kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۷۷۷۲
تاریخ انتشار : ۰۴ تير ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۳
نمایندگان مجلس در گفت‌و‌گو با کیهان:

طرح ساماندهی بازار اجاره با قید فوریت اجرا شود

سه نماینده مجلس شورای اسلامی با ‌اشاره به تصویب سه قانون از سوی مجلس و دولت برای خانه‌دار کردن مردم و حمایت از مستاجران، بر تأیید طرح کنترل و ساماندهی اجاره‌بهای املاک مسکونی از سوی شورای نگهبان و اجرای فوری آن تأکید کردند.
 
 
 
سرویس اقتصادی-
 
به گزارش کیهان، روز یکشنبه 21 خرداد در جریان بررسی طرح دو فوریتی کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی، محمد سبزی نماینده مردم ساوه گفت: «تا طرح مذکور تصویب و توسط شورای نگهبان تأیید و اجرا شود، زمان‌بر خواهد بود. بنابراین ضروری است در جلسه سران قوا این موضوع مطرح و برای سال جاری فکر عاجلی شود.» رئیس ‌مجلس هم در پاسخ به اخطار نماینده مردم ساوه تأکید کرد که بررسی طرح ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی تا پایان خرداد ماه را نهایی خواهیم کرد.
در همین رابطه نماینده مردم ساوه در مجلس در گفت‌وگو با کیهان اظهار کرد: آن طرح تصویب شده و امیدواریم شورای نگهبان زودتر آن را بررسی و ایرادات آن را هم عنوان کند تا سریع‌تر برطرف کنیم.
وی با ‌اشاره به اینکه در چند سال اخیر فشار زیادی به مستاجران وارد شد، افزود: قانون کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی قانون خیلی خوب و واقعا یک حلقه مفقود مانده بود. درست است این قضیه در اصل مربوط به حقوق خصوصی می‌شود اما با گسترش شهرنشینی و اجاره‌نشینی به حقوق عامه هم تسری یافته است.
سبزی ادامه داد: ما باید نوع حکمرانی‌مان در بحث مسکن را اصلاح کنیم. رهبر معظم انقلاب تقریبا سه سال قبل دستور دادند که دانشگاه دفاع ملی یک مدرسه حکمرانی تاسیس کند. واقعا نیاز است که حکمرانی در موضوعات آب، صنعت، کشاورزی و به خصوص در بحث مسکن شکل گیرد. ما باید براساس اقلیم جغرافیایی و فرهنگ خودمان حکمرانی مسکن را تدوین کنیم. البته در این زمینه کارهای خوبی در حال شکل‌گیری است.
 ضرورت گسترش ساخت خانه‌های ویلایی
نماینده مردم ساوه در مجلس تصریح کرد: در کشور ما شهرها و محله‌هایی است که نیاز به آپارتمان‌سازی دارد اما خیلی از شهرستان‌ها دارای زمین فراوان است و نیاز به خانه ویلایی است. در چند دهه اخیر فقط نیم درصد از کل مساحت شهری کشور و سه دهم درصد از کل مساحت روستایی کشور ساخت و ساز شده؛ یعنی کمتر از یک درصد از مساحت کشور ساخت‌وساز جدید صورت گرفته است.
سبزی با بیان اینکه در واقع ما نیازی به مرتفع‌سازی و آپارتمان‌‌سازی گسترده نداریم، افزود: آپارتمان‌سازی از نظر فرهنگی- اجتماعی هم در شهرستان‌ها مناسب نیست. در شهرستان ساوه در مجموع بیش از 500 هکتار زمین برای خانه‌سازی فراهم شده است. 
او ادامه داد: دولت که 550 میلیون تومان وام می‌دهد، زمین را آماده کند تا خود شخص یک خانه‌ای بسازد و از مستاجری راحت شود. البته باید نظارت کنند که اصولی ساخته شود. من به شخص آقای رئیس‌جمهور این را گفتم و ایشان هم خیلی استقبال کردند. آقای وزیر راه و شهر‌سازی هم استقبال کردند اما به صحنه عمل که می‌رسد اجازه ویلا‌سازی نمی‌دهند. البته حالا که ما اصرار کردیم به جای برج‌‌سازی به چهار طبقه‌‌سازی رضایت داده‌اند.
