خواب شبانه کامل را از خودمان نگیریم؛ چون در این صورت، انرژی و کارکرد بسیار بهتری در روز بعد خواهیم داشت.»
برنامهریزی کنید
یکی از بزرگترین دلایل اضطراب در روز جابهجایی، نداشتن زمان کافی است. شاید نتوانیم اضطراب را به طور کامل از اسبابکشی حذف کنیم، اما میتوانیم با دادن زمان کافی به خودمان میزان اضطراب اسبابکشی را کمتر کنیم. باید از قبل بدانیم که جمع کردن یک خانه کوچک تک خواب دو روز، یکخانه متوسط با دو خواب بین سه تا چهار روز و یک خانه بزرگ با سه خواب بین پنج تا شش روز طول میکشد. بر همین اساس، برنامهریزی اسبابکشی را بهدقت انجام دهیم و زمانهایی برای کارهای دیگر مثل پیدا کردن شرکت حملونقل، راهاندازی لوازم الکتریکی در خانه جدید و پاک کردن خانه قبلی اختصاص دهیم. هر چهکارها را به دقایق آخر بسپاریم، ترس و اضطراب بیشتری هم خواهیم داشت.
محمود محبی یک راننده شرکت اسبابکشی توصیهها و راهکارهای خوبی برای برنامهریزی در زمان جابهجایی به خانوادهها دارد. وی توضیح میدهد: «داشتن زمان کافی برای رسیدگی به کارها، به شما کمک میکند تا بتوانید از اضطراب خود بکاهید. هنگامی که شما باید در زمان کمی کارهای بزرگی را انجام دهید، اضطراب بیشتری را تجربه میکنید. از کارهای کوچکی که به سرعت تمام میشود شروع کنید. جمع کردن فضاهایی مانند آشپزخانه که بسیار گسترده هستند و ریزهکاری فراوانی دارند، چیزی نیست که از آن شروع کنید. از جایی شروع کنید که میدانید به سرعت تمام میشود. وسایل قدیمی و بلااستفاده خود را دور بریزید تا بار سبکتری برای اثاثکشی خود داشته باشید. با پاکسازی وسایل خود، میتوانید به کاهش اضطرابتان کمک بسیاری کنید. با به حداقل رساندن اضطراب در زمان اثاثکشی، میتوان کیفیت و سرعت کار را بالا برد و حال بهتری را تجربه کرد.»
وی در ادامه میافزاید: «بدون برنامه اقدام به بستهبندی اثاث خویش نکنید. یکی از مؤثرترین شیوههای بستهبندی این است که این کار را اتاق به اتاق انجام دهید. به عنوان مثال تمامی وسایل اتاق پذیرایی را جمع کرده بعد به سراغ اتاقهای خواب بروید. برای هر یک از اشخاص خانواده یک کیف یا کولهپشتی در نظر بگیرید که وسایل ضروری مثل لباس زیر تمیز، حوله، جوراب، مسواک و... در آن قرار گرفته باشد. با این کار دیگر لازم نیست پس از رسیدن به خانه جدید نگران پیدا کردن وسایل ضروری مورد نیازتان در میان انبوه جعبهها باشید. نخست یک کیف از وسایل ضروری تهیه کنید سپس شروع به قرار دادن وسیلهها در جعبهها کنید. هر جعبه را به صورت واضح و بر اساس اینکه از کدام اتاق جمعآوری شدهاند برچسبگذاری کنید. با این روش بعد از پروسه باربری و در زمان خالی کردن اثاث، کاملاً میدانید هر جعبه را باید در کدام اتاق بگذارید - اتاقخواب - آشپزخانه و...»
تغذیه در حین جابهجایی
رعایت نکات سلامتی در طول جابهجایی اهمیت زیادی دارد، یکی از مهمترین آنها تغذیه مناسب است. اگر شما خوب غذا بخورید و رژیم غذایی سلامتی داشته باشید در طول جابهجایی میتوانید انرژی کافی برای انجام کارهایی مثل: بستهبندی وسایل یا وظایف فیزیکی سنگینتر مثل حمل بار داشته باشید.
در این زمان شما باید خوب غذا بخورید و این به معنی: غذای کافی خوردن، غذای سالم خوردن، سر موقع غذا خوردن و آرام و با حوصله غذا خوردن است. شما ممکن است وقت کافی برای تهیه غذای سالم نداشته باشید و یا وسایل آشپزخانهتان را بستهبندی کردهاید در این زمان شما میتوانید از مادر یا بستگان نزدیک خواهش کنید که برای شما غذای خانگی آماده کنند و یا غذای مناسبی از بیرون سفارش دهید. خوردن غذای بیرون در درازمدت توصیه نمیشود؛ زیرا سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند؛ اما در چنین شرایط اضطراری لازم است که شما حتماً غذای کافی بخورید.
لیلا حمزهزاده یک کارشناس تغذیه توصیه دارد: «سعی کنید در طول جابهجایی غذاهای سالمی مثل: میوه و سبزیها، نان، گوشت بدون چربی، محصولات لبنی: شیر، پنیر، ماست و تخممرغ را از قبل آماده و ذخیره کنید تا در موقع لزوم از آنها استفاده کنید. برای وعدههای غذایی خود برنامهریزی کنید. مقداری تنقلات برای مصرف خود و خانواده آماده و در دسترس داشته باشید. موادی مثل بادامزمینی انرژی لازم در طول روز را فراهم میکنند.
