ارفاق به برهمزننده امنیت روانی مردم ظلم به دیگران است
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای، صبح دیروز در ادامه بازدیدهای میدانی خود از مراجع و مراکز قضایی، به مدت بیش از سه ساعت از دادگستری و دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان دماوند بازدید کرد و از نزدیک در جریان کم و کیف خدمترسانی قضایی به مردم و مراجعان در این واحد قضایی قرار گرفت.
محسنی اژهای در جریان این بازدید از شعبات دادگستری و دادسرای دماوند و همچنین قسمت بایگانی این واحد قضایی بازدید به عمل آورد و ضمن کسب اطلاع از آمار پروندههای موجودی، ورودی و مختومه این شعب و فرآیند دریافت و ارجاع پروندهها در آنها، به صورت موردی به مطالعه چند پرونده پرداخت و خطاب به قضات و مسئولان این واحد قضایی بر اعمال نهایت دقت و سرعت در رسیدگی به پروندهها و فوریت در ارجاع آنها به مراجع قضایی بعدی جهت پیشگیری از اطاله دادرسیها تاکید کرد.
رئیسدستگاه قضا در جریان بازدید از بخشهای مختلف دادگستری و دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان دماوند، با تعدادی از مردم و مراجعان به صورت چهره به چهره و بدون واسطه به گفتوگو پرداخت و ضمن استماع مسائل و مشکلات آنها، دستورات مقتضی را برای تسریع در روند رسیدگی به پروندههای آنها صادر کرد.
گفتوگوی صمیمی با کارکنان دادگستری و دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان دماوند و پرسوجو در باب وضعیت معیشتی و دریافتیهاوتقدیر از زحمات و خدمات آنان نیز بخشی از بازدید رئیسقوه قضائیه بود.
محسنی اژهای در جریان این بازدید، طی سخنانی در جمع مسئولان، قضات و کارکنان دادگستری و دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان دماوند، یکی از علل اصلی ازدیاد پروندهها در این دادگستری و دادسرا را مقوله اراضی این شهرستان و نواحی اطراف آن و اختلافات پیرامون آنها دانست و بیان داشت: از یک سو هنوز حدنگاری زمینهای دماوند به طور کامل انجام نشده و از سویی دیگر بسیاری از اراضی این شهرستان و نواحی اطراف آن با اسناد عادی خرید و فروش شدهاند و ممکن است در این فرآیند، به عمد یا سهو، حدود و ثغور کم و زیاد شده باشد.
وی به مسئولان دادگستری و دادسرای دماوند نیز توصیه کرد برای پیشگیری از حادث شدن اختلافات ملکی و ارضی و جلوگیری از افزایش پروندههای حقوقی و کیفری حوزه زمین در شهرستان دماوند، نسبت به توجیه صاحبان بنگاههای املاک و همچنین انذار دلالان و سودجویان، اقدامات مقتضی را ترتیب دهند.
محکومی که مخل امنیت روانی مردم است
نباید مورد ارفاق قرار گیرد
رئیسقوه قضائیه در بخش پایانی سخنانش، توصیهها و دستوراتی را درخصوص اعمال تأسیسات ارفاقی در قبال محکومان مطرح کرد و گفت: نباید در حوزه اعمال ارفاقات قانونی در قبال محکومان، افراط و تفریط صورت گیرد؛ این گزاره بدان معناست که اعطای آزادی مشروط یا سایر ارفاقات قانونی نظیرمرخصیهای پایان حبس، قرار گرفتن در فهرست عفو مشروط، تعلیق و نظام نیمه آزادی تحت نظارت سامانه الکترونیکی و غیره در قبال محکوم، منوط به متنبه شدن او و کسب اطمینان نسبت به عدم ارتکاب مجدد جرم از ناحیه اوست.
اژهای تصریح کرد: محکومی که مخل امنیت روانی مردم است نباید مورد ارفاق قرار گیرد؛ چرا که ارفاق در قبال او ظلم به دیگران است؛ محکومینی که حضورشان در جامعه مضر نیست، حتماً باید وفق مقررات از ارفاقات قانونی بهرهمند شوند اما این ارفاقات نباید شامل محکومانی شود که بودنشان در جامعه برای مردم مضر است.
وی افزود: اکنون در برخی موارد در این زمینه شاهد افراط و تفریط هستیم؛ از یک سو درست است که تاکید داریم باید جمعیت کیفری زندانها کاهش یابد و از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده شود اما این قبیل تأسیسات ارفاقی باید شامل محکومانی شود که حضورشان در جامعه برای مردم مضر و آسیبزا نیست؛ برخی مدعیاند چون یک سوم مجازات را سپری کردهاند باید شامل ارفاقات قانونی و آزادی مشروط شوند؛ این افراد توجه ندارند که گذراندن یک سوم از مجازات حبس، تنها یک شرط اعطای آزادی مشروط است و شروط دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که یکی از مهمترین آنها، تنبّه فرد محکوم و حصول اطمینان از عدم ارتکاب جرم از ناحیه وی است.
همچنین رئیسکل دادگستری استان تهران در این نشست با اشاره به برنامههای این دادگستری در راستای کاهش اطاله دادرسی در مجتمعهای قضایی استان تهران گفت: مقرر شده تا پایان سال جاری حداقل ۵۰ درصد از آمار موجودی پروندهها در سطح استان تهران کاهش یابد.
علی القاصی با بیان اینکه تغییر کاربریهای غیرمجاز و ساختوسازهای بدون مجوز، از عوامل اصلی بالا بودن آمار پروندههای کیفری و حقوقی شهرستان دماوند محسوب میشوند افزود: با این وجود، بیشترین رفع تصرف در استان تهران نیز طی مدت اخیر در شهرستان دماوند صورت گرفته است.
رضایی رئیسدادگستری دماوند هم طی سخنانی با بیان اینکه ۸۵ درصد از اراضی این شهرستان جزو اراضی ملی محسوب میشود، گفت: طی چند سال اخیر، تجاوز به اراضی ملی و تعدی به اراضی زراعی شهرستان دماوند به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
تقیزاده دادستان دماوند نیز در سخنانی، عدم تعیین حدود اراضی روستایی را یکی از عوامل بالا بودن آمار پروندههای قضایی در شهرستان دماوند دانست و گفت: لازم است که در زمینه صدور اسناد حد نگاری برای اراضی شهرستان دماوند اهتمام ویژهای صورت بگیرد.