پیشنهاد افزایش نرخ سود بانکی روی میز شورای پول و اعتبار
به گزارش خبرنگار ما، علی صالحآبادی دیروز در نشست مطبوعاتی در پاسخ به پرسشی درمورد ضرورت افزایش نرخ بهره بانکی برای مقابله با تورم اظهار کرد: درخصوص نرخ سود بانکی باید توجه داشت که طی ماههای اخیر در بیش از ۹۰ کشور دنیا اصلاح نرخ سود بانکی را شاهد بودهایم. به عنوان نمونه در روسیه نرخ بهره از ۹ و نیم درصد یکشبه به ۲۰ درصد افزایش یافت و در نهایت منجر به تقویت روبل شد. همچنین در آمریکا نرخ بهره به بیش از ۴ درصد رسیده است.
وی افزود: در کشور ما به مقوله نرخ سود به عنوان یک ابزار سیاست پولی نگاه نشده است. در سال ۹۶ و به صورت محدود در سال ۹۹ اصلاح نرخ سود بانکی داشتیم و از آن موقع اصلاحی نشده است. ما معتقدیم که باید از این ابزار نرخ سود استفاده کنیم. البته شورای پول و اعتبار باید تصمیم بگیرد.
تورم کاهش یافته اما هنوز بالا است
رئیسکل بانک مرکزی درباره وضعیت تورم تأکید کرد: تورم مصرفکننده در ابتدای دولت سیزدهم 59 و سه دهم درصد بود که به 39 و 9 دهم درصد کاهش یافت؛ گرچه هنوز بالا است و راضی به این تورم نیستیم و حتماً باید کاهش پیدا کند ولی امسال اصلاح ارز ترجیحی، افزایش حقوقها و حقوق گمرکی و... را داشتیم که نصف این تورم را به خود اختصاص داد. امیدواریم سال آینده افزایش تورم از این محل نداشته باشیم و همین موضوع میتواند به کاهش تورم سال آینده کمک کند.
صالحآبادی ادامه داد: قرار نیست همیشه افزایش تورم تکرار شود؛ روند تورم به روال طبیعی خود برمیگردد البته باید تلاش کنیم انتظارات را تعدیل کنیم. تورم نقطه به نقطه در اسفندماه 29 و نیم درصد شد و اگر اصلاح ارز ترجیحی نداشتیم میتوانستیم امسال تورم را به کمتر از 25 درصد هم کاهش دهیم؛ البته آثار این سیاست تخلیه شده است.
افزایش عجیب دستمزد در 1402 تکرار نمیشود
وی همچنین تصریح کرد: افزایش دستمزد
57 درصدی امسال رقم عجیب غریبی بود و به هیچوجه سال آینده چنین افزایشی نخواهد بود. دولت قطعا افزایش حقوق را کنترل میکند و قطعا افزایش این عدد نخواهد بود.
رئیسکل بانک مرکزی یادآور شد: مرجع کاهش یا افزایش حقوق کارگران و کارمندان بانک مرکزی نیست. حقوق کارمندان در اختیار سازمان برنامه و بودجه است و حقوق کارگران در حیطه اختیار شورای عالی کار است. البته باید در مسائلی که در این خصوص در دولت مطرح میشود آثار تورمی هم درنظر گرفته شود.
دلایل افزایش نرخ دلار
صالحآبادی در توضیح چرایی افزایش قیمت ارز بیان کرد: تقویت دلار در دنیا یکی از دلایل افزایش نرخ ارز است؛ همچنین انتظارات، تورم داخلی و... در قیمت ارز اثرگذار بوده است.
وی درباره افزایش قیمت ارز در بازار توافقی هم گفت: قیمت اسکناس ارز توافقی در بازار متشکل براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود نه دستوری؛ بانک مرکزی بهعنوان بازارساز در بازارهای مختلف حضور دارد.
دنبال جبران کسری بودجه با گرانی ارز نیستیم
رئیسکل بانک مرکزی در واکنش به گرانی عمدی دلار توسط دولت برای جبران کسری بودجه تأکید کرد: دولت بودجه خود را از محل سامانه نیما تامین میکند و ادعای تامین بودجه از محل فروش و قاچاق ارز صحیح نیست.