تصویب قانون برای حمایت از مستاجران
دولت و مجلس برای خانه‌دار کردن مردم و حمایت از مستاجران تاکنون سه قانون را به تصویب رسانده و تا حدودی عملیات اجرایی را هم آغاز کرده‌اند. روح‌الله متفکر آزاد؛ دبیر هیئت ‌رئیسه مجلس شورای اسلامی در این زمینه گفت: ما سه قانون درخصوص خانه‌دار کردن مردم و حمایت از مستاجران تاکنون ارائه داده‌ایم؛ یکی قانون جهش تولید مسکن، دومی مالیات بر خانه‌های خالی و سومی وام برای مستاجران و قانونی شدن اجاره دادن خانه در سامانه‌ها. 
او افزود: جهش تولید مسکن نیاز به برنامه‌ریزی دولت دارد و قرار است چهار میلیون خانه جدید ساخته شود. مالیات خانه‌های خالی را قرار بود دولت قبل اجرا کند که گفتند داده ندارند و امکان این کار برایشان میسر نیست. دولت جدید اما این کار را شروع کرده و ما انتظار داریم سریع‌تر انجام شود تا در قیمت اجاره‌بها تاثیر 
بگذارد.
دبیر هیئت‌ رئیسه مجلس ادامه داد: در هفته‌های گذشته هم پرداخت وام برای مستاجران و اجاره دادن خانه در سامانه‌ها را مصوب کردیم که به محض تایید شورای نگهبان برای ابلاغ به دولت می‌رود. اینکه مستاجران دیگر مجبور نباشند فقط به بنگاه‌ها مراجعه کنند می‌تواند تسهیل‌کننده باشد. ضمن اینکه از مولفه‌های همین قانون این است که حق‌الزحمه بنگاه‌ها ربطی به قیمت خانه نداشته باشد و یک مبلغ ثابت منطقه‌ای باشد.
پیگیری مالیات بر املاک خالی
الهام آزاد؛ دبیر کمیسیون اصل نود هم به کیهان گفت: ما در کمیسیون اصل نود و در بحث پیگیری سامانه اسکان و املاک و همین‌طور مالیات بر املاک خالی به جد پیگیر هستیم. ما از شخص وزیر راه و شهر‌سازی هم درباره جدیدترین اقدامات نهضت ملی مسکن پیگیر هستیم. اقداماتی که مجلس برای حل مشکل مستاجران انجام داده مثل مالیات خانه‌های خالی و سامانه‌ها شاید یک مقدار زمان ببرد اما حتما تاثیرگذار است.
او افزود: مجلس یازدهم همیشه پیگیر حل مشکل مسکن به‌خصوص برای مستاجران بوده و هست. پروسه تصویب، ابلاغ و اجرا هم زمان‌بر است اما حتما تاثیر خواهد داشت. ما در کمیسیون اصل 90 هم از سازمان امور اراضی پیگیر 450 هزار خانه‌ای هستیم که رئیس‌جمهور هم فرمودند در روستاها واگذار شود. 
دبیر کمیسیون اصل نود ادامه داد: مناطقی مثل حوزه انتخابیه بنده (نایین) تا چشم کار می‌کند زمین هست اما خیلی کم پلاک واگذار می‌شود. یعنی به نسبت ظرفیتی که وجود دارد پلاک واگذار نمی‌شود و متقاضی هم بسیار زیاد است.
از اظهارات نمایندگان مجلس چنین برمی‌آید که اهتمام خوبی در بین مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس برای باز کردن گره بازار اجاره وجود دارد، اما زمان به سرعت می‌گذرد و مستأجران در مضیقه هستند؛ لذا همه دستگاه‌ها از جمله شورای نگهبان، دولت و مجلس علاوه‌بر دقت در قانون‌گذاری، باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به تصویب قوانین راه‌گشا و اجرای آنها اقدام کنند.