معاون اول رئیس جمهور :
دولت تصمیمی برای افزایش قیمت نان نگرفته است
افزایش خودسرانه قیمت نان در برخی نانواییها در حالی اتفاق افتاده که معاون اول رئیس جمهور اعلام کرده دولت برای افزایش بهای این کالای اساسی تصمیمی نگرفته است.
به گزارش خبرگزاریها، معاون اجرایی رئیس جمهور طی روزهای گذشته به صراحت از تصمیم دولت برای اصلاح قیمت نان خبر داده بود و بر همین اساس برخی نانواییها بصورت خودسرانه اقدام به گران کردن این کالای اساسی کرده بودند، اما دیروز اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور گفت: دولت هنوز در زمینه اصلاح قیمت نان هیچ بحثی نکرده و تصمیمی اتخاذ نشده اما برخی مسئولین در مصاحبه با خبرنگاران اظهار نظرهایی کردهاند.
وی بر لزوم اطلاعرسانی صحیح، دقیق و به موقع از سوی دستگاههای اجرایی تأکید کرد و گفت: دولت به دنبال افشاگری نیست اما اطلاعرسانی را وظیفه خود و حق مردم میداند و معتقد است مردم باید بطور شفاف از اتفاقات کشور مطلع باشند.
علی قنبری، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت که به تازگی منصوب شده است نیز خبر از تصمیم جدی دولت برای واقعی کردن قیمت نان داده بود. سخنان او و معاون اجرایی رئیس جمهور مورد سوء استفاده برخی نانوایان قرار گرفته است.
گزارش میدانی مهر از برخی نانواییهای سطح شهر نیز حکایت از آن دارد که برخی نانواییها، اقدام به افزایش خودسرانه قیمت نان کردهاند و برخی دیگر نیز اگرچه قیمت را تغییر ندادهاند، اما وزن چانه نان را به شدت کاهش داده به نحوی که ضخامت برخی نانهای سنگک، بسیار کم شده و به گفته برخی مردم، به سمت نان لواش پیش رفته است.
از سوی دیگر، برخی نانوایان قیمت هر نان را در حدود 100 تا 150 تومان افزایش دادهاند که البته این افزایش قیمت بیشتر در نانهای سنگک و بربری محسوس است. به نحوی که یک قرص نان سنگک که در گذشته 600 تومان بوده است، اکنون به قیمت 800 تومان عرضه میشود، این در حالی است که نان کنجدی نیز که قیمت 700 تومانی داشته است، اکنون از سوی برخی نانوایان تا 1000 تومان هم عرضه میشود.
نان بربری نیز که تا پیش از این 500 تومان عرضه میشده است، اکنون به قیمت 600 تومان عرضه میشود، این در حالی است که برخی بربریفروشان هم اندکی کنجد به نان اضافه کرده و آن رابه قیمت گرانتر به مشتریان میفروشند، در حالی که میزان کنجدی که اضافه میشود، به اندازه صد تومان افزایش قیمت، ارزش ندارد.
اما شاید بیشتر از آنچه که افزایش قیمت نان در دید مشتریان محسوس باشد، کم شدن وزن چانهها که به نوعی گرانفروشی هم هست، به چشم میخورد و نظارتی هم در این زمینه صورت نمیگیرد.
توجیه برخی دولتیها برای
گران کردن نان
در این میان سناریوهای مختلفی از سوی دولت برای تغییر قیمت نان وجود دارد، اما آنچه که محتملتر بوده و البته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در رابطه با آن صحبت به میان آورده است، افزایش میزان یارانه نقدی نان به مردم است، چرا که به گفته او، طرح جدید دولت سبب میشود که سه هزار میلیارد تومان دیگر از یارانهای که دولت برای نان میپردازد، آزاد شود و احتمال دارد که این یارانه به سمت پرداختهای نقدی بیشتر به مردم پیش رود.
به گفته قنبری، افزایش قیمت نان زیاد نخواهد بود و با پرداخت یارانه جبرانی به مردم این بار را از دوش آنها برمیداریم. علاوه بر این، یدالله صادقی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران نیز چندی پیش در خصوص سناریوهای افزایش قیمت نان به مهر گفته بود که هر گونه تغییر در قیمت نان بستگی به سیاستهای کلی دولت دارد؛ به این معنا که چنانچه دولت تصمیم داشته باشد که پرداخت یارانه نقدی نان به مردم را استمرار دهد، آن گاه هیچ گونه تغییری در قیمت نان صورت نخواهد گرفت.
وی، یکی دیگر از سنایوهای مطرح شده در موردقیمت نان را عدم تغییر در قیمت گندم و آرد دانست و تصریح کرد: در این صورت، دولت خود مستقیم به گندم و آرد یارانه پرداخت میکند و در نتیجه قیمت نان افزایشی نخواهد یافت. به گفته صادقی، سناریوی دیگر این است که قیمت آرد افزایش یافته و تغییری نیز در قیمت نان ایجاد شود اما در مجموع هنوز جمعبندی مشخصی در خصوص تغییر قیمت نان در دولت صورت نگرفته و هنوز قیمتگذاری آرد و قیمت نهایی انواع نان نهایی نشده است.
البته مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران هم به این نکته اشاره کرده بود که دلیل دولت برای افزایش قیمت نان این است که دولت در شرایط فعلی گندم را حدود هزار و 150 تومان خریداری میکند؛ اما برای مصرف کننده 465 تومان محاسبه میشود و این شکاف قیمتی موجب ایجاد رانت و فساد شده بنابراین باید قیمت واقعی شود تا رقابت ایجاد شده و مداخله دولت کمتر شود.
در حال حاضر، قیمت تمام شده نان تافتون گردان 3604 ریال است که به مردم 2000 ریال عرضه میشود، قیمت تمام شده نان بربری 11703 ریال است که به مردم 5000 ریال ارایه میشود، ضمن اینکه قیمت تمام شده هرقرص نان تافتون 5936 ریال است که به مردم 3000 ریال عرضه میشود و قیمت هر قرص نان لواش نیز 3604 ریال است که به مردم 1600 ریال عرضه میشود.