راهکار مسئولین اوکراینی برای عبور از «زمستان سخت»؛ مردم از کشور خارج شوند
سرویس خارجی-
شاید بتوان مهمترین تاثیر جنگ اوکراین را بروز بحران انرژی در جهان و به خصوص اروپا دانست. طی ماههای اخیر و به دنبال تحریم گسترده نفت و گاز روسیه از سوی غرب کمبود انرژی به افزایش چند صد درصدی قبوض برق و گاز در اروپا منجر شد که این وضعیت تا کنون ادامه دارد و به گفته کارشناسان طی ماههای آینده بدتر نیز خواهد شد. در خود اوکراین بحران انرژی و کمبود برق بسیار گستردهتر است. طی روزهای اخیر با حملات گسترده روسیه به زیرساختهای انرژی اوکراین تقریباً بسیاری از شهرهای مهم این کشور و از جمله کیف در خاموشی فرو رفته است. به گفته زلنسکی 40 درصد از زیرساختهای انرژی اوکراین در این حملات از بین رفته است. مقامات دولتی حتی از تخلیه پایتخت نیز سخن به میان آوردهاند. دولت اوکراین در راهکار جدیدی برای مدیریت انرژی در زمستان سخت این کشور همچنین از شهروندان اوکراینی خواسته برای سه الی چهار ماه کشور را ترک کنند. رئیسشرکت «دتک» یکی از بزرگترین هلدینگهای انرژی در اوکراین در همین زمینه گفت: «اوکراینیها باید آماده ترک کشور برای یک دوره ۳ الی ۴ ماهه پیش از زمستان باشند.»رئیساین شرکت مدعی شد که« این اقدام سبب خواهد شد تا مصرف انرژی در فصل زمستان و در اوج زمان مصرف، کاهش یابد.»
مرگ کودک انگلیسی به علت زمستان سخت
در انگلیس هم بنا به گزارش رسانههای این کشور، بحران انرژی به مرگ یک کودک منجر شده است. هفته گذشته بسیاری از رسانههای انگلیسی عکس یک کودک دو ساله به نام «اواب ایشاک» را به تیتر یک خود تبدیل کرده و مرگ او در خانهاش را مایه شرمساری انگلستان و سیستم استاندارد خانههای مسکونی دانستند. به گزارش تسنیم، این کودک دو ساله به علت حساسیت و مسمومیت ناشی از کپک موجود در دیوارهای خانهاش، جان خود را از دست داد و این مسئله چالشی بزرگ برای سیستم مسکن انگلستان به وجود آورد. پزشکی قانونی در این خصوص اعلام کرد در معرض کپک بودن، در خانهای قدیمی باعث مرگ این کودک شده است و دولت انگلستان باید فکری به حال ساختمانهای قدیمی و نمور این کشور کند و اجازه ندهد این خانهها به خانوادههای نیازمند اجاره داده شده و یا فروخته شوند. روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نیز در همین زمینه اعلام کرده است به دلیل افزایش قیمت انرژی در انگلستان، خانههای بیشتری در زمستان نمیتوانند گرم شوند و همین مسئله باعث ایجاد کپک در دیوارها و کف خانهها میشود که برای کودکان به شدت سمی و مهلک است.این روزنامه نوشت با توجه به افزایش روز افزون قیمت انرژی در این کشور در زمستان سال جاری نیز انتظار میرود خانوادههای زیادی نتوانند خانه خود را گرم نگه دارند و این مسئله باعث افزایش مرگ و میر
کودکان ناشی از کپک و قارچهای داخل منازل میشود.
رکورد زنی تاریخی قیمت برق در ایتالیا
در ایتالیا نیز قیمت برق در ماه اکتبر(مهر) به بالاترین میزان در تاریخ این کشور رسید و همین مسئله باعث شده تا تورم قیمت مواد غذایی به بالاترین میزان در حدود 40 سال گذشته برسد.
