با وجود قیمتسازی در فضای مجازی رخ داد
کاهش قیمت ارز در بازار آزاد
همزمان با ورود بازارساز و البته هشدارهای قضایی به خریداران ارز، دیروز صفهای خرید ارز نسبت به روزهای قبل از آن کاهش محسوس داشت و قیمت دلار هم کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در پی افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر با ورود جدی بازارساز در بازار و عرضه اوراق گواهی سکه در بورس کالا، از دیروز مسیر قیمتی در بازار طلا و ارز معکوس و نزولی شد.
قیمت دلار که روز سهشنبه در بازار غیررسمی 36 هزار و 750 تومان هم قیمت خورده بود روز گذشته در بین بازاریها به 35 هزار و ۶۰۰ تومان رسید. قیمت خرید دلار از مردم نیز در بازار به 35 هزار و 200 تومان کاهش یافت.
قیمتسازی کانالهای تلگرامی
نکته مهم اما در قیمتهای اعلامی کانالهای تلگرامی خرید و فروش ارز است؛ دیروز در ساعتی که قیمت فروش ارز در کف بازار به 35 هزار و ۶00 تومان رسیده بود، کانالهای تلگرامی قیمت فروش دلار را 36 هزار و 200 تومان اعلام میکردند!
بارها در نوسانات ارزی مشاهده شده که کانالهای تلگرامی و سفتهبازی با درج نرخهای غیرواقعی و اخبار ضد و نقیض مانع از کاهش قیمتها در بازار میشوند. این کانالها با درج قیمتهای غیرواقعی و بالاتر از بازار به التهابات دامن میزنند.
از صبح دیروز سیر نزولی قیمتها در بازار ارز پرشتاب شد ولی همین کانالها با درج خبرهای غیرواقعی سعی در ایجاد تنش در بازار ارز داشتند.
کاهش محسوس صفهای خرید
فعالان بازار ارز میگویند: روز چهارشنبه حجم تقاضا برای خرید ارز نسبت به روزهای گذشته بهشدت کاهش یافت و از خریدهای هیجانی نیز کاسته شد.
مشاهدات میدانی از خیابان فردوسی تهران هم نشان میداد که از حجم صفهای خرید ارز نیز نسبت به روزهای گذشته بهشدت کاسته شده است. از جمله دلایل کاهش صفهای خرید میتوان به هشدارهای قضایی به خریداران ارز طی روزهای گذشته اشاره کرد.
هشدار قطع یارانه و وضع مالیات به مردمی که برای دریافت سود یک میلیونی کارت ملی خود را به دلالهای ارز اجاره میدهند باعث شده تا مانند روزهای قبل شاهد صفهای طولانی مقابل صرافیها و شعب منتخب بانکها نباشیم.
در عین حال همزمان با راهاندازی سامانه برخط بازار متشکل ارزی، برخی از صرافیها نوبتدهی مشتریانشان را به سامانه منتقل کردهاند و بهصورت آنلاین به متقاضیان ارز میفروشند.
دستگیری دلالها از کف بازار
تعدادی از صرافها درباره وضعیت بازار ارز طی روز گذشته گفتند: از روز سهشنبه نیروی انتظامی هم وارد بازار شده و تعدادی از دلالهای اصلی بازار را دستگیر کرده است. بنابراین روز چهارشنبه نسبت به روزهای قبل دلالهای کمتری در بازار حضور داشت.
دو روز قبل فرمانده انتظامی تهران گفته بود: در رابطه با برخورد با اخلالگران بازار ارز که در سه مرحله به اجرا گذاشته شد 17 نفر از سوداگران بازار ارز و معاملات فردایی دستگیر شدند و 544 هزار و 576 واحد ارز به ارزش تقریب 18 میلیارد تومان کشف شد.
سردار حسین رحیمی با تاکید بر اینکه معاملات فردایی با توجه به قانون ممنوع است، اعلام کرد: این موضوع بهطور جد از سوی پلیس دنبال میشود و با متخلفان برابر مقررات برخورد خواهد شد.
وضعیت مناسب عرضه ارز
رئیس کل بانک مرکزی هم در حاشیه جلسه روز چهارشنبه هیئت دولت بیان کرد: در روزهای گذشته شاهد نوساناتی در بازار ارز بودیم و امیدواریم با سازوکارهای پیشبینی شده، آرامش و ثبات را در بازار ارز داشته باشیم.
علی صالحآبادی گفت: صادرکنندگان عرضههای خوبی دارند و این امر تداوم دارد و مشکلی در عرصه ارز نداریم.
وی با اشاره به راهاندازی سامانه برخط خرید ارز برای مردم، افزود: همچنین حدود 40 شعبه بانک هم در نظر گرفته شد تا مثل صرافیها ارز موردنیاز را ارائه کنند و با توجه به وفور ارز، دسترسی مردم را تسهیل کنیم تا ارز بخرند.
افزایش نرخ ارز متناسب با تورم
در عین حال، یک کارشناس اقتصادی معتقد است پیشبینیپذیر کردن نرخ ارز، حرکت آن متناسب با نرخ تورم و جلوگیری از رفتار هیجانی راهکار ثبات نرخ ارز است.
میثم مهرپور در گفتوگو با مهر، افزایش نرخ ارز را معلول سه عامل دانست و گفت: در شرایطی که شاهد کاهش ارزش پول ملی، رشد ۳۰ درصدی نقدینگی و افزایش ۴۰ درصدی تورم هستیم، افزایش نرخ ارز در یک بازه زمانی در طول سال اتفاق مهمی نیست و باید گفت، افزایش نرخ ارز، خود معلول عوامل گفتهشده محسوب میشود.
وی تصریح کرد: مصوبهای در اواسط دهه ۸۰ توسط مجمع تشخیص به تأیید رسیده بود که بر مبنای آن برای افزایش قدرت صادراتی اقتصاد ایران، باید هرساله مابهالتفاوت تورم داخلی و خارجی به نرخ ارز اضافه شود. یعنی اگر تورم داخل ۴۰ و تورم جهانی حدود ۱۰ باشد، نرخ ارز باید در یک سال حدود ۳۰ درصد افزایش یابد که این موضوع معقول است، در واقع چون ارز نیز یک کالا محسوب میشود.
آشوبها، آخرین حربه دشمن
این کارشناس ادامه داد: فارغ از این مسئله، شیطنت دشمنان و سوءاستفاده دلالان نیز شرایط خاصی را بر کشور تحمیل کرده است، همچنین اقتصاد ایران در حال گذر از اقتصاد وابسته به برجامی است؛ در واقع طی دهه گذشته، سیاستهای اقتصادی معطوف به لفظ برجام بوده و در حال حاضر شاهد تغییر رویکرد دولت با تأکید بر دیپلماسی اقتصادی هستیم.
مهرپور، آشوبهای خیابانی را از جمله آخرین تلاشهای غرب در جهت ضربهزدن به اقتصاد ایران دانست و اضافه کرد: البته افزایش نرخ ارز به دلایل مسائل اقتصادی گفتهشده عجیب نیست؛ اما همزمان با اغتشاشات شاهد یکباره افزایش نرخ ارز در بازه زمانی کوتاه هستیم که این عامل بار روانی نیز بر اقتصاد ایران دارد، در همین شرایط برخی رسانهها با سوءاستفاده از حساسیت مردم به نوسانات نرخ ارز که بیشتر ریشه در اتفاقات اقتصادی یک دهه گذشته دارد، در پی ایجاد نااطمینانی و دامنزدن به نگرانی عموم جامعه هستند.