نگاهی به سریال «ارباب حلقهها: حلقههای قدرت»
سرمایهداران غربی و ادعای حمایت از منجیان دنیا!
فاطمه قاسمآبادی
در دنیای فیلم و سریال، ساختههای تخیلی، همیشه مخاطبین و طرفداران خاص خودشان را دارند، چراکه تخیلات، انسانها را وارد دنیایی بسیار بزرگتر و وسیعتر از واقعیات روزمره شان میکند.
البته معمولا آن دسته از ساختههای تخیلی که بر مبنای دنیای واقعی و وضعیت انسان در زمانه خودش ساخته شدهاند، بیشتر از بقیه در جلب نظر مخاطبین موفق هستند. در حال حاضر چند دههای میشود که داستانهای تخیلی راجع به آخرالزمان و نبرد انسانها و اهریمنان، به شدت مورد توجه مخاطبین قرار گرفتهاند و طبق سیاستهای غربی، چنین ساختههایی در قالبهای مختلف و پروژههای گوناگون ساخته میشوند و منجیهای اغلب سفید پوستِ انگلیسی زبان، در نهایت شیاطین را شکست و دنیا را نجات میدهند. سریال «ارباب حلقهها: حلقههای قدرت» ساخته «جی.دی. پین» و «پاتریک مککی» محصول سال2022 شبکه اینترنتی آمازون است. این سریال دنیای تخیلی و فانتزی «تالکین» نویسنده کتاب «ارباب حلقهها» و «هابیتها» را سالها قبل از ماجرای این دو اثر معروف، دنبال میکند.
داستان دوران دوم
داستان سریال «حلقههای قدرت»، داستان دوران دوم سرزمین میانه، از مجموعه تالکین را روایت میکند که هزاران سال پیش از ماجرایهابیتها و ارباب حلقههای جریان دارد.
داستان در زمان صلح آغاز میشود و تمام رویدادهای مهم عصر دوم سرزمین میانه را پوشش میدهد که شامل ساخت حلقههای قدرت، ظهور ارباب تاریکی یا همان «سائورون»، سقوط پادشاهی جزیرهٔ نومنور، و آخرین اتحاد بین الفها و انسانها میشود.
ماجرای اصلی زمانی آغاز میشود که نشانههای ظهور دوباره شر و شیاطین، که همه موجودات از آن واهمه داشتند، دیده میشود....
به خاطر وطنم انگلستان
برای بررسی مجموعههای ساخته شده از روی کتابهای تالکین، باید ابتدا نویسنده را کمی بشناسیم. «جان رونالد رول تالکین» مؤلف، استاد دانشگاه، لغت شناس و شاعر انگلیسی بود که عمدهٔ شهرت او بابت نوشتن آثار فانتزی حماسیهابیتها و ارباب حلقهها است.
البته پسر تالکین، یا «کریستوفر تالکین» بعد از مرگ پدرش مدعی شد که دست نوشتههای پدرش را تکمیل و دنیای ساخته او را وسیعتر میکند. کریستوفر با نوشتن کتاب «سیلماریلیون»، مجموعه «تاریخ سرزمین میانه»، «فرزندان هورین»، «برن و لوثین» و «سقوط گاندولین» به قولش عمل کرد و هر چند که این مجموعهها به هیچ وجه جذابیت کتابهای نویسنده اصلی را نداشتند ولی به خاطر مرجع شان و البته که تبلیغات فراوان، این مجموعهها هم با استقبال مخاطبین روبهرو شدند.
جان رونالد تالکین در دوران کودکی علاقه زیادی به داستانهای اساطیری و انجیل داشت و با الهام از همان داستانها و البته که با ترکیب آنها به همراه خلاقیت خودش، دنیایی بزرگی را خلق کرد.