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از راشا تودی، انجمن حمایت از مصرف کنندگان ایتالیا که قدیمیترین انجمن حمایت از حقوق مصرفکننده در ایتالیا به شمار میرود در گزارش خود آورده؛ قیمت برق در این کشور در ماه اکتبر(مهر) سال جاری نسبت به اکتبر سال 2021(مهر 1400) 329 درصد افزایش داشته و در واقع برق به گرانترین کالا و خدمات در ایتالیا تبدیل شده است. قیمت بلیت هواپیما هم در ایتالیا سر به فلک کشیده و به طور متوسط 113 درصد رشد کرده است. قیمت بنزین نیز در ایتالیا نسبت به سال گذشته 96 درصد افزایش داشته است. انجمن حمایت از مصرف کنندگان ایتالیا در حالی این گزارش را منتشر کرده که آژانس آمار ایتالیا اخیرا نرخ تورم در ماه اکتبر(مهر) را 11.8 درصد اعلام کرده است که بالاترین میزان در 38 سال گذشته به شمار میرود. اصلیترین دلیل بالا رفتن تورم در ایتالیا رشد قیمت حاملهای انرژی در این کشور بوده است. مواد غذایی اساسی هم افزایش شدیدی را به ثبت رسانده به گونهای که قیمت روغنهای گیاهی به جز روغن زیتون نسبت به سال گذشته 55 درصد بالا رفته و قیمت کره هم 43 درصد رشد کرده است. قیمت شکر هم در ایتالیا 38.8 درصد بالا رفته است. محاسبات انجامشده نشان میدهد افزایش قیمت مواد غذایی باعث خواهد شد تا سرانه هزینه تامین غذا در ایتالیا 787 دلار به ازای هر خانواده 2 نفره افزایش یابد. البته همین حالا هم خانوارهای کمدرآمد ایتالیایی با مشکل در تامین هزینه قبوض برق و گاز خود روبهرو هستند. برای خانوادههای با یک فرزند هزینه تامین مواد غذایی 969 دلار بالا رفته و برای خانوارهای 4 نفره این رقم به 1073 دلار خواهد رسید. از سوی دیگر خانوادههایی که سه فرزند دارند باید 1782 دلار بیشتر هزینه تامین مواد غذایی بکنند.
سرکوب جلیقه زردها در فرانسه
در فرانسه دیگر کشور اروپایی بحران تورم و سوخت منجر به این شد که جلیقه زردها بار دیگر عصر سه شنبه و در سالگرد چهارسالگی شروع این جنبش به خیابانها بریزند. بر اساس گزارش رسانهها پلیس به شدت معترضان جلیقه زرد را با باتوم و گاز اشک آور سرکوب کرد. معترضان در این تجمع خواستار عدالت اجتماعی و مالیاتی، افزایش دستمزدها و حقوق بازنشستگان و همچنین کاهش قیمت سوخت و کالاهای ضروری شدند. تصاویر منتشر شده در رسانههای اجتماعی نشان میدهد پلیس برای متفرق کردن معترضان در پاریس به شلیک گاز اشکآور و استفاده از باتوم متوسل شده است.معترضان همچنین با محکوم کردن جنگ طلبی ناتو در اوکراین خواستار خروج فرانسه از این پیمان نظامی شدند. در فرانسه همچنین گزارشها حاکی است تغییر در یارانههای سوخت به هجوم رانندگان وحشت زده به پمپ بنزینها منجر شد که در تلاش بودند از یارانه سوخت قبل از کاهش آن بار دیگر هم استفاده کنند. بعد از آن که ذخائر بنزین در پمپ بنزینهای مناطق مختلف فرانسه از جمله در پاریس به اتمام رسید ترافیک ناشی از هجوم رانندگان به پمپ بنزینها به اختلال عمده در سراسر فرانسه منجر شد.
مردم ژاپن یقه اسکی بپوشند!
در ژاپن نیز مقامات پایتخت از ساکنان این کلانشهر خواستهاند برای صرفهجویی در مصرف انرژی از لباسهای ضخیم و مناسب استفاده کنند.به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری گاردین، فرماندار توکیو از مردم خواسته است که در زمستان امسال یقه اسکی بپوشند تا گرم بمانند و مصرف انرژی را کاهش دهند. «یوریکو کویکه» در این باره گفت:« پوشیدن یقه اسکی میتواند به کاهش مبالغ قبض انرژی کمک کند.»
موشک باران نیروگاه هستهای زاپوروژیا
خبر دیگر از جنگ اوکراین این که منابع روس خبر دادند که نیروهای اوکراینی نیروگاه هستهای «زاپوروژیا» را با 12 موشک هدف قرار دادهاند. به گزارش خبرگزاری تاس روسیه چند روز پیش بود که «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه، حکمی را با هدف وارد کردن تاسیسات نیروگاه هستهای «زاپوروژیا» به فهرست داراییهای فدرال روسیه صادر کرده است.نیروگاه زاپوروژیا از ماه مارس (فروردین) تحت کنترل نیروهای روس قرار دارد اما توسط کارکنان اوکراینی اداره میشود. این نیروگاه چندی پیش هدف حملات توپخانهای و راکتی متعدد قرار گرفت که مسکو و کیف یکدیگر را از بابت آنها مقصر دانستند.نیروگاه هستهای زاپوریژیا که بزرگترین نیروگاه هستهای در اروپا محسوب میشود و فاصله چندانی با خط مقدم درگیریها در اوکراین ندارد، ۶۰۰۰ مگاوات ظرفیت دارد و حدود یک چهارم برق مورد نیاز اوکراین را تامین میکند.