kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۹۱۱۸
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۳
تبعات نامه شورای رقابت ادامه دارد

سقوط آزاد ۵8 هزار واحدی شاخص کل بورس

 

تبعات نامه خودرویی شورای رقابت ادامه دارد و دود آن به چشم سهامداران می‌رود به طوری که دیروز بیش از ۹۱ درصد نمادهای بازار سرمایه وضعیت قرمز رنگ داشته و شاخص کل بورس 58 هزار واحد سقوط کرد.
شاخص کل بورس دیروز بعد از ابهامات کلی در وضعیت بازار سرمایه با سقوط عجیب و غریب 57 هزار و 893 واحدی مواجه شده و در ایستگاه یک میلیون و 542 هزار و 191 واحد ایستاد. در واقع، به یک‌باره تمام سفارش‌های به سمت پایین را جمع‌آوری کرده و حمایت مهم یک میلیون و ۵۷۹ هزار واحدی را نیز به راحتی از دست داد. شاخص کل با معیار هم‌وزن هم 19 هزار و 560 واحد ریخت و در 484 هزار و 641 واحد متوقف شد. همچنین شاخص کل فرابورس با کاهش 604 واحدی در سطح 20 هزار و 223 واحد قرار گرفت.
احتمال بازگشت شاخص کل در معاملات امروز وجود دارد وگرنه باید شاهد بیشتر شدن ریزش شاخص تا محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد نیز باشیم. هم‌اکنون شاخص کل در محدوده یک میلیون و ۵۴۲ هزار واحد قرار گرفته است.
دیروز ۲۶۶ نماد منفی و ۳۱۴ نماد صف فروش بود که در مجموع ۵۸۰ نماد منفی شد. همچنین ۲۲ نماد مثبت و ۳۳ نماد نیز صف خرید بود که در مجموع ۵۵ نماد مثبت بوده که معادل ۹ درصد بازار می‌شد اما ۹۱ درصد نمادهای بازار سرمایه منفی بود که نشان از شدت هیجان معاملات در بازار سرمایه است.
ادامه تبعات یک نامه
«حسین زمانی»؛ کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با ایرنا به تاثیر نامه اخیر شورای رقابت مبنی بر توقف عرضه خودرو در بورس کالا و نیز تاثیر آن بر معاملات بازار سهام اشاره کرد و افزود: به طور ۱۰۰ درصد نامه شورای رقابت تاثیرگذار بر روند منفی بازار بود.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه سخنگوی وزارت صمت هم خبر را تکذیب کرد اما شیطنت رسانه‌ای و افرادی که از رانت‌های وسیع برخوردارند از طریق رپرتاژ آگهی‌ها برای انتشار برخی اخبار در فضای مجازی تاثیر بسیاری بدی را بر روند بازار گذاشتند و زمینه‌ساز ریزش شدید بازار شدند.
کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: متاسفانه نامه شورای رقابت و اختلافات ایجاد شده باعث ضرر و زیان سنگین چند هزار میلیارد تومانی سهامداران در بازار شد. زمانی که نامه شورای رقابت منتشر شد بازار در وضعیتی بسیار حساس قرار داشت و در نقطه مقاومت یک میلون و ۶۰۰ هزار واحد قرار گرفته بود اما آن اقدام از سوی شورای رقابت باعث شد تا شاخص بورس نه تنها نتواند از این نقطه عبور کند بلکه زمینه ریزش سنگین بازار فراهم شد.
زمانی ادامه داد: در ادامه چنین حاشیه‌ای، روز شنبه بیش از یک هزار میلیارد تومان از بازار خارج شد و شاهد فروش‌های سنگین در بازار بودیم که این اتفاق فقط ناشی از نامه منتشر شده شورای رقابت بود.
زمانی اظهار داشت: رئیس‌ شورای رقابت اعلام کرده است که نامه منتشر شده نظر شخصی بوده که بهتر است سازمان بورس تحت تاثیر زیان‌های سنگین سهامداران طرح شکایتی را در این خصوص طراحی کند. حتی مقامات قضایی باید از این اتفاق و از شخص مورد نظر توضیح بخواهند که چگونه نظر شخصی خود را از طریق سربرگ رسمی در بازار منتشر می‌کنند و باعث تاثیر منفی بر شاخص بورس و ضرر و زیان سنگین سهامداران می‌شوند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه ارزندگی بازار سهام نسبت به بازارهای رقیب همچون دلار، سکه و ارز به همه ثابت شده است، افزود: بازار سهام از دیگر بازارها عقب است و جذابیت و ارزشمندی بیشتری نسبت به دیگر بازارها دارد. اگر مشکل عرضه خودرو در بورس برطرف شود می‌توان شاهد روزهای بهتری در بازار باشیم.
به سود تولیدکننده و مصرف‌کننده
همچنین به گزارش ایسنا، چند ماه است که سرنوشت فروش خودرو تغییر کرده و بخشی از خودروها از گردونه قرعه‌کشی به تابلوی بورس کالا آمدند. فرآیندی که هرچند در دنیا معمول نیست اما باعث شد هم تولیدکنندگان و هم مصرف‌کنندگان از آن سود ببرند. به طوری‌که طبق آمار از شهریورماه تاکنون که عرضه خودرو در بستر بورس کالا آغاز شده، بیش از ۴۶ هزار دستگاه انواع خودرو در این بازار مورد معامله قرار گرفته  که ارزش آن ۲۴ هزار و ۸۴۰ میلیارد تومان بوده است.
در مجموع منافع حاصله برای تولیدکنندگان و خریداران نهایی نزدیک ۱۵ هزار میلیارد تومان بوده است، به‌طوریکه سود تولیدکنندگان ۸۴۱۰ میلیارد و سود خریداران نهایی ۶۵۸۰ میلیارد تومان برآورد شده و درآمد مازاد شناسایی شده برای دولت هم از طریق مالیات بر ارزش افزوده نیز ۷۶۰ میلیارد تومان بوده است.
درحالی که انتظار می‌رفت شرکت‌های خودرویی برنامه منظمی برای عرضه محصولات خود در بورس کالا ارائه کنند شورای رقابت طی دو روز، خطاب به بورسی‌ها دو نامه مختلف نوشت که در نامه دوم که روز بعد از نامه اول منتشر شد اعلام شده بود که باید خودروهای شاهین، دنا و پژو ۲۰۷ از بورس کالا خارج شوند! در هر حال این کشمکش بهانه‌ای برای بورس بود تا دوباره در دام سقوط‌های هیجانی بیفتد، شاخص کل که خود را برای فتح یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد آماده کرده بود تحت تاثیر ابهام سهام خودرویی‌ها و احتمال قیمت‌گذاری دستوری عقب‌نشینی کرد و این عقب‌نشینی همچنان ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس، سقوط حدود 58 هزار واحدی شاخص بورس به‌عنوان بیشترین کاهش در دو سال اخیر به عنوان یک رکورد منفی در بازار سرمایه می‌تواند شناخته شود.
تکلیف خودرو و بودجه زودتر تعیین شود
رضا گلستانی؛ کارشناس بازار سرمایه گفت: بالاخره باید دولت تصمیم خود در زمینه عرضه خودرو در بورس و بودجه سال 1402 را به صورت شفاف بیان کند تا سهامداران برای آینده خود در این بازار تصمیم بگیرند.
گفتنی است، دیروز ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای هفتمین روز متوالی منفی بود و 1928 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. این عدد در 17 ماه گذشته بی‌سابقه بوده است.