kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۲۵۴۸
تاریخ انتشار : ۰۹ آبان ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۶
پیروزی لولا داسیلوا در انتخابات ریاست جمهوری برزیل

یک قدرت بزرگ دیگر در آمریکای لاتین، به چپ‌های ضدآمریکایی رسید


سرویس خارجی-
«لولا داسیلوا»، رئیس‌جمهور اسبق برزیل توانست در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور، «ژایر بولسونارو»، رئیس‌جمهور کنونی و معروف به ترامپ برزیل را شکست داده و به قدرت برسد. بدین ترتیب بعد از مکزیک، آرژانتین‌، کلمبیا و شیلی، برزیل پنجمین قدرت بزرگ آمریکای لاتین است که به دست چپ‌های ضدآمریکایی می‌افتد.
پازل پیروزی چپ‌های ضدآمریکایی در آمریکای لاتین [حیاط خلوت آمریکا] روز یک شنبه با پیروزی «لولا داسیلوا» در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری برزیل تکمیل شد. بر اساس نتیجه نهایی اعلام شده، «داسیلوا» که روابط خوبی نیز با ایران در زمان ریاست جمهوری اش داشت موفق به کسب ۵۰.۹ درصد آرا شده و «ژائیر بولسونارو»، رئیس‌جمهوری فعلی و چهره سرشناس جریان راست افراطی که به ترامپ برزیل معروف است ۴۹.۱ درصد آرا را از آن خود کرده است. وی تبدیل به نخستین رئیس‌جمهور تک دوره‌ای برزیل نیز شد. انتخابات این کشور در حالی انجام شد که براساس گزارش نیویورک تایمز، «برزیل طی دهه گذشته، از یک بحران به بحران دیگر گذر کرده است: تخریب محیط ‌زیست، رکود اقتصادی، استیضاح یک رئیس‌جمهور، زندانی شدن دو رئیس‌جمهور و یک بیماری همه‌گیر (کرونا) که بیش از هر جای دیگری در خارج از آمریکا باعث مرگ مردم شد.» این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشته: «مورخان در برزیل می‌گویند این انتخابات به طور گسترده به عنوان مهم‌ترین رای مردم این کشور در دهه‌های اخیر در نظر گرفته می‌شود چرا که تا حدی ممکن است سلامت یکی از بزرگ‌ترین دموکراسی‌های جهان در خطر باشد...ژایر بولسونارو رئیس‌جمهور فعلی، یک پوپولیست راست افراطی است که دوره اول ریاست جمهوری او به دلیل آشفتگی و حملات مداومش به نظام انتخاباتی برجسته بوده است. او به خاطر سیاست‌هایی که جنگل‌زدایی در جنگل‌های بارانی آمازون را تسریع می‌کرد، به خاطر استقبال از داروهای اثبات‌نشده علیه واکسن‌های کووید-۱۹ و حملات شدیدش به رقبای سیاسی، قضات، روزنامه‌نگاران و متخصصان بهداشتی، خشم در داخل و نگرانی در خارج از کشور را برانگیخت.» به گزارش فارس نیویورک تایمز می‌افزاید «رقیب او، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا رئیس‌جمهور سابق، یک چپگرای دو آتشه است که در دهه اول این قرن بر شکوفایی اقتصادی برزیل نظارت داشت اما پس (از پایان ریاست جمهوری) به اتهام فساد به زندان رفت. اتهامات بعدا کنار گذاشته شد و اکنون، پس از ماه‌ها پیشتازی در نظرسنجی‌ها، مردی که «لولا» شناخته می‌شود، آماده است تا یک رستاخیز سیاسی خیره‌کننده را کامل کند.»
گفتنی است پیروزی داسیلوای چپگرا از این جهت حائز اهمین است که با آغاز ریاست جمهوری وی در یکم ژانویه 2023(11 دی 1401)پازل حکمرانی چپگرایان در پنج قدرت اقتصادی برتر منطقه (برزیل، مکزیک، آرژانتین، شیلی و کلمبیا) کامل خواهد شد. نتایج انتخابات سال‌های اخیر ‌ در کشورهای آمریکای لاتین نشان می‌دهد که جریان چپگرایی در این منطقه، جان تازه‌ای گرفته است. به گزارش ایرنا این موج جدید را می‌توان ادامه «موج صورتی» دولت‌های چپ دانست که در دهه ۱۹۹۰ میلادی به قدرت رسیدند. «گوستاوو پترو» در ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد 1401) به عنوان رئیس‌جمهوری کلمبیا انتخاب شد. «گابریل بوریک» پس از پیروزی در انتخابات دسامبر ۲۰۲۱(آذر 1400)، چپ‌گراترین رئیس‌جمهوری شیلی در ۵۰ سال اخیر لقب گرفت. یک ماه پیش از آن، «سیومارا کاسترو»، سیاستمدار چپ در هندوراس، ۱۲ سال پس از برکناری همسرش «مانوئل زلایا» از ریاست جمهوری با کودتای نظامی، پیروز شد. در پرو، «پدرو کاستیو»، معلم و رهبر اتحادیه، در ژوئن ۲۰۲۱(خرداد 1400) به ریاست جمهوری رسید و در بولیوی، «لوئیس آرسه» از حزب «جنبش به سوی سوسیالیسم» به عنوان رئیس‌جمهوری در سال ۲۰۲۰ انتخاب شد. در سال ۲۰۱۹، «آلبرتو فرناندز» با حمایت از یک حزب چپ ائتلافی، «مائوریسیو ماکری» دست راستی را در آرژانتین شکست داد. یک سال پیش از آن نیز، «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» در انتخابات ریاست جمهوری مکزیک به پیروزی قاطع رسید.