kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۹۸۵۲
تاریخ انتشار : ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۰۵
کارشناسان:

دولت با مولد‌سازی دنبال رشد اقتصادی است

کارشناسان اقتصادی معتقدند که اجرای طرح مولد‌سازی دارایی‌های دولت می‌تواند باعث رشد اقتصادی شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، وحید شقاقی شهری؛ کارشناس اقتصادی در نشستی درخصوص مولد‌سازی دارایی‌های دولت گفت: آنچه از مولد‌سازی به یاد داریم این است که از دولت یازدهم شروع شد و در دولت قبل این واژه مطرح شد، حتی در وزارت اقتصاد هم بارها اعلام شد و اما اجرایی نشد.
وی افزود: در اصل ماجرا مخالفتی وجود ندارد، چرا که این واژه معنای خوبی هم به همراه دارد؛ یعنی دارایی‌های دولتی که منجمد شده است و در دولت مانده را به حرکت درآورد و ثروت‌آفرینی کند و درنهایت باعث رشد اقتصادی شود.
این کارشناس در ادامه بیان کرد: از سال ۸۴ که هشت هدف برای خصوصی‌‌سازی از سوی مقام معظم رهبری اعلام شد به عنوان انقلاب اقتصادی یاد می‌شود. طی ۱۶ سال سیاست‌های کلی اصل ۴۴ موفق به تحریک اقتصاد شد و اتفاقات مثبتی هم رخ داد اما طبق بیانات مقام معظم رهبری که این اواخر در جمع کارآفرینان اعلام کردند، از سیاست‌های اصل ۴۴ انتظاراتی داشتیم که در اجری آن عقب‌ماندگی‌هایی رخ داده و انحرافاتی ایجاد شده
است.
شقاقی شهری با ارائه مثالی درباره چرایی خط قرمز بودن استفاده از اموال دولتی در هزینه‌ها گفت: به طور مثال من خانه‌ای در شهرستان دارم و می‌فروشم و بنگاه تولیدی می‌زنم همه می‌گویند آفرین این کار برکت دارد یا خانه‌ای دارم متروکه و زمینی در شهرستان، زمین که آن را فروخته و خانه که سقف بالای سرم هست را تعمیر می‌کنم، همه باز می‌گویند آفرین چه کار عقلانی انجام شد، اما اگر من فرش زیرپا را بفروشم و با آن به رستوران بروم همه می‌گویند چه کار احمقانه‌ای کرده‌اید. بحث مولد‌‌سازی هم همین است؛ فروش اموال باید زیر‌ساخت‌ها را تکمیل کند و مولد‌سازی داشته باشد نه اینکه برای حقوق و دستمزد صرف شود. تاریخ اینها را در یاد خواهد داشت. اگر مدرسه‌ای به فروش می‌رسد باید مدرسه‌ای جای دیگر ساخته شود، نه اینکه هزینه جاری با آن پرداخت شود.
شقاقی شهری یادآور شد: همان‌طور که وزیر اقتصاد گفته است فروش اموال مازاد باید در اتاق شیشه‌ای انجام شود.
سابقه طولانی مولد‌سازی
همایون دارابی، کارشناس اقتصادی هم درخصوص مولد‌سازی گفت: مولد‌سازی سابقه طولانی در اقتصاد دارد. در دهه ۸۰ که اصل ۴۴ خصوصی‌‌سازی اعلام شد فضای جدیدی برای اقتصاد ایجاد و نتیجه خوبی هم به همراه داشت از سهام عدالت که میلیون‌ها نفر را شریک کرده تا واگذاری‌های خوبی که در بخش‌های بانک و فولاد‌سازی و ... به مردم واگذار و از اقتصاد دولتی فاصله گرفت موفق ظاهر شد.
وی در ادامه گفت: باید ابزار مناسب در اختیار هیئت مولد‌سازی قرار گیرد تا ببینیم عازم و جازم هستند یا خیر. علی‌رغم اینکه پشتیبانی قضایی برای این هیئت وجود دارد اما در اصل واگذاری شاید کارشکنی‌هایی صورت گیرد و این امر طبیعی است. با توجه به اینکه این دولت اقتصاد تورمی، عدم سرمایه‌گذاری و یک دهه ناکارآمدی را به ارث برده است، باید برای مولدسازی اراده قوی وجود داشته باشد و همچنین باید از تصمیمات هیئت مولد‌سازی حمایت شود تا موفق شود.
این کارشناس گفت: از مالیات نمی‌توان کسری بودجه را جبران کرد، با استقراض هم نمی‌شود، تنها راهکار مناسب همین است که از فروش اموال مازاد کسری‌ها جبران شود. نمی‌توان با تورم و پایین بودن بهره‌وری بر مردم فشار آورد.
دارابی در ادامه بیان کرد: ایران اولین کشوری نیست که تحریم‌ها را تجربه کرده است. در شرایط تحریم نمی‌توان بدهی دولت را با مالیات جبران کرد، چه ایرادی دارد که دولت سهام شرکت‌هایش را بفروشد؟ گرفتن مالیات به شرط خصوصی‌‌سازی است، دولت که نمی‌تواند از خودش مالیات بگیرد. در حال حاضر ۸۰ درصد اقتصاد دولتی است، از چه کسی مالیات بگیرد؟ اول باید واگذاری صورت گیرد بعد مالیات دریافت شود.