سوای از تفاسیر ضد و نقیض در مورد ارباب حلقهها که با برخی تفکرات و پیشگوییهای دینی مانند ظهور دجال(سائورون) بیان شده است و برخی آن را ضد دیگر ادیان الهی دانستهاند، خود تالکین دلیل اصلی نوشتن این مجموعه را نداشتن افسانه شخصی و مخصوص برای کشورش انگلستان عنوان کرده بود. طبق گفتههای تالکین، انگلستان به جز افسانه «شاه آرتور و شوالیههای میزگرد» داستان حماسی و اساطیری مخصوص به خود را نداشت و این انگیزهای برای تالکین شد که شروع به نوشتن کند....
به معنای واضحتر میتوان گفت تالکین عملا با نوشتن ارباب حلقهها در نهایت سعی داشت تا به کشورش انگلستان خدمت کند و با منجیهای انگلیسی زبان و چشم آبیاش، دنیایی را از شر شیاطین شرق و غرب نجات بدهد. در نهایت هم این خدمت بزرگ او در قالب ادبیات فانتزی و تخیلی، از نگاه حکومت دور نماند و علاوهبر حمایتهای بسیار زیاد از آثار او، ملکه انگلستان به تالکین در سال ۱۹۷۲ نشان «فرمانده والامقام امپراتوری بریتانیا» را اهدا کرد. البته به دلیل تبلیغات بسیار زیاد، پیرامون این مجموعه کتابها و پشتیبانی بسیار زیاد، کتابهای تالکین، به سرعت به زبانهای دیگر هم ترجمه شد و در نهایت هم نسخههای سینمایی با کیفیت که از رویش ساخته شد، باعث شد مردم غیر انگلیسی زبان هم تحت تاثیر این دنیای فانتزی و قهرمانان انگلیسی اش قرار بگیرند.
مدهای جدید
در سریال حلقههای قدرت، مخاطبین میبینند که حشره خواری برای اولین بار در سریالها توسط انگلیسی زبانها تبلیغ میشود. پیش از این و به خاطر مشکلات کمبود غذایی در اروپا و آمریکا و البته که به خاطر گرانیها و مشکلات مالی طبقه متوسط، طبق یک سری سیاستها، حشره خواری، توسط سلبریتیها به عنوان منبع پروتئین تبلیغ شده بود. ستارگانی مانند «آنجلینا جولی» و خانوادهاش، «نیکول کیدمن» و... جلوی دوربین به خوردن حشرات روی آوردند تا ذهن مخاطبین را برای ورود به مرحله حشره خواری آماده کنند و حالا هم در سریالها استارت این کار، زده شده است و بعید نیست که در آینده سر میز غذای فیلمها و سریالهای غربی، به جای بوقلمون بزرگ عید پاک و گوشتهای استیکی خاطرهانگیز، ظرفهای پر از سوسک و کرم ببینیم!
یکی دیگر از نکات مهم سریال حلقههای قدرت در اضافه شدن دیگر نژادها به بازیگران سریال است.
پیش از این و در نسخه مجموعه فیلمهای ارباب حلقهها وهابیتها، تنها نژاد سفید پوستان آنگلوساکسون، با لهجه انگلیسی، نقش تمام نژادها از انسانها گرفته تاهابیتها، اِلفها، دورفها و حتی اورکها(موجودات شرور و لشکر شیاطین) را تشکیل میدادند ولی در نسخه سال 2022 و سریال جدید، سیاه پوستان، خاورمیانه ایها، دورگهها و... هم حضور دارند و تنوع نژادی به منظور دیده شدن بیشترو جهان شهری شدن، طبق سیاستهای جدید، رعایت شده است.
البته استفاده از یک بازیگر درجه دو ایرانی در این سریال به نام «نازنین بنیادی» که به عنوان زنی که مواضع ضد جمهوری اسلامی دارد، شناخته میشود، جالب توجه است؛ مخصوصا که بنیادی با وجود 42 سال سن و سالها زندگی و کار در انگلستان و آمریکا، به جز بازی در چند قسمت سریال ضدایرانی «میهن» یا همان «هوملند» هیچ نقش قابل توجهی نداشته و حاشیههای زندگی کوتاه مدت او با «تام کروز» هم نتوانست او را در عرصه بازیگری به جایی برساند.
نکته قابل توجه چند سال اخیر در این مطلب است که در عرصههای مختلف سیاسی، ورزشی و هنری، استفاده از ایرانیهای مقیم خارج از کشور و تبلیغات و مانور روی ساختن سلبریتیهای بینالمللی از آنها، به شدت زیاد شده است و کاملا مشخص است که این مسئله هدفمند و طبق سیاستهای جدید اعمال میشود.
سرمایهداران در رقابت شبکههای اینترنتی
شبکه آمازون، در سال 2010 و مانند دیگر غولهای صنعتی و تجاری، به منظور تبلیغات بیشتر برای برند تجاری خود، مانند شبکه (اپل) به وجود آمد و در حرکتی تبلیغاتی و پر سر و صدا، آمازون در نوامبر ۲۰۱۷ حقوق پخش تلویزیونی ارباب حلقهها را به مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار از بنیاد تالکین خریداری کرد و پذیرفت که پنج فصل از آن را به ارزش حداقل یک میلیارد دلار، تولید کند.
این هزینه هنگفت باعث شد که ارباب حلقهها به پرهزینهترین مجموعهٔ تلویزیونی که تاکنون ساخته شده بدل شود و همین مطلب خودش باعث کنجکاوی بیشتر مخاطبین شود. به همین منظور، جی.دی. پین و پاتریک مککی در ژوئیه ۲۰۱۸ استخدام شدند.
در آن سالها سریال بازی تاج و تخت بسیار محبوب شده بود و به خاطر همین شایعاتی پخش شد مبنی بر اینکه سریال ارباب حلقهها قرار است، چیزی شبیه دنیای بازی تاج و تخت باشد ولی طرفداران تالکین به هیچ وجه از این مطلب استقبال نکردند چراکه هر چه که باشد خود تالکین یک فرد مذهبی بود و زیر دست یک پدر روحانی که قَیِمش بود بزرگ شده بود، به خاطر همین هم مسائل جنسی شنیع، جایگاهی در کتابهای او و حتی در فیلمهای اقتباسی از دنیای او نداشت. در نهایت پس از شایعات و گمانهزنیهای زیاد، سریال «ارباب حلقهها: حلقههای قدرت»، بدون شباهت با سریال بازی تاج و تخت، امسال پخش شد. «ایلان ماسک» (ثروتمندترین مرد دنیا طبق آمار) از این سریال، به شدت انتقاد کرده و در توئیتی آورده «بدن تالکین با این سریال در قبرش میلرزه».... شاید دلیل این انتقاد، به سازنده این سریال یعنی آمازون و «جف بزوس» (صاحب آمازون) و دومین مرد ثروتمند دنیاست برگردد.
پرخرج و پر سروصدا اما...
سریال «حلقههای قدرت»، از جمله سریالهایی است که از سالها قبل تبلیغات ساختش، مخاطبین را به دنبال خود میکشاند ولی در نهایت و پس از پخش اولین قسمت این مجموعه، سیل نمرات پایین در سایتهای مخصوص مخاطبین، به این سریال داده شد.
البته بعضی، این نمرات را در زمان پخش قسمتهای اول سریال، به خاطر شیطنت طرفداران دیگر سریالهای پر طرفدار میدانستند که با حمله به سایتها، باعث پایین آمدن نمرات سریال حلقههای قدرت شدهاند ولی با گذشت زمان و پخش کامل فصل اول سریال، مشخص شد که این نظرات و نمرات پایین، کاملا منطقی است چرا که داستان پردازی، بازیها و شخصیت پردازی این سریال، به هیچ وجه جذابیت نسخه ارباب حلقهها وهابیتها را ندارد و تنها کپی درجه سهای است از ماجرای ظهور مجدد اهریمن قدیمی و شکستش طی چند فصل، با مخلفات و جلوههای ویژه هالیوودی.