صالحآبادی ادامه داد: بانک مرکزی با همکاری وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه به شدت به دنبال عدم استقراض دولت از بانک مرکزی است و رئیس سازمان برنامه و بودجه شخصا این موضوع را دنبال میکند تا کسری بودجه کنترل شود. از طرفی امسال هم درآمدهای نفتی و هم درآمد مالیاتی نسبت به پارسال افزایش یافته و بخشی از منابع بودجه هم از طریق اوراق تامین میشود. در کنار این موارد انضباط مالی دولت هم پیگیری میشود که همه این موارد باعث میشود کسری بودجه صورت نگیرد و برای استقراض مراجعه نشود.
روشهای تأمین مالی مسکن متنوع شود
وی در پاسخ به خودداری بانکها از تأمین مالی مسکن براساس قانون حمایت از جهش تولید مسکن، عنوان کرد: تفسیر و تعریف متفاوتی از این قانون بین دولت و بانک مرکزی و بانکها وجود دارد. سؤال این است که مانده تسهیلات در نظر گرفته شده یا تسهیلات پرداختی در سال را مد نظر گرفتهاند؟ اگر مورد اول باشد سهم مسکن از تسهیلات ١٧ درصد است و نه ۵ درصد و این آمار را قبول نداریم. همچنین باید توجه داشته باشیم که بانکها به بخش مصالح ساختمانی هم تسهیلاتی ارائه میدهند که این موضوع هم باید لحاظ شود.
این مسئول با تاکید بر اینکه دولت برای مسکن تنها به تامین مالی از محل تسهیلات بانکها اتکا نکند و بانکها امکان پرداخت ٣۶٠ هزار میلیارد تومان را ندارند، گفت: از این موضوع استانداردسازی شود که دولت و بانکها یک برداشت یکسانی از این قانون داشته باشند اما اعلام میکنم که دولت برای تامین مالی تنها به تسهیلات بانکی اتکا نکنند و سایر روشهای تامین مالی استفاده کنند.
صالحآبادی افزود: بانک مرکزی باید متغیرهای پولی مشخص را هم کنترل کند و اینکه هر سال ٣۶٠ هزار میلیارد تومان به بخش مسکن پرداخت شود، امکانپذیر نیست.
حمایت از نرخ بازار نیما در برابر بازار غیررسمی
وی با بیان اینکه بازار دیگری هم به نام بازار غیررسمی داریم که معاملات حواله، اسکناس و یا بعضاً فردایی در آن صورت میگیرد، خاطرنشان کرد: آنچه به عنوان نرخ غیررسمی یاد میشود بازاری است که عمق آن به طور دقیق مشخص نیست. حتی در معاملات فردایی اساسا ارزی معامله نمیشود و به نوعی شرطبندی روی نرخ است و در حقیقت مابهالتفاوت ارز به صورت ریال مبادله میشود و حجم بسیار پایینی دارد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: از ابتدای سال ۴۶ میلیارد و 500 میلیون دلار تامین ارز در بازار نیما داشتهایم و در بخش اسکناس نیز دو میلیارد و یکصد دلار معامله شده است.
صالحآبادی اظهار کرد: برخی منتقدان میگویند آقای صالحآبادی چرا فقط اطلاعات بازار نیما را ارائه میکند؛ بله! بازاری که باید مورد توجه قرار بگیرد بازار نیما است که هم شفاف است و هم حجم معاملات بسیار بیشتری نسبت به بازار غیررسمی دارد و از سوی دیگر عواملی مانند قاچاق و تقاضای خروج سرمایه بر آن اثرگذار است.
وی افزود: اخیرا برخی رسانهها از طرف من اعلام کردند که علت افزایش نرخ ارز ناآرامیها بوده است. بله من گفتم که ناآرامیها بر نوسانات همه بازارها از جمله بازار ارز تاثیرگذار بود اما تنها عامل نبوده است.