باز هم اسپایکر...(نگاه)
امینالاسلام تهرانی
دیروز 12 ژوئن برابر یا 22 خرداد سالروز فاجعه اسپایکر بود. در چنین روزی (۱۲ ژوئن ۲۰۱۴ برابر با ۲۲ خرداد 1393) عراق شاهد یکی از فجیعترین جنایتها در تاریخ معاصر بود؛ حدود یکهزار و ۷۰۰ جوان از اهالی استانهای شیعهنشین جنوب و مرکز عراق در کاخهای «صدام»، دیکتاتور سابقِ عراق، در شهر تکریت واقع در شمال بغداد، سر بریده یا بهصورت جمعی تیرباران شدند. پس از گذشت 9 سال از این حادثه هولناک همچنان تصاویر سر بریدن این جوانان و خون آنها که رود دجله را رنگین کرد و نیز صحنههای تیرباران جمعی آنان به دست گروه تروریستی داعش با همکاری بسیاری از قبایل که طرفدار دیکتاتور سابق بودند، هر انسانی را تکان میدهد.
این جوانان، دانشجویان نیروهای هوایی عراق بودند که دوره آموزشی آنها در پادگان «اسپایکر» (در حدود ۱۵ کیلومتری غرب تکریت) با سقوط موصل، مرکز استان نینوا، به دست گروه تروریستی داعش همزمان شد. جوانان تازه اعزامشده و بیسلاح، از بیم حمله داعش به پادگان با وجود هشدار فرماندهانشان به ترک نکردن پایگاه، فریب برخی عشایر وابسته به عشیره صدام در تکریت را خوردند که به آنها وعده میدادند آنها را تا سامراء همراهی کنند و از آنجا میتوانند راهی شهر و دیار خود شوند. بسیاری از این جوانان با مشاهده خودروهای عشایر تکریت در دروازه پایگاهِ خود، به امید رسیدن به شهر و دیار خود سوار این خودروها و کامیونها شدند اما این خودروها نه به سمت سامراء، بلکه به سمت کاخ صدام در تکریت رفتند و این جوانان را در کرانه رودخانه دجله پیاده کردند.
عشایر نزدیک به خانواده صدام به نشانه وفاداری به داعش، به این گروه تروریستی در موصل، دستگیری این جوانان را اطلاع دادند تا روز بعد، یک تیم از سازمان جنایی- تروریستی داعش به تکریت اعزام شود. گروه تروریستی داعش روز بعد، وقتی به تکریت رسید که بخش زیادی از جوانان عراقی توسط همان عشایر به نشانه انتقام از کشته شدن صدام! کشته شده بودند و گروه تروریستی داعش نیز در ادامه با انتشار ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی از اعدام جمعی آنها (با تیراندازی یا بریدن سر) در کنار رودخانه دجله این پروژه منحوس را تکمیل کرد.
حالا نهمین سالگرد آن فاجعه است، در شرایطی که هنوز خطر برخی از آن عشایر پابرجاست و هنوز هم افراطیگری در عراق و سوریه و... قربانی میگیرد. البته این تمام ماجرا نیست؛ چندی پیش بود که «جبار عوده»، از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق گفته بود که اردوگاه الهول سوریه که محل نگهداری خانوادههای داعشی و... است، نقطه جذب سازمانهای اطلاعاتی غربی نیز هست. اکنون هفت مورد از این سازمانها فعالیت گستردهای در الهول دارند و هدف همگی آنها سرمایهگذاری روی افراطگرایی در خاورمیانه است. وی همان موقع گفته بود: «افراطگرایی و تندروی برگبرنده غرب برای بازی کردن با امنیت و ثبات کشورها و ایجاد فتنه و آشوب است. این اقدام درحال حاضر در الهول سوریه با نظارت کاخ سفید انجام میشود. کاخ سفید مانع هرگونه راهکاری میشود که به وجود بزرگترین بمب بشری که ثبات در جهان را تهدید میکند، پایان بدهد.» جبار عوده افزوده بود: «فعالیت سازمانهای اطلاعاتی جنجالی است. استفاده مجدد از برگ برنده داعش در راستای طرح این کشورها که ضعف سوریه را به نفع خود میدانند ممکن است.» این یعنی تکرار فاجعهای چون اسپایکر، گرچه دور از ذهن مینماید، اما اگر غفلت از این خطر باشد، شدنی است و خطر همچنان وجود دارد.
منابع در دفتر روزنامه موجود است.