بستهبندی وسایل آشپزخانه ضروری برای پختوپز را به لحظات آخر موکول نکنید.»
این کارشناس تغذیه در تکمیل صحبتهایش توصیه اکید دارد: «هیدراته نگه داشتن بدن برای حفظ سلامتی در اسبابکشی الزامی است. از دیگر نکات حفظ سلامتی در اسبابکشی نوشیدن آب است. این مسئله بهویژه زمانی که اسبابکشی در تابستان انجام میشود اهمیت بیشتری پیدا میکند. گرمای هوا بهاضافه تحرک زیاد باعث میشود تا آب بدن به میزان زیادی تعریق شود در این زمان نیاز است تا شما به میزان کافی مایعات بهویژه آب بنوشید. خوردن چای سبز در اسبابکشی در زمستان نیز توصیه میشود این کار هم شما را گرم نگه میدارد و هم آب بدنتان را تأمین میکند.
از قبل ظرف بزرگی از یخ و آب را آماده کنید و یا یک فلاسک بزرگ از آب جوش داشته باشید تا در طول حمل اثاثیه خود و اعضای خانواده بتوانید از آن استفاده کنید. نوشیدنیهای گازدار در این زمان توصیه نمیشود؛ زیرا دارای قند بالا و فیبر کم هستند همچنین مصرف بالای کربوهیدراتها باعث کاهش شدید قند و انرژی بدن میشود.»
آسیبهای فیزیکی اثاثکشی
دغدغههای اسبابکشی محدود به سالم رسیدن وسایل از منزل قدیم به منزل جدید نیست. از آنجایی که فرایند اسبابکشی در گروه فرایندهای فیزیکی قرار میگیرد، احتمال بروز آسیبهای جسمی در بدن افرادی که درگیر این پدیده پر دردسر میشوند هم وجود دارد؛ چرا که تمام مراحل آن از بستهبندی اثاثیه منزل تا جابهجایی و چیدمان مجدد آنها باعث درگیری ما با حرکات سنگین و پرفشاری میشود که در صورت بیتوجهی به یکسری نکات در این پروسه میتواند آسیبهای مختلفی را به بدن ما وارد کند.
اصلیترین آسیبی که در طی یک اسبابکشی منزل میتواند به بدن شما وارد شود ایجاد کمردرد است. دلیل اصلی بروز این آسیب غیراصولی بلند کردن وسایل مختلف در طی اسبابکشی منزل است.
اگر مجبور شدید خودتان بعضی از اثاثیه را جابهجا کنید، سعی کنید کمر و ستون فقرات خود را در حالتی قرار دهید که فشار کمتری به آنها وارد شده و بیشتر فشار به پاها و نانوهای شما وارد شود.
بهترین راه برای رعایت این نکته دوزانو نشستن و صاف گرفتن گردن است. با این حرکت ستون فقرات شما در عین تحمل کمترین فشار، بیشترین نیرو را برای جابهجایی تولید میکند.
یادتان باشد در حین اسبابکشی خانه دستان شما پرکارترین عضو از بدن شما خواهند بود و اجسام مختلف و متعددی را لمس میکنند که عدم استفاده از پوششی مثل دستکش، آنها در معرض خطرهای جدی مثل خراشیدگی و حتی سوختگی میکند، بنابراین سعی کنید دستکش به دستت، ابتدا تا انتهای مراحل اسبابکشی را طی کنید.
شیشههای بزرگ و آیینههای قدی میتوانند خطر بزرگی برای شما باشند؛ بنابراین سعی کنید تمامی شیشههای بزرگ مثل شیشههای میز ناهارخوری و میز تلویزیون را با استفاده از چسب پهن ایمنی سازی کنید تا در صورت بروز حادثه، خوردهریزهای آنها باعث ایجاد زخمهای عمیق در بدن شما نشوند.
به هیچ عنوان نقش مؤثر نایلونهای حبابدار را از یاد نبرید. این نایلونها و پلاستیکهای حبابدار در کنار حفاظت از سلامت اثاثیه شما در حفظ سلامت افرادی که این وسایل را جابهجا میکنند هم مؤثرند، مخصوصاً در جابهجایی وسایلی که لبههای تیزی دارند. نایلون حبابدار هم از لب پر شدن اثاثیه شما جلوگیری میکنند هم از خراشیدگی دستتان شما. ضمن اینکه استفاده از این نایلونهای حبابدار از آسیبدیدگی بدنه وسایل شما هم جلوگیری میکند.
اسبابکشی منزل را با مهمانی اشتباه نگیرید و راحتترین لباسهای خود را بر تن کنید. همه خوب میدانید که پروسه اسبابکشی سرشار از تحرکهای بدنی است، بنابراین سعی کنید لباسی بپوشید که دستتان را در انجام فعالیتهای مختلف باز بگذارد و از طرفی بدن شما را خنک نگه دارد؛ چرا که تعریق زیاد در هنگام تحرک باعث کلافه شدن خود و اطرافیان شما میشود.