ابتکار «ایران- راه» برای تکمیل گذرگاه حملونقل بینقارهای
وزیر راه و شهرسازی بااشاره به ابتکار «ایران-راه» گفت: ایران و روسیه بهعنوان دو رکن اساسی کریدور شمال-جنوب همکاریهای ۲جانبه را در دستور کار قرار دادهاند.
مهرداد بذرپاش که برای شرکت در بیست و ششمین مجمع اقتصادی سالانه در سنپترزبورگ روسیه، به دعوت همتای روس وارد این کشور شده است، گفت: در نشستها و دیدارهای دوجانبه با مقامات اصلی روسیه، پیگیری توافقات اخیر در حوزه کریدوری، شبکه ترانزیتی، بندری، هوایی و کلیه بخشهای حملونقلی، با طرف روسی اقدامات متعددی تعریف شده که محور اصلی آن کریدور شمال به جنوب است. بذرپاش همچنین در فضای مجازی نوشت: ایران بهعنوان سرزمین فرصتهای ترانزیتی و لجستیکی، هم بهعنوان راه و هم راهحل، برای پیوندهای امن، ایمن، سهل، سریع و مقرون بهصرفه اقتصادی، سرزمینی برای رقابت سازنده و مشارکت بازیگران ذینفع در عرصه ترانزیت و لجستیک نقشآفرینی خواهد کرد. در زبان فارسی این ابتکار ایران-راه (IRAN-RAH) نامیده میشود؛ راه (RAH) در زبان فارسی همزمان هم به معنای راه و هم راهحل است و تمامی کشورهای منطقه میتوانند با استفاده از راهها و ظرفیتهای ایران، بخش عمدهای از مسائل ترانزیتی و لجستیک خود را حل کنند.
او یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، بهعنوان دو رکن اساسی کریدور شمال-جنوب؛ همکاریهای دوجانبه و چندجانبه را در دستور کار قرار دادهاند. این نوع همکاریها و تعاملات، بهویژه طی دو سال اخیر با اراده طرفین شتاب بیشتری گرفته است که تبلور این تعاملات سازنده و هدفمند اخیر، امضای موافقتنامه مشارکت در پروژه رشت-آستارا، بهعنوان حلقه تکمیلکننده حملونقل تمامریلی از بنادر جنوبی ایران تا شمال روسیه، در تاریخ 17 می سال جاری در تهران بود. تا بدین ترتیب، فصل نوینی در کریدور حملونقل بینالمللی شمال- جنوب گشوده شود.
وزیر راه و شهرسازی همچنین در نشستی با معاون اول نخستوزیر، وزیر حملونقل و رئیس راهآهن روسیه، با تأکید بر اهمیت تکمیل کریدور شمال-جنوب برای کشورهای عضو تاکید کرد: ایران تعهد تملک اراضی را دارد که این امر در حال انجام هست و اهتمام جدی بر اجرا این طرح وجود دارد. وی افزود: رئیسجمهور و معاون اول پیگیر این موضوع هستند و جمهوری اسلامی ایران به این کریدور بهعنوان یک اَبَرپروژه توجه دارد.
معاون اول نخستوزیر روسیه با ابراز خرسندی از اقدامات صورت گرفته برای تکمیل این کریدور گفت: روسیه درحال ترسیم نقشه راه و اجرای آن است که به ۱۵ میلیون تن ترانزیت از این کریدور برسد.
از دیگر موارد مطرح شده در این نشست به پیشنهاد تأسیس شرکت مشترک کشتیرانی و هوایی ایران و روسیه میتواناشاره کرد.