kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۹۸۵۳
تاریخ انتشار : ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۸
با برداشت یک میلیون و 400 هزار تن

ایران دومین قطب تولید خرما در جهان است

حجم تولید خرما در کشور یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن است که بیش از نیاز داخلی و نیازمند دیپلماسی اقتصادی برای عرضه در بازارهای بین‌المللی است.

به گزارش صدا و سیما، تولید سالانه
یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن خرما در سطح کشور، ایران را به دومین قطب تولید خرمای جهان پس از مصر تبدیل کرده است. در کشور حدود ۲۶۰ هزار هکتار باغ زیر کشت نخل رفته و ۱۰۰ گونه مختلف نخل وجود دارد. در حال حاضر شش واریته خرمای کشور شامل استعمران خوزستان، پیارم حاجی‌آباد هرمزگان، ربّی سیستان و بلوچستان، مضافتی بم و کبکاب و زاهدی طلایی بوشهر ثبت جهانی شده است.
حجم تولید خرما در کشور بالا است و مازاد بر مصرف داخلی است. تبدیل آن به دیگر محصولات هم نمی‌تواند باعث فروش کل خرمای تولیدی شود لذا بازاریابی خرما باید توسعه یابد که توسعه فعالیت‌های دیپلماسی اقتصادی ایران را می‌طلبد.
در کنار توسعه صنایع بسته‌بندی، صنایع تبدیلی و فرآوری خرما، یکی از مهم‌ترین راهکارها برای کاهش چالش‌های بازار این محصول، راهیابی آن به بازارهای جهانی و پیدا کردن مشتری‌های بین‌المللی است.
جایگاه ایران در تولید چند محصول
گفتنی است، سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی که زیرمجموعه‌ای سازمان ملل متحد است در جدیدترین گزارش خود از جایگاه برتر ایران در تولید 20 محصول کشاورزی در جهان خبر داد.
میزان تولیدات کشاورزی ایران در سال 2022 هنوز اعلام نشده اما در سال 2021 طبق گزارش فائو ایران 386 هزار تن گردو، 77 هزار تن عسل و 323 هزار تن هلو تولید کرده و در میان کشورهای جهان برای تولید این محصولات جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است.
ایران با تولید 135 هزار تن پسته در جایگاه دوم جهان قرار دارد. آمریکا با تولید 523 هزار تن در جایگاه اول و ترکیه با 119 هزار تن در جایگاه سوم قرار دارند. چین تولیدکننده نخست گردو و عسل در جهان است؛ آمریکا رتبه دوم تولید گردو و ترکیه رتبه دوم تولید عسل در جهان را به خود اختصاص داده‌اند. همچنین ایران در سال 2021 حدود 90 هزار تن به و 201 تن شاهدانه تولید کرده است.
بر اساس گزارش فائو، ایران در سال گذشته میلادی 294 هزار تن کیوی، 388 هزار تن آلو و 156 هزار تن گیلاس و 83 هزار تن انجیر تولید کرده که رتبه پنجم را برای این کشور در جهان به دنبال داشته است. ایران دو میلیون و 240 هزار تن سیب، 163 هزار تن بادام و 598 هزار تن بادمجان تولید کرده است که به این ترتیب به لحاظ تولید این محصولات جایگاه ششم در جهان را در اختیار دارد. رتبه نخست تولید سیب و بادمجان در جهان نیز به چین اختصاص دارد و آمریکا رتبه نخست تولید بادام را از آن خود کرده است. همچنین با تولید 676 هزار تن طالبی به هفتمین تولیدکننده این محصول در جهان تبدیل شده است. ایران
31 هزار تن خرمالو و 13 هزار تن فندق تولید کرده و جایگاه هشتم در جهان را در اختیار دارد. همچنین طبق گزارش سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی، ایران دو میلیون و 130 هزار تن پرتقال، 168 هزار تن نخود و 100 هزار تن اسفناج تولید کرده است.
یادآوری می‌شود، با وجود ساختار سنتی کشاورزی در دوره پهلوی، محرومیت و عدم توسعه مناطق روستایی باقی مانده از دوره قبل و همچنین بروز ﺧﺸﻜﺴﺎلیﻫﺎی متناوب و تغییرات آب وهوایی که سایه شوم خود را در همه بخش‌ها به صورت گرم شدن زمین، باد و سیل و سیلاب افکنده است، ‌ﻛﻞ ﺗﻮﻟﻴﺪات ﺑﺨﺶ ﻛﺸﺎورزی در فاصله سال‌های ۱۳۵۶ تا ۱۴۰۰ از ۲۶ ﻣﻴﻠﻴﻮن ﺗﻦ ﺑﻪ ﺣﺪود
۱۳۰ ﻣﻴﻠﻴﻮن ﺗﻦ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ که میزان تولید پنج برابر شده است.