خیز «شی جینپینگ» برای دور سوم رهبری چین
حزب کمونیست چین روز شنبه تغییراتی در قانون اساسی این کشور را تأیید کرد که محوریت نقش شی جینپینگ در سیاست این کشور را تقویت میکند. حزب کمونیست چین همچنین کمیته مرکزی خود را انتخاب کرد، کمیتهای که روز یکشنبه (امروز) اعضای کمیته دائمی پلیتبوروی (دفتر سیاسی) حزب کمونیست چین را انتخاب خواهد کرد. انتظار میرود شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین برای سومین دوره متوالی برای رهبری این حزب انتخاب شود. گفتنی است، اگر شی برای سومین بار به عنوان رهبر حزب کمونیست انتخاب شود، به قدرتمندترین رهبر این کشور پس از «مائو تسهتونگ»، بنیانگذار جمهوری خلق چین تبدیل خواهد شد.
از جمله تغییراتی که در قانون اساسی چین به وجود آمده میتوان به «دو حکم» و «دو تضمین» اشاره کرد. بر اساس این دو حکم یا دو تثبیت، شی جینپینگ به عنوان رهبر «مرکزی» این حزب مشخص شده و ایدههای او به عنوان اصول راهنمای توسعه آینده چین تثبیت میشود. دو تضمین هم وضعیت «مرکزی» شی جینپینگ در حزب کمونیست و قدرت مرکزی این حزب در چین را ضمانت میکند.
آنطور که ایسنا نوشته، متن این اصلاحیه بلافاصله منتشر نشد، اما قبل از تصویب آن گوینده، استدلال پشت آن را خواند و مکرراً از شی و دستاوردهای او در تقویت ارتش و اقتصاد و تقویت اقتدار حزب یاد کرد. شی، در سخنان پایانی مختصری، گفت که این تجدید نظر شرایط روشنی را برای حمایت و تقویت رهبری کلی حزب تعیین میکند. در نهایت رأیگیری برای تأیید این تغییرات در تالار بزرگ خلق چین انجام شد، جایی که نشست یک هفتهای کنگره غالبا پشت درهای بسته انجام شد. گفتنی است، در کنگره قبلی در سال ۲۰۱۷، این حزب با گنجاندن ایدههای شی جینپینگ در منشور خود موقعیت شی را ارتقا داده بود و این بار اول نیست.
«لی کچیانگ»، نخستوزیر چین، مقام شماره دو کشور و یکی از حامیان اصلی اصلاحات اقتصادی، یکی از چهار عضو از هفت عضو کمیته دائمی دفتر سیاسی پرقدرت این کشور است که در یک تغییر رهبری در روز یکشنبه (امروز) دوباره منصوب نخواهند شد.
یکی از حاشیههای جلسه روز شنبه این بود که خبرنگاران شاهد بودند که «هو جینتائو»، رئیسجمهور سابق چین بهطور غیرمنتظرهای از مراسم اختتامیه کنگره حزب کمونیست به بیرون برده شد. هو ۷۹ ساله با ظاهری ضعیف در ابتدا تمایلی به ترک ردیف اول اعضای کمیته دائمی دفتر سیاسی در تالار بزرگ مردم پکن، جایی که در کنار رئیسجمهور شی جینپینگ نشسته بود، نداشت. او پس از صحبت مهمانداران با شی و نخستوزیر، لی کچیانگ، تبادلات کوتاهی داشت. یک مباشر که بازوی هو را گرفته بود، رئیسجمهور سابق را به بیرون هدایت کرد.
مخالفت با استقلال تایوان در قانون اساسی
خبر دیگر آنکه بر اساس قطعنامهای که در پایان کنگره حزب کمونیست چین که دو بار در هر دهه برگزار میشود، منتشر شد، حزب حاکم چین مخالفت خود با استقلال تایوان را در قانون اساسی گنجاند. در این قطعنامه آمده است: «(کنگره) موافقت میکند بیانیههایی را درباره... و مخالفت قاطعانه و بازداشتن جداییطلبان که به دنبال استقلال تایوان هستند را در قانون اساسی حزب درج کند.»