بسته ۱۰ بندی حمایت از بورس ابلاغ شد
تضمین اصل سهام در بورس و سود ۲۰ درصدی برای حقیقیها
بسته ۱۰بندی حمایت از بازار سرمایه توسط سازمان بورس طراحی شده که مهمترین هدف آن کنترل عرضه در بازار سهام است.
به گزارش خبرگزاری فارس، پس از ریزش شاخصهای بازار سهام در هفتههای اخیر، سازمان بورس اقدام به طراحی سازوکاری برای کنترل عرضه در بازار سهام کرده است که در قالب یک بسته سیاستی آماده شده است.
در بسته ۱۰بندی حمایت از بازار سرمایه مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکتهای تولیدی بزرگ کشور دیده میشود.
این بسته 10بندی دیروز ابلاغ شده است که در آن سهام حاضر در پورتفوی اشخاص حقیقی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان برای هر نفر - که حدود ۹۶ درصد از تعداد کدهای حقیقی فعال حاضر در بازار را تشکیل میدهند- از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و خرید توسط سرمایهگذاران صورت میگیرد. سررسید اعمال این اوراق یک ساله بوده و مبلغ تعهد خرید ۲۰ درصد بالاتر از ارزش ترکیب سبد افراد در آخرین روز معاملاتی چهارشنبه ۴ آبان ۱۴۰۱ است و بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام میکند اعمال و اجرایی خواهد شد.
همچنین اوراق اختیار تبعی فروش بر روی سهام موجود در صندوقهای درآمد ثابت تا سقف ۴۰ هزار میلیارد تومان منتشر میشود که اصل ارزش سبد سهام در ابتدای دوره را بر اساس ترتیباتی که سازمان بورس اعلام مینماید، تضمین میکند. (منابع لازم برای ایفای تعهدات در سررسید اوراق مذکور، از محل بودجه سال ۱۴۰۲ تامین میشود.)
موارد دیگر این بسته به شرح زیر است:
- تزریق منابع جدید توسط صندوقهای حاکمیتی برای خرید سهام در بازار سرمایه و به مرور افزایش مبلغ مذکور.
- واریز منابع مندرج در ردیف بودجه سال ۱۴۰۱ به صندوق تثبیت از روز شنبه جمعاً به مبلغ حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال.
- هماهنگی، نظارت و پایش مستقیم و مستمر فعالیت اشخاص حقوقی بازار سرمایه شامل شرکتها و نهادهای مالی شبه دولتی، صندوقهای بازنشستگی و نهادهای نظامی و حمایت این نهادها از سهام ناشران تحت مدیریت خود و توقف فروش تا زمان ثبات در بازار، و انجام اقدامات حمایتی از جمله خرید سهام و انتشار اوراق تبعی حمایتی.
- همکاری مشترک بانک مرکزی و وزارت اقتصاد جهت مدیریت نرخ سود.
همچنین با تصویب هیئتمدیره سازمان بورس نیز موارد ذیل اجرایی خواهد شد:
- افزایش سپردهگذاری مستقیم سازمان بورس نزد صندوق تثبیت.
- محدود کردن بخش فروش بازارگردانها تا اطلاع ثانوی.
- توقف پذیرهنویسی اوراق بهادار و عرضههای اولیه تا زمان بازگشت ثبات به بازار سرمایه.
- بازگشت زمان جلسه معاملاتی در فرابورس به روال سابق از ساعت ۱۳:۰۰ به ۱۲:۳۰.
در پی اعلام بسته دهبندی حمایت سازمان بورس از بازار سرمایه، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دیروز در یک روند رو به رشد قرار گرفت، به گونهای که در پایان معاملات شاخص کل با افزایش 3561 واحد به رقم یک میلیون و 244 هزار و 628 واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هموزن با کاهش 3217 واحد در رقم 358 هزار و 142 واحد قرار گرفت. ارزش بازار در بورس تهران به بیش از 4 میلیون و 618 هزار میلیارد تومان رسید.
پس از ابلاغ بسته جامع حمایتی دولت از بازار سرمایه، دیروز رقمی معادل یک هزار میلیارد تومان از معوقات بودجهای به صندوق تثبیت بازار واریز شد؛ بدین ترتیب معوقات جهت واریز به صندوق تثبیت به چهار هزار میلیارد تومان کاهش یافت.
بورس به شدت جذاب خواهد شد؟
به گزارش خبرنگار مهر، وقتی موج فروش در یک بازار به راه میافتد، همه افراد فعال در آن بازار پا پس کشیده و این وضعیت به شدت و سرعت و در همه بازار اتفاق میافتد، البته همیشه برخی از نمادها استثنا بوده و با فعالیت بازارگردانهای حرفهای میتوانند حتی در بازار نزولی هم نمادی را سبز رنگ نگه دارند اما این اتفاق هم تنها در نمادهایی اتفاق میافتد که ارزش بازار کمی دارند. بازار سرمایه ایران نیز از این اصل مستثنی نبوده و در هفتههای اخیر با ریزشهای پیدرپی مواجه شده است، اما این ریزشها به معنای این نیست که قرار است همیشه وضعیت بورس همینگونه باشد. افراد حرفهای و باتجربه بورس همیشه سابقه ریزش و رویشهای بورس را داشتهاند، از سال آخر دولت اصلاحات گرفته تا سال آخر دولت احمدینژاد و روحانی، این نوع افراد به هیچوجه با ریزش بورس از بازار دل نکنده و همیشه منتظر سودهای کلان بازار هستند، اما نکته اینجاست این افراد یا وارد مقوله سهامداری عمده شدهاند و نوسان یک تا چهار ساله بورس در تصمیمات آنها مؤثر نیست و یا فعالیت بین بازاری را آموخته و در دوران رکود و ریزش استراتژیهای مختلف برای معاملات دارند.
همیشه بعد از رسیدن قیمتها به حمایتهای مهم و زمانی که قیمتها به شدت جذاب میشود، سازمان بورس و دولت برای بورس چارهاندیشی کرده و به یک باره بازار با تغییر وضعیت مواجه میشود، حقیقت این است که بازار سرمایهای که دولت ۷۴ درصد در آن سهم دارد نیز تنها به اظهارات دولتمردان توجه نکرده و به دنبال سود و زیان خود است، یعنی بازار همیشه دنبال ارزش ذاتی بوده و زمانی که ارزش ذاتی بازار به مکان دلخواه برسد، حقوقیها پیدرپی وارد شده و در حال خریداری سهمها هستند.