علیرغم عهدشکنی پیدرپی آمریکا
ظریف: اگر اوباما قول بدهد به قولش احترام میگذاریم!
در حالی روز دوم مذاکرات هستهای در نیویورک روز شنبه با دیدارها در سطح کارشناسی و همچنین گفتوگوهای دوجانبه ادامه یافت که یک دیپلمات آمریکایی حاضر در مذاکرات اعلام کرد : به نتیجه خوش بین نیستیم.
مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار میشود و امکان پیوستن وزرای خارجه به این مذاکرات و حتی گفتوگوی رؤسای جمهور کشورهای طرف مذاکره برای دستیابی به پیشرفت وجود دارد، البته هیچیک از این موارد تاکنون تأیید نشدهاند.
دیپلماتهای ارشد کشورمان امیدوار هستند که در نیویورک بتوانند اختلافات را کاهش دهند تا با دستیابی به توافقی نهایی ضمن تداوم برنامه هستهای صلحآمیز کشورمان تحریمها نیز بهصورت کامل برداشته شوند.
قول اوباما محترم است و آن را میپذیریم!
وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با شبکه پی بی اس آمریکا گفت: ما به نیویورک نیامدهایم که تصمیمات آمرانه را بپذیریم.
محمد جواد ظریف ادامه داد: ما محدودیتهایی که پرزیدنت اوباما برای وادار کردن کنگره به لغو تحریمها با آن مواجه است را درک میکنیم و همانطور که ما نمیپذیریم آنها از ما امری غیرممکن را بخواهند، ما هم از آنها نمیخواهیم که اقدامی غیرممکن انجام دهند.
ظریف افزود: ما در امور داخلی آمریکا دخالت نمیکنیم، اگر اوباما به ما قول میدهد که کاری بکند، ما آن را میپذیریم و به قولش احترام میگذاریم.
وزیر امور خارجه ادامه داد که هیچ فرد جدیای در ایران به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست، چرا که مردم محاسبات استراتژیک بسیار جدی دارند. مردم ایران به آمریکا اعتماد ندارند، ما میتوانیم آن را تغییر دهیم و این برای همه ما مهم است که به جای زندگی در گذشته، تاریخ جدیدی را رقم زنیم. رقم زدن این تاریخ جدید با تلاش برای ایجاد سازوکارهایی است که به طور علمی مانع از ساخت بمب هستهای توسط ایران میشود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که اگر دولت ایران به دنبال متقاعد کردن جهان است که نیاتش منحصرا صلحآمیز است چرا با سطح پایینتر سانتریفیوژها که آمریکا و غرب اصرار دارند موافقت نمیکند گفت : زیرا ما اینجا نیستیم که تصمیمات آمرانه را بپذیریم، اینجاییم که گفتوگو کنیم. آنچه ما میگوییم این نیست که شما باید این را داشته باشید و آن را نه! ما میگوییم بیایید با یکدیگر ببینیم چگونه میتوان این کار را به بهترین وجه انجام داد. ما موافقت کرده ایم که برای چند سالی تعداد سانتریفیوژها را کاهش دهیم. این اقدام تنها برای اعتمادسازی صورت میگیرد. اما من آماده پذیرش هر گونه تعداد (سانتریفیوژ)تحمیلی نیستم.
فکر نمیکنم مذاکرات تمدید شود
ظریف درباره احتمال تمدید دوباره مذاکرات گفت: فکر نکنم اینگونه شود و در این مرحله برای پذیرش این پیشنهاد آماده نیستم. نمیگویم که 24 نوامبر روز قیامت است، بلکه بایستی تمام انرژیمان را برای دستیابی به توافق تا آن روز به کار گیریم.
وی افزود: معتقدم این موضوع نیازمند مهارت سیاسی است و آماده ام تا حدی که توان دارم در این راه تلاش کنم. ظریف ادامه داد: معتقدم در نقطهای از تاریخ هستیم که میتوانیم. آنچه که ما انجام میدهیم تاثیر مهمی بر آینده منطقه ما و درک دو ملت نسبت به یکدیگر دارد. بنابراین بایداین فرصت را مغتنم بشماریم.
عراقچی : فضای مذاکرات سازنده است
معاون حقوقی و امور بینالملل وزارت امور خارجه کشورمان فضای حاکم بر مذاکرات جاری در نیویورک را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: اختلافات ما در موضوعات وجود دارد ولی هم فضا خوب و سازنده است و هم اراده و جدیت لازم در همه طرفها وجود دارد.
سید عباس عراقچی بعد از حضور در نشست مدیران سیاسی جمهوری اسلامی ایران و 1+5 در نیویورک، در مصاحبه با خبرنگاران از ادامه جلسات دوجانبه خبر داد و گفت : در این نشست همچنین طراحیهایی صورت گرفت که جلساتی بهصورت دوجانبه داشته باشیم و بعد که موضوعاتی مشخص شد، کارشناسان فنی تیمها در آن خصوص بحث و مذاکرات را شروع کنند.
وی با ابراز امیدواری به اینکه در روزهای آینده یک جمعبندی به دست آید و اگر امکان پذیر شد، پیشرفتی را در مذاکرات شاهد بود، افزود: بر همین اساس کارشناسان کارشان را شروع کردند و بحثهای کارشناسی ادامه مییابد و همزمان گفتوگوهای دوجانبه را ادامه خواهیم داد.
معاون حقوقی و امور بینالملل وزارت امور خارجه به دیدارهای دوجانبه اخیر اشاره کرد و گفت: در دو روز گذشته با هیئتهای آمریکایی، روسی، فرانسوی و انگلیسی مذاکره داشتیم و با بقیه هم مذاکره خواهیم داشت.
وی افزود: این مذاکرات دوجانبه، بهطور قطع کمک میکنند که بحثها در قالب 1+5 راحتتر پیش رود و ما امیدواریم در روزهای آینده بتوان از فرصتی که اینجا وجود دارد و همه وزیران و مقامات حضور دارند و احتمال رایزنیهای بیشتر، بتوان بیشتر استفاده کرد و ان شاء الله پیشرفتی در مذاکرات صورت گیرد.
عراقچی در پاسخ به خبرنگاری که از چرایی خوش بینی تیم ایرانی به مذاکرات آتی پرسیده بود گفت : میتوانم بگویم در مجموع فضای بسیار خوبی بر مذاکرات حاکم است، اختلافات ما در موضوعات وجود دارد ولی هم فضا خوب و سازنده است و هم اراده و جدیت لازم در همه طرفها وجود دارد.
وی افزود: این بالطبع امیدواری را ایجاد میکند که بشود بحثها را پیش برد ولی این که در محتوای بحثها بتوان پیشرفتی را داشته باشیم، منوط بر این است که مذاکرات چگونه پیش رود و چگونه خواستههای دو طرف تأمین شود.
عراقچی درباره جزئیات اختلافات نیز گفت: درباره همه موضوعاتی که در حال مذاکره هستیم مشکلاتی وجود دارد و هنوز تفاهمی به دست نیامده است.
وی غنیسازی و ظرفیت آن را از موضوعات کلیدی نامید و گفت: در مورد اینکه تحریمها چگونه برداشته خواهد شد، یکی از موضوعات دیگر است زیرا طبق توافق ژنو، همه تحریمها بهصورت جامع و کامل باید برداشته شود.
معاون حقوقی و امور بینالملل وزارت امور خارجه گفت: البته با توجه به تنوع تحریمها و اقتضائاتی که وجود دارد و همینطور اقداماتی که ایران باید انجام دهد، یکی از موضوعات مورد بحث ما است.
وی درباره بخش دیگر اختلافات نیز گفت: در خصوص اراک و فردو نیز اختلاف نظر داریم ولی گزینههای مختلفی مطرح و بحثهای خوبی انجام و مواضع طرفین خیلی دقیق و روشن شده است.
مذاکرهکننده ارشد هستهای کشورمان ابراز امیدواری کرد: با توجه به حضور مقامات ارشد کشورها در نیویورک، در روزهای آینده پیشرفت محسوسی در مذاکرات هستهای حاصل شود.
سید عباس عراقچی درباره اینکه آیا وزیران خارجه 1+5 نیز در نیویورک دیدار مشترکی خواهند داشت یا خیر، گفت: اگر بحثها پیشرفت خوبی داشته باشد، ممکن است آخر این هفته بتوانیم جلسه وزیران را هم داشته باشیم ولی این مورد منوط به این است که در مذاکرات پیشرفت خوبی داشته باشیم.
عراقچی درباره احتمال دیدار رؤسای جمهور ایران و آمریکا در حاشیه شصت و نهمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل نیز گفت: برای چنین دیداری هیچ برنامه ریزی نشده است و فکر نمیکنم چنین دیداری صورت گیرد.
مذاکرات به مرحله حساسی رسیده است
در طرف دیگر نیز مقامات غربی با حساس خواندن مرحله جدید مذاکرات از بد بینی خود نسبت به نتیجه سخن گفتند.
فرانک والتر اشتانمایر وزیر امور خارجه آلمان که در نیویورک حضور دارد در این راستا گفت: ما در حال وارد شدن به مرحله حساس مذاکرات با ایران هستیم.
وی مدعی شد : دیگر فضایی برای ایران و بازی با زمان وجود ندارد. ما تمایل داریم که به ایران یک معامله عادلانه را پیشنهاد دهیم اگر چه، برای اینکه این موضوع اتفاق بیفتد ایران باید به موضوعات اساسی بپردازد.
یک مقام آمریکایی حاضر در مذاکرات هستهای در نیویورک نیز با اشاره به اینکه انتظارات از پیشرفت در مسائل عمده بسیار پایین است گفت: مذاکرات سخت است، بسیار سخت. وی که به دلیل حساسیت موضوع نخواسته نامش فاش شود افزود : من فکر میکنم بسیاری از ما که اینجا هستیم به مذاکرات خوشبین نیستیم. اما مشخص است که هر کسی به اینجا آمده است برای پیشبرد کار آمده است.
پیشنهاد جدیدآمریکا برای برچیدن اتصالات میان سانتریفیوژها!
از سوی دیگر روزنامه نیویورکتایمز گزارش داده است که آمریکا در نظر دارد تا طرحی را ارائه کند که بر اساس آن اتصالات میان سانتریفیوژهای ایران برداشته شده، اما تعداد سانتریفیوژها ثابت میماند.
روزنامه نیویورکتایمز روز یکشنبه از طرح آمریکا برای برچیده شدن اتصالات میان سانتریفیوژهای ایران خبر داده و نوشته است که با این کار تهران میتواند عنوان کند که سانتریفیوژهای خود را دست نخورده نگه داشته و غرب نیز مدعی شود که فاصله ایران با توان تسلیحاتی را افزایش داده است.
این روزنامه با بیان اینکه آمریکا در طول سالها از روشهای مختلف از جمله خرابکاری، حملات سایبری و تحریمهای اقتصادی برای کند کردن پیشرفت هستهای ایران استفاده کرده، نوشته است که حالا واشنگتن تلاش میکند تا با ترکیبی از دیپلماسی «حفظ صورت ظاهری» و فناوری خلاقانه روشی جدید را پیش برد.
در ادامه گزارش نیویورکتایمز آمده است: ایده این است که ایرانیها متقاعد شوند که بسیاری از لولههایی را که سانتریفیوژهایشان را به هم متصل میکند... و اجازه میدهد تا اورانیوم در طول مسیر غنی شود، حذف کنند. با این کار ایرانیها میتوانند ادعا کنند که آنها به درخواست غرب برای حذف بخش اعظم 19000 سانتریفیوژی که دارند، تن ندادهاند!