kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۱۶۷۲
تاریخ انتشار : ۲۷ مهر ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۳
مدیرکل حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان:

صید تجاری ماهی خاویاری برای یک‌سال دیگر ممنوع شد

 
 
 
مدیرکل دفتر باز‌سازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان ایران گفت: طبق توافق پنج کشور حاشیه دریای خزر‌، ممنوعیت صید تجاری ماهیان خاویاری یک سال دیگر تمدید شد.
به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، «ناصر کرمی‌راد» در حاشیه نشست تخصصی پرورش‌دهندگان ماهیان خاویاری کشور که در بندر انزلی برگزار شد، اظهار داشت: طبق توافق پنج کشور حاشیه دریای خزر در کنوانسیون منابع آبزی دریای خزر، ممنوعیت صید تجاری ماهیان خاویاری به تصویب رسیده که امسال یازدهمین سال آن است و طبق توافق صورت‌گرفته یک سال دیگر این ممنوعیت ادامه پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه کشور ایران در باز‌سازی ذخایر خاویاری سابقه طولانی دارد که حتی تا 100 سال نیز می‌رسد، افزود: ایران یکی از کشورهای پیشتاز در زمینه باز‌سازی ذخایر ماهیان خاویاری است که می‌خواهیم آن را توسعه داده و در کنار ممنوعیت صید تجاری، باز‌سازی ذخایر انجام می‌شود.
مدیرکل دفتر باز‌سازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان ایران ادامه داد: صید در دریای خزر صورت می‌گیرد. ولی هرچه که صید می‌شود با هدف تولید و تکثیر به مراکز باز‌سازی ذخایر تحویل داده می‌شود. چهار مرکز باز‌سازی ذخایر ماهیان خاویاری در سه استان شمالی کشور داریم که دو مرکز استراتژیک باز‌سازی ذخایر ماهیان در استان گیلان، یک مرکز در مازندران و یک مرکز نیز در گلستان فعالیت دارند که ماهیان خاویاری مولدی که از دریا صید می‌شود را تکثیر و رها‌سازی می‌کنند.
کرمی‌راد با اشاره به اینکه برند خاویار ایران یکی از بهترین برندهاست، تاکید کرد: با توجه به کاهش شدید گونه‌های ماهیان خاویاری که در حال انقراض هستند حدود دو تا سه میلیون قطعه در وزن‌های بالا تکثیر و در دریا رها‌سازی می‌کنیم.
مدیرکل دفتر باز‌سازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی آبزیان ایران با بیان اینکه در تجارت خاویاری گونه فیل‌ماهی، رتبه یک را داریم و چین بعد از ما قرار دارد، گفت: در کل تجارت ماهیان خاویاری رتبه چهاردهم را داریم و سال گذشته ۱۶ تن خاویار پرورشی در کشور تولید شده که حدود ۵.۵ تن آن صادر و در حدود ۱۱ تن در بازار داخلی مصرف شده است.
صادرات به 33 کشور
همچنین به گزارش روابط عمومی سازمان شیلات ایران، «سیدحسین حسینی»؛ رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه هم‌اکنون پنج و نیم تن خاویار به ۳۳ کشور صادر می‌شود، افزود: درصدد ایجاد بازارهای جدید و بالا بردن تولید هستیم که امیدواریم در افق ۱۴۰۴ به دو برابر این میزان صادرات افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به این که از سال ۲۰۱۱ به علت صید بی‌رویه ماهی خاویاری، صید تجاری آن ممنوع شد، ادامه داد: این اقدام با نظر پنج کشور حاشیه خزر که درخصوص برداشت و بهره‌برداری از دریا ذی‌نفع هستند و با هدف حفظ این‌گونه ارزشمند، صورت گرفت.
رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه مراکز باز‌سازی با قدمت 100 ساله از چهل سال اخیر به صورت انبوه تکثیر و رها‌سازی بچه ماهی خاویاری را با هدف حفظ این ماهی ارزشمند انجام می‌دهند، تصریح کرد: باید همه کشورهای حاشیه دریای خزر سهم خود را نسبت به باز‌سازی ذخایر ماهیان خاویاری بپردازند.
حسینی با تاکید بر اینکه در حوزه باز‌سازی ذخایر ماهیان خاویاری سالانه تعداد قابل توجهی تکثیر و رها‌سازی می‌کنیم، افزود: در ۲۲ استان کشور توسعه پرورش ماهی‌‌های خاویاری انجام شده است.
وی با اشاره به استحصال ۳۵۰۰ تن گوشت و ۱۶ تن خاویار از این مزارع، تصریح کرد: در برنامه‌های آتی برای ۱۰۰ تن خاویار و ۲۰ هزار تن گوشت برنامه‌ریزی کرده‌ایم. همچنین از ۵۵۶ میلیون دلار صادرات آبزیان کشور حدود پنج تا هفت درصد به صادرات ماهیان خاویاری اختصاص دارد.