«شانگهای» فرصتهای اقتصادی جدید برای ایران ایجاد میکند
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه با بیان این که ارزش بازار پیمان شانگهای میتواند فرصتهای اقتصادی جدید برای کشورمان فراهم کند گفت: انرژی و ترانزیت از جمله این فرصتهاست.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مهدی صفری درباره فرصتهای اقتصادی ایران در پیمان شانگهای اظهار کرد: بازار منطقه شانگهای به میلیاردها دلار میرسد که میتواند فرصت خوبی برای کشورمان فراهم کند. تجارت غیرنفتی کشورمان امسال با چین، پنج میلیارد دلار صادرات و پنج میلیارد دلار نیز واردات بود. تجارت کشورمان با هند نیز حدود دو میلیارد دلار و با روسیه به بیش از یک میلیارد دلار رسیده است.
او افزود: یکی از بهرههای پیمان شانگهای ترانزیت است که با وارد شدن ایران، یک پتانسیل قوی ایجاد میشود. به طور مثال چین میتواند کالاهایش از طریق چابهار به منطقه و اروپا ارسال کند و هند نیز با کمک ما میتواند دسترسی سهلتری به بازار منطقه داشته باشد. همچنین در مسئله انرژی فقط فروش نیست بلکه ورود خدمات فنی مهندسی کشورمان است که میتواند فرصت دائمی و دراز مدت برای ما باشد.
بازارهای جدید انرژی
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه ادامه داد: در ملاقات شانگهای، رئیسجمهور ازبکستان در جلسه پیشنهادی داد که امسال مؤسسات مناطق آزاد اعضاء و کشورهای ناظر جلسه تشکیل شود که این موضوع هم امتیازاتی برای کشورمان دارد. در حال حاضر فضای مناسبی برای کشورمان فراهم شده است که بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی بتوانند از این فضا استفاده کنند.
صفری افزود: ایران و روسیه در زمینه گاز و تولیدات نفتی در سطح بالایی قرار دارند و چین، هند، پاکستان مصرفکنندگان بزرگ این منابع هستند. ازبکستان، قرقیزستان و تاجیکستان هم بازارهای جدیدی برای انرژیهای کشورمان محسوب میشوند.
او درباره آینده شانگهای گفت: به نظر من این آینده خوبی است. با اینکه در حال حاضر همکاریها در شانگهای منطقهای است، اما دارد جهانی میشود. علاوه بر اعضای جدید پنج ـ شش کشور به صورت ناظر هستند و کشورهای عربی مانند امارات، قطر و عمان هم تقاضای ناظر بودن را دادهاند. با این جمعیت، وسعت خاک و تعداد اعضای این همکاریها میتواند روز به روز توسعه پیدا میکند.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه افزود: به نظر من اقتصاد چین در دنیا اول است نه تجارتش. در فناوریهای بخش انرژی، روسیه به خصوص در بخش گاز و نفت در سطح بسیار خوبی قرار دارد.
دسترسی راحتتر ایران به بازار شانگهای
همچنین علیرضا پیمانپاک؛ رئیس سازمان توسعه تجارت درباره رفع موانع مبادلات مالی و بانکی میان کشورهای عضو شانگهای، اظهار کرد: رؤسای جمهور عضو پیمان، اعضای ناظر و شرکا صحبتهای خوبی را در این زمینه مطرح کردند.
او افزود: در بحث مالی و بانکی با کشورهایی مثل روسیه، بلاروس و قزاقستان، اقدامات خوبی انجام دادهایم تا از مسیرهای جایگزین استفاده کنیم. علاوه بر این حذف دلار و یورو در دستور قرار داده خواهد شد و به طرفهای مقابل پیشنهاد استفاده از بیمهها و کانالهای مالی جدید که بانک مرکزی ما در نظر گرفته، ارائه شد.
رئیس سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: رئیسجمهور تاکید بر توسعه تجارت آزاد داشتند. ما تجربه خوبی را در حوزه اوراسیا داشتیم. 80 درصد اقدامات به نتیجه رسیده و آذر ماه بحث کارشناسی را نهایی خواهیم کرد و مورد امضا قرار میگیرد و برای تصویب به مجالس میرود. این اولین تجربه تجارت آزاد ما خواهد بود.مقامات کشورهای اروسیا که اکثرا عضو سازمان شانگهای هستند و رئیسجمهور پیشنهاد دادند که بحث تجارت آزاد را در حوزه شانگهای نیز دنبال کنیم.
پیمانپاک افزود: موضوع دیگری که رئیسجمهور مطرح کردند؛ استفاده از ظرفیتهای ترانزیتی بین اعضای سازمان شانگهای است. ما کریدور شمال- جنوب را داریم و در چند ماه اخیر بر آن تمرکز کردیم و ظرفیتهای ترانزیتی را توسعه دادیم اما حجم کار وسیع است و به مشارکت اعضای شانگهای نیاز دارد.
او با بیان اینکه اعضا سازمان شانگهای آمادگی خود را برای مشارکت در توسعه زیرساختها اعلام کردند، درباره جذب سرمایهگذاری، گفت: در جلسه رئیسجمهور کشورمان با رئیسجمهور روسیه، درخصوص کریدور شمال- جنوب بحث و بر دو موضوع تاکید شد. موضوع اول تکمیل خطوط راه آهن رشت- آستارا و موضوع دوم افزایش ناوگان دریایی در خزر و توسعه بنادر شمالی خزر بود.
تشکیل بازار برق
رئیس سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: در حوزه شرق- غرب صحبتهای جدی با کشور چین مطرح شد تا این ظرفیتها را توسعه دهیم. در حال حاضر ظرفیتهایی را برای توسعه کالایی داریم اما وقتی بخواهیم تجارت را با کشورهای عضو شانگهای توسعه دهیم باید زیرساختهایمان توسعه دهیم و ابزارهایی مانند کشتی، واگن و... نیاز داریم.
پیمانپاک افزود: در حوزه بحثهای نرم و گمرکات، مشابه توافقنامهای که چند ماه گذشته بین سه کشور ایران، آذربایجان و روسیه امضا شد و با سایر کشورها نیز مذاکراتی انجام شده است. تمام این اقدامات منجر به توسعه تجارت و ایجاد درآمد پایدار برای جمهوری اسلامی ایران میشود.
او درباره تشکیل بازار برق منطقه شانگهای، گفت: بزرگترین تولیدکنندگان انرژی جهان، از جمله ایران و روسیه عضو اتحادیه شانگهای هستند و بزرگترین مصرفکنندگان انرژی جهان مانند چین و هند نیز عضو اتحادیه هستند. رئیسجمهور اشاره به این موضوع داشتند که باید ساز و کاری برای همکاریهای پایدار در حوزه امنیت انرژی تعریف شود و باید مسئله تامین انرژی امن و پایدار